L. Graužinienė: neįsivaizduoju, kaip reikėtų evakuoti Vilnių

  • Teksto dydis:

Didžiausią dėmesį Lietuva turi skirti civilinių priemonių rengimui numatant gyventojų evakuaciją, jei netoli Vilniaus statomoje Astravo elektrinėje įvyktų incidentų, sako Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

„Ne tik apie elektros tiekimą, netiekimą, priėmimą ar nepriėmimą turi būti kalba, bet turi būti kalba apie mūsų gyventojų, pirmiausia, Vilniaus piliečių saugumą. Civilinės priemonės, kaip tą saugą užtikrinti turi būti parengtos: ir planai, ir priemonės, ir visa kita. Šiandien mes absoliučiai nesame pasiruošę. Net neįsivaizduoju - jei reikėtų šiuo metu evakuoti Vilnių, kaip tai būtų padaryta“, - Žinių radijui trečiadienį sakė L.Graužinienė.

Ji pažymėjo, kad šiuo metu svertų sustabdyti Astravo elektrinės statybas praktiškai neturi nei Lietuva, nei Europos Sąjunga, o elektrinės statybų klausimas sprendžiamas pavėluotai.

„Yra praleistas momentas, kada Lietuva galėjo aktyviai dirbti. Dabar statybos vyksta visa apimtimi, ne paslaptis, kad jas finansuoja Rusija, todėl šis klausimas dabar yra labai sudėtingas, yra pasekmės - procesą reikia stabdyti pradžioje, kai dar (buvo) įmanoma stabdyti“, - teigė parlamento vadovė.

Lietuva kritikuoja Astravo AE statybas dėl nesilaikomų tarptautinių saugumo reikalavimų, Minskas priekaištus atmeta kaip nepagrįstus.

Liepą atliekant bandymus, krito Astravo atominės jėgainės reaktoriaus korpusas, ir tai buvo didžiausias iš iki šiol įvykusių jos statybos incidentų. Baltarusija Rusijos rangovės „Rosatom“ paprašė pakeisti korpusą, ir pastaroji pažadėjo tai padaryti. 

Lietuvos Vyriausybė įteikė notą Baltarusijai bei išsiuntė laišką Europos Komisijai informuodama apie incidentą ir prašydama aktyvaus ES įsitraukimo sprendžiant branduolinės saugos klausimą.

Astravo AE 50 kilometrų nuo Vilniaus stato Rusijos bendrovė „Rosatom“. Pirmąjį jėgainės reaktorių numatoma paleisti 2018 metų pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Li

Li portretas
Vilniečiai labai saugiai jaučiasi grobdami valstybinę žemę, statydami turtuolių rezervatus parkuose. Geriau investuokit į provinciją, nes vos pirstelėjus baltarusiams, išbėgiosit kaip tarakonai, nebus kam rūpintis jūsų turtais.

limas

limas portretas
nepanikuokif
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių