Kulinariniai maršrutai po Lietuvą: nenustebkite pavaišinti kumelės pienu

  • Teksto dydis:

Orą gryninantis kadagynas, išmanusis parkas, pieniška pasaka, žolynų grožio procedūros, dviračių takas aplink ežerą... Turizmo naujovių bei idėjų gausu ne tik besibaigiančios vasaros, bet ir rudeninėms kelionėms po Lietuvą.

„Atplauk pieno puta“

Ar jau išbandėte po Lietuvą nuo pernai vasaros vingiuojantį turistinį-kulinarinį maršrutą „Pieno kelias“ su daugiau nei 30 „pieniškų stotelių“ Telšių, Plungės, Rietavo ir Kupiškio savivaldybėse?

Štai, atvykus į Jusių šeimos ekologinį ūkį Lopaičių kaime galima ne tik apžiūrėt, kaip auginami gyvuliai, bet ir paragaut ar įsigyt čia pat spaudžiamus ožkos, karvės pieno sūrius. Netrukus planuojama lankytojus pradžiugint ir naminiais ledais, jogurtu. Beje, karvės čia šaukiamos išskirtiniais vardais: Zeta-Jones, Rudnosiukė, Karamelė...

Kumelės pieno galima paragauti kitame „Pieno kelio“ objekte Rietavo žirgyne. Jis įkurtas 2010 m. siekiant išlaikyti kunigaikščių Oginskių Rietave pradėtą tradiciją laikyti ir veisti nykstančios Lietuvoje senosios veislės žirgus – žemaitukus. Čia galima pajodinėti, pasivažinėti karietaite ar rogėmis, dalyvauti varžybose, iškylauti. Žirgyne auginama ir 40 ekologiškų avių banda.

Avimis didžiuojasi ir Činskių ūkis, įsikūręs Vabalių kaime netoli Telšių. Čia galima paskanauti ėrienos patiekalų, pieno produktų, pajusti ūkiško gyvenimo dvasią.

Gegrėnų piliakalnio papėdėje (Plungės r.) Sauliaus Petručio pieno ūkis – tikras sūrių rojus. Iš juodmargių karvių pieno čia spaudžiami sūriai su kmynais, mėtomis, džiovintomis spanguolėmis, aštriais prieskoniais, rengiamos sūrių degustacijos, siūlomas naminis obuolių ir svarainių vyno „uzbuons“.

Netikėta „Pieno kelio“ stotelė – poilsio komplekso „Saulės slėnis“ (Plungės r.) pirtis, kur ne tik lietuviškų žolynų, pavyzdžiui, rabarbarų, bet ir išrūgų ledukų bei kitų vietos ūkininkų pagamintų pieno produktų pagalba išburiama sveikata ir grožis.

Pieno kelyje – ir parkai, amatų kiemeliai, edukaciniai užsiėmimai, muziejai, mugės ir net paukščių ūkiai, nes, pasirodo, balandžiai išsiritusius paukščiukus maitina ... „pienu“!

Į naktinį žygį – klausyti pelėdų

Lietuvoje kadagiai nėra labai paplitę, tačiau pačioje Kauno pašonėje (apie 25 km nuo miesto centro) galima pasigrožėti unikaliu Kadagių slėniu. Beveik šimtmečio senumo kadagynas yra ant Kauno marių skardžio Arlaviškių botaniniame draustinyje, stačiame Nemuno kilpos šlaite. Viršutinėje jo dalyje įrengtas daugiau nei kilometro ilgio pažintinis pėsčiųjų takas su informaciniais stendais, apžvalgos aikštelėmis ir atsiveriančiu vaizdu į marias. Šį taką Lietuvos gyventojai šiemet išrinko gražiausiu pažintiniu taku Lietuvoje.

Šveicarijos Alpes primenantis kraštovaizdis unikalus ne tik kadagiais – vieninteliu augalu Lietuvoje, išskiriančiu ypatingai daug dezinfekuojančių, gydančių ir orą gryninančių medžiagų, - bet ir kitais retais, į Raudonąją knygą įtrauktais augalais, bei šlaituose „kabančiomis pelkėmis“.

Kadagių slėnyje rengiami naktiniai žygiai stebėti pelėdų, šikšnosparnių, veikia Gamtos mokykla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

koks

koks  portretas
gražus mažytis mūsų kraštas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių