L. Linkevičius: internete paviešinti pokalbiai - informacinė provokacija (įrašai)

  • Teksto dydis:

Internete paviešinti galbūt Lietuvos diplomatų pokalbių telefonu įrašai - informacinė provokacija, teigia užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Pasak jo, ministerija atlieka šio įvykio tyrimą.

"Trečiadienį pavedžiau Užsienio reikalų ministerijos Generalinei inspekcijai ištirti šį įvykį ir galiu tik apgailestauti, kad pastaruoju metu apskritai yra padaugėję informacinių provokacijų, todėl reikia visa tai kruopščiai ištirti. Tie dalykai, kurie dabar skleidžiami, neturi nieko bendro su valstybės pozicija", - BNS ketvirtadienį sakė L.Linkevičius.

"Mes galime to tikėtis (informacinių atakų - BNS), mes ne kartą esame apie tai kalbėję, mes žinome kad tai vyksta, taip yra. Mes galim tik apgailestaut, kad taip yra. Tačiau viso tai negalime palikti be dėmesio, reikia viską išsiaiškint", - pridūrė ministras.

Liepos 8 dieną svetainėje youtube.com išplatinti įrašai, viename iš kurių, kaip nurodoma, kalbasi du Lietuvos diplomatai. Viename iš kelių dalių įrašų, kaip preziumuojama, vienas iš dviejų pašnekovų yra Užsienio reikalų ministerijos Rytų partnerystės politikos departamento direktoriaus pavaduotojas Zenonas Kumetaitis, kitas - Lietuvos ambasadorius Vengrijoje Renatas Juška.

Nurodoma, kad diplomatų pokalbis vyko šių metų balandžio 4 dieną 12.50 val. (https://www.youtube.com/watch?v=bFGf9E089SY; https://www.youtube.com/watch?v=VR715pxdkhI).

Įraše kalbantys vyrai neformaliai aptaria būsimą premjero Algirdo Butkevičiaus vizitą į Rusijos miestą Sankt Peterburgą, ministro ir viceministrų bendravimo ypatumus, dalijasi pastabomis apie Azerbaidžano ir Armėnijos santykius, asmeninėmis pažiūromis šių šalių konflikto klausimu, azerbaidžaniečių ir armėnų diplomatų suaktyvėjimą Lietuvos institucijoje sprendžiant su jais susijusius klausimus, draugystės su Kalnų Karabachu grupės įkūrimą Seime.

"Aš esu dabar tas, priklausau tiems, kurie remia armėnus. Kadangi jie yra krikščionys, jie lygiai taip pat nukentėjo nuo Stalino (...) žemėlapių braižytų kaip ir mes. Ir aš juos remiu. Labai pasyviai, bet...", - dėsto vyras, kuris, nurodoma, yra N.Juška.

"Žmogiškai ar religiškai atrodo, kad Armėnija artimesnė, bet kad jie ten irgi, žinai, "nabagai" parsidavę, tai čia žinai, kaip pažiūrėsi, iš kurios pusės. Man tai dabar svarbiausia, kad kažkaip ir tie, ir kiti būtų on board summit'o kontekste", - dėstė kitas pokalbio dalyvis.

"Buvo kelios savaitės, kai azeras ir armėnas pasikeisdami vaikščiodavo pas mus jau kiekvieną dieną, po kelis kartus ateidavo ir aiškindavo - vienas sakydavo, kokia jūsų proarmėniška pozicija, kitas -  kad proazerbaidžanietiška", - taip pat aiškina jis.

Minėtą pokalbio įrašą internete aprašė ir Azerbaidžano žiniasklaida, kuri ketvirtadienį cituoja Lietuvos atstovybės Azerbaidžane komentarą. Lietuvos ambasados komentare portalui 1 news.az teigiama, kad nepatikima informacija nekomentuojama ir taip pat pabrėžiamas provokacinis įvykio braižas.

Lietuva pastarąjį pusmetį pirmininkauja ES Tarybai, vienas esminių pirmininkavimo renginių - lapkritį numatomas Rytų partnerystės viršūnių susitikimas. Rytų partnerystės iniciatyva apima dvišalį ir daugiašalį ES bendradarbiavimą su Ukraina, Baltarusija, Gruzija, Azerbaidžanu, Armėnija ir Moldova bei skatina šių Rytų Europos valstybių suartėjimą su ES.

Liepos 8 dieną svetainėje youtube.com paviešinti ir du pokalbiai apie Turkmėnistaną. Vienas pokalbis telefonu, kaip nurodoma, Lietuvos ambasadoriaus Azerbaidžiane Artūro Žurausko ir Lietuvos URM pareigūno Gedimino Kaspučio. Diplomatai derina galimą būsimą premjero A.Butkevičiaus vizitą į Turkmėnistaną birželio 1 dieną. Ambasadoriumi įvardijamas asmuo dalijasi diplomatinio darbo Turkmėnijoje ypatumais.

"Agremaną kad greičiau (svarstytų)? Eik tu, aš juos žinant.. Aš jau juos čia irgi perkandau. Čia prašyk neprašęs, žinok, čia yra "čiudikai" absoliutūs. Man lenkas pasakojo, uždarė ambasadą ir jis čia dabar, (...) kaip jis nuvažiavimo įteikinėti (skiriamųjų raštų - red.) ten, tai ten buvo tokie cirkai, kad aš kritau lūžau, kaip jisai įteikinėjo ten. Pasirodo, prezidentas nepriiminėja, ar jie ten užpykę, kad uždarė, priiminėja parlamento pirmininkė tuos, kurie nereziduoja atseit. Ir įteikinėjo taip, kad jis nesuprato kam įteikinėja. (...) Žodžiu , tokia šalis, aš suprantu, ten tu prašyk neprašęs... Ir ta ambasada irgi, kaip į šulinį čia kaip įmeti ką, (...) aš tris mėnesius negalėjau patekt pas MČS'o ministrą", - kalba LIetuvos ambasadoriumi pristatomas asmuo.

Antrasis įrašas pokalbio apie Turkmėnistaną, nurodoma, darytas balandžio 18 dieną 10.14 val. (https://www.youtube.com/watch?v=QuIrIlF6weM; https://www.youtube.com/watch?v=5ECMgdNcUDw).

Jame kalbasi du vyrai, kurių vienas, nurodoma, yra Lietuvos ambasadorius Azerbaidžiane A.Žurauskas. Antrasis, Kęstučiu įvardintas verslininkas, teiraujasi ambasadoriaus ryšių su Turkmėnistanu, pristato gautus kvietimus investuoti šioje šalyje.

"Atsiuntė raštą oficialų, kad mes ten (į Turkmėnistaną - BNS) ateitume su angarų statybomis - angarų "Boeing" statybomis, su lėktuvų remontu. (...) Paraleliai, iki to rašto - mes nežinojome, kad jį gausime - mes jau buvome priėję iki mūsų premjero (Algirdo Butkevičiaus - BNS), kuris teigiamai žiūri į tą visą ekonomiką. Jis buvo ir yra pasiruošęs važiuoti birželio pradžioje", - pokalbyje pristato antrasis pokalbio dalyvis.

Premjeras Algirdas Butkevičius birželio viduryje lankėsi Turkmėnistane, tuomet A.Butkevičius dalyvavo Lietuvos ir Turkmėnistano verslo forumo atidaryme.

Minėtas pokalbio dalyvis taip pat kalba apie Nigerijoje parduotą lėktuvą.

Kitas kalbantysis, kaip nurodoma A.Žurauskas, savo ruožtu kalba apie darbo ypatumus Turkmėnistane.

"Labai viskas lėtai, čia trenkta ambasada labai (...). Aš juos labai išgąsdinęs esu, matyt, su primygtinais raginimais bendradarbiauti, tai jie dabar slapstosi. Tas buvęs ministras dabar viceprezidentas, realus - ten tikras, tai jis jau nebekelia ragelio", - sakė skelbiamo pokalbio dalyvis, kuris, nurodoma, yra A.Žurauskas.

Visi pokalbių įrašai subtitruoti anglų kalba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rimtai

rimtai portretas
rimti vyrai rimtais klausymais diskutuoja, o jums žiopliams išsižiojus nėra ko klausyti

normaliai

normaliai portretas
diskutuoja chebra...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių