Kur byra Nidos pinigai?

Neringos vicemeru tapusį Narūną Lendraitį nustebino tai, kaip šioje savivaldybėje leidžiami pinigai šventėms. Paaiškėjo, jog su laidų vedėju Edmundu Jakilaičiu siejama viešoji įstaiga jau trejus metus yra penima Neringos biudžeto lėšomis. Neringos meras Darius Jasaitis nieko blogo tame, kad sumokėtos didelės sumos, nemato ir dievagojasi, jog su televizininku jo nesieja asmeniniai santykiai, bet neslepia – buvo kviečiamas į E.Jakilaičio laidas.

Iš biudžeto – 90 tūkst. eurų

Su populiarių televizijos laidų vedėju siejama viešoji įstaiga "Pilietinė medija" nėra labai žinoma kaip festivalių, švenčių ar minėjimų rengėja.

Rekvizitai.lt duomenimis, joje dirba tik du žmonės, o nurodoma veikla – "kino, vaizdo filmų, televizijos programų (TV serialų, dokumentinių filmų) arba televizijos reklaminių filmų gamyba".

Vis dėlto Neringos savivaldybė per trejus metus šiai įstaigai sumokėjo 90 tūkst. eurų už sportinių ir kitų laisvalaikio renginių organizavimą kurorte.

Tikėtina, jog šios įstaigos vardo ir kokybės garantu galėtų būti įvardijama žinomo televizijos veido E.Jakilaičio pavardė.

Tačiau ar tai tikrai turėjo būti argumentas tam, jog su šia viešąja įstaiga būtų pasirašinėjamos tokios sutartys, kad jas būtų galima kasmet vis pratęsti?

Viešoji įstaiga buvo įkurta 2015 m. ir ją iš karto ėmė lydėti sėkmė. 2016-ųjų vasarį "Pilietinė medija" sėkmingai laimėjo Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" skelbtą konkursą Aktyvaus poilsio veiklų organizavimo ir techninio renginio aptarnavimo paslaugos pirkimui.

Sumanė "grupė žmonių"

"Agilos" vadovė Edita Lubickaitė tikino, jog kitų dalyvių konkurse buvo, tik neprisimenanti, kas jie.

"Tačiau tikrai pamenu, jog laimėtojai pasiūlė mažiausią kainą. 2016 m. mūsų centrui buvo pavesta organizuoti sezono atidarymo šventę. Atsirado idėja keisti renginio koncepciją. Esą senosios koncepcijos išsikvėpė, jos nebepritraukia tiek žmonių, kilo mintis ieškoti naujovių. Kadangi tai buvo aktyvaus laisvalaikio leidimo formos idėja, nuspręsta paslaugą pirkti", – tikino E.Lubickaitė.

Paklausus, kas buvo naujos koncepcijos idėjos autorius, E.Lubickaitė atsakė, jog tai buvo grupė žmonių, tačiau kas jie, neįvardijo.

"Ar pasiteisino? Sunku vertinti. Kiekvienais metais pasigirsta įvairių atsiliepimų. Pastaraisiais metais atsirado ir koncertų renginio metu, o to pirmaisiais metais nebuvo. Matyt, bus kultūrininkų susitikimas, aptarsime ir šiemetį sezono atidarymą. Sklinda visokių minčių, gal jau reikėtų keisti koncepciją. Yra tokių pasvarstymų, jog sezono atidarymo metu reikėtų daugiau meninių dalykų. Pagyvensime, pamatysime, kokie bus sprendimai", – pripažino E.Lubickaitė.

Meras – ne draugas

Po pirmųjų 2016 m. vykusių sportinių žaidynių ir kitų renginių, "Pilietinė medija" ir pernai vėl sėkmingai laimėjo jau pačios Neringos savivaldybės administracijos skelbtą konkursą.

Ir vėl prie Neringos sezono atidarymo šventės vairo stojo E.Jakilaitis.

Šiais metais vėl šis žinomas vilnietis grojo pirmuoju smuiku sezono atidarymo renginių metu.

Tiesa, šalia jo stoviniavo ir į visuomeninės televizijos eterį šnekėjo pats Neringos meras D.Jasaitis.

Kiekvienam politikui tai išties yra svajonių galimybė pasirodyti.

Atsivertus viešųjų pirkimų sutartį matyti, jog su viešąja įstaiga "Pilietinė medija" sudaryta sutartis yra "apdovanota" galimybe ją pratęsti ir kitais metais.

Todėl 2018 m. viešasis konkursas reginių organizavimui jau apskritai nebuvo skelbtas.

Su D.Jasaičiu nedraugauja

Pats E.Jakilaitis tikino, jog ne dėl draugystės su Neringos meru D.Jasaičiu ėmėsi švenčių organizavimo kurorte.

"Aš nesu Neringos mero bičiulis, nesu jo draugas. Bendraujame tik darbo klausimais. Mes bendradarbiaujame su broliais Mindaugu ir Gintaru Bendžiais. Sužinojome, jog savivaldybė ketina rengti konkursą, ir dalyvavome. Po kurio laiko sužinojome, kad esame pasirinkti kaip konkurso laimėtojai", – 2016 metų įvykius prisiminė žurnalistas.

E.Jakilaitis pabrėžė, jog viešoji įstaiga "Pilietinė medija" nėra asmeninė jo įstaiga.

Iš tiesų, "Registrų centro" duomenimis, šios įstaigos dalininkai yra du – E.Jakilaitis ir Laurynas Šeškus.

"Tai yra kelių steigėjų įsteigta viešoji įstaiga. Ji turi savo vadovą, dirba sėkmingai, organizuoja įvairius renginius. Kai atsirado galimybė dalyvauti konkurse, pagalvojome, ką mes galėtume pasiūlyti tokio, kas aiškiai išsiskirtų nuo "dzendobristų" muzikos festivalių, pilnų girtų paauglių? Galvojome, ką mes galėtume pasiūlyti tokio, kas nebekompromituotų Neringos, o kurtų vertę šiam nuostabiam kurortui. Mes sugalvojome, kad tai turi būti šeimų, sveikos gyvensenos festivalis. Aktyvaus laisvalaikio festivalis, kur taip pat galėtų būti muzikos, visai kitokios ir kokybiškos. Mes tą koncepciją aprašėme ir pateikėme savivaldybei. Savivaldybė nutarė, kad tai yra gera idėja", – aiškino E.Jakilaitis.

Pažįstamų ratas plečiasi

Beje, šiame konkurse savo pasiūlymus teikė kita viešoji įstaiga "Televizijos prodiuseriai".

Jos steigėjas ir vadovas yra Mindaugas Gudelis, kartu su žinomais prodiuseriais Mindaugu ir Gintaru Bendžiais bei L.Šeškumi Lietuvos televizijos eteryje kūręs TV projektą "Lietuva – jūrinė valstybė".

Sutapimas ar ne, bet Klaipėdoje registruota viešoji įstaiga veikiau atliko statisto vaidmenį. Konkurse "Televizijos prodiuserių" teiktas pasiūlymas Neringos valdžiai neįtiko. Laimėtojais paskelbta vilniečių įstaiga.

"Po pirmo sėkmingo bandymo savivaldybė paskelbė konkursą dar metams su galimybe pratęsti. Mes surengėme antrą (renginį – A.A.), jie pratęsė dar metams. Kas toliau bus? Reikia klausti savivaldybės. Jei konkurso nuostatuose bus kitokie koncepcijų reikalavimai, jei mums tai bus įdomu, mes rengsime, jei nebus įdomu, nerengsime", – tikino E.Jakilaitis.

Jis aiškino, jog savivaldybė dengia tik mažąją festivalio finansavimo dalį. Pasak jo, organizatoriai sugebėjo pritraukti daug rėmėjų, tad abejoti konkurso laimėtojų gebėjimas esą neverta.

Alga – 4 tūkst. eurų?

Kartu su E.Jakilaičiu renginio startą skelbęs ką tik Neringos vicemeru tapęs N.Lendraitis, paklaustas, ar tinkama praktika tokiu būdu pasirinkti biudžeto pinigais organizuojamų švenčių rengėjus, pripažino, jog galėtų būti ir geriau.

"Aš manyčiau, atėjo laikas kalbėti apie kitokius atrankų būdus. Pirmiausia, tai sutarčių pratęsinėjimai užkerta kelią kitiems rinkos dalyviams ateiti į procesą. O tai reiškia, kad turi vykti idėjų atsinaujinimas", – tikino N.Lendraitis.

Pats jis į mero pavaduotojo pareigas šoktelėjo iš Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjo kėdės.

Neringos savivaldybės tinklalapyje pasidomėjus, kokią algą gauna naujasis Neringos mero pavaduotojas, galima netekti žado.

Skaičiai byloja, jog vicemero alga, neatskaičius mokesčių, siekia 4 032 eurus ir 7 centus.

Tai kone dvigubai didesnis atlyginimas nei Neringos mero D.Jasaičio, kurio atlyginimas "popieriuje" yra 2 548 eurai ir 7 centai.

N.Lendraičio atlyginimas viršytų net ir, pavyzdžiui, aplinkos ministro algą, kuriam mokami 3 248 eurai, neatskaičius mokesčių.

Pats N.Lendraitis tikino buvęs nustebintas skelbiamų skaičių.

"Nejuokaukite. Aš tokių pinigų negaunu. Iš kur? Net nežinau tiksliai, kiek gaunu, nes moka dalimis. Mano buvusi alga buvo 1,1 tūkst. eurų. Čia turėtų būti apie 1,6 tūkst. eurų", – sunkiai savus pinigus skaičiavo vicemeras.

Pasitikslinęs buhalterijoje, ar tikrai vertas keturių tūkstančių per mėnesį, N.Lendraitis vėliau patikslino, jog šie viešai skelbiami duomenys nusako ne jo asmeninę algą.

"Tai pirmo ketvirčio duomenys, kai vicemero pareigas ėjo Dovydas Mikelis. Žmogus iš pareigų pasitraukė, buvo sukaupęs atostogų, tad buvo išmokėtos išmokos. Todėl susidarė tokia suma", – tikino N.Lendraitis.

Biudžetui – papildoma našta

Pristatydamas savąją viziją, N.Lendraitis patikino, jog siūlys keisti renginių organizatorių paieškos formulę.

"Mes neberengdavome normalių konkursų, nebuvo normalios konkurencijos tarp projektų, neateidavo naujos idėjos, inovacijos. Ir tai yra tam tikra problema. Mano tikslas – grįžti prie programų dalinio finansavimo. Reikėtų siekti, kad įvairių kultūros, meno, pramogų rengėjai dalyvautų su savo įnašu į projektą su savais rėmėjais", – koncepciją išaiškino N.Lendraitis.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" veiklai iš kurorto biudžeto skiriama apie pusę milijono, kultūriniams renginiams – apie 100 tūkst. eurų.

Kodėl nebeliko politinės valios sezono atidarymo šventės rūpesčius deleguoti ne Vilniuje, o čia pat Nidoje esančiam centrui "Agila"?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algimantas

Algimantas portretas
tikri gražuoliukai-kombinatoriai...

Anonimas

Anonimas portretas
užsakytas ar neužsakytas straipsnis, koks skirtumas... esmė yra, kad Neringoje totalus bardakas... komunistai siauteja... ka nori ta daro...

Marija

Marija portretas
Neringoje vaikų darželis iki šiol higienos paso neturi - remontui keliasdesimt tūkstančių eurų meras neranda lesu jau daug metų, nei lietvamzdžiu, nei sniego gaudyklių, nei žaidimų aikštelės lauke, norsmet giriasi virsplaniniu biudžetu. Tada va - draugų renginiams sast pinigėlių dar, jų gi yra! Sporto salę ir aikštyną griaus, nusprendė, kad nereikalinga prabanga neringiskiams, aisku naujo nestatys, nes pagal mero logika "sveika Neringa", tai tik pinigėlių skyrimas "Sveika Neringa" renginiui, t.y. dideliai reklamai ant visos LT. O jau kaip bus visus likusius metus, tai nusispjaut - kam gi rūpi tą sveikata, ta Neringa. Svarbu tik sau medali užsikabinti ir gražiai pasirenklamuoti, o jau kas iš tikrųjų ten vyksta toj savivaldybėje, tai pats velnias išsigąstu...
VISI KOMENTARAI 48

Galerijos

Daugiau straipsnių