KT: motinystės pašalpos sumažintos neteisėtai

Konstitucinis teismas nusprendė, kad kai kurios socialinių išmokų sumažinimo 2010 m. nuostatos prieštarauja Konstitucijai. Tačiau abejojama, kad toks KT sprendimas leis lengvai susigrąžinti sumažintas išmokas.

Mažinimas lyg ir teisėtas

Savo nutarime teisėjų kolegija konstatuoja, kad Laikinajame įstatyme nustačius naujus maksimalius nuo 2010 m. liepos 1 d. perskaičiuotų paskirtų motinystės (tėvystės) pašalpų ir išmokų dydžius, šių pašalpų mažinimas buvo netolygus, o kai kurios pašalpos sumažintos papildomai. Taigi sumažinimas buvo neteisėtas ir prieštaraujantis Konstitucijai, kuriems buvo skiriamos ne minimalios motinystės ar tėvystės pašalpos.

Taip pat teigiama, kad toks mažinimas iš esmės nebuvo prieštaraujantis Konstitucijai, mat prielaidos mažinimams buvo aiškios ir motyvuotos, o mažinimo dydžiai buvo paskaičiuoti teisingai, mastas nebuvo neleistinai didelis.

Konstitucinis teismas nusprendė, kad anuomet visuomenei gyvenus itin sudėtingomis krizės sąlygomis, visi piliečiai privalėjo dalintis sunkumais po lygiai – adekvačiai visiems mažinant pašalpas, pensijas ir kt. išmokas.

Tikisi valdžios malonės

„Pagal dabartinį Konstitucinio teismo sprendimą, tolimesnę kovą galės tęsti tik tie žmonės, kurie buvo pateikę teismams skundus“, - teigė „Aktyvių mamų sambūrio“ atstovė Rasa Paulavičienė.

Maždaug 600 jaunų tėvų anuometį valdžios sprendimą sumažinti išmokas apskundė apygardų administraciniams teismams. Savo ruožtu KT gavo 26 teismų prašymus išaiškinti ar buvo pažeista Konstitucija, ar vis dėlto ne.

Tuo tarpu išviso išmokos buvo sumažintos apie 40 tūkst. tėvų. Taigi jiems teks tikėtis dabartinės valdžios geros valios, jei ši nuspręstų grąžinti išmokas – masinė amnestija pensininkų ar pareigūnų atveju.

Keblus susigrąžinimas

Išmokų mažinimas silpniausiai palietė mažiausias motinystės ar tėvystės išmokas gaunančias šeimas, tad iš esmės „nuskriaustųjų“, kuriems iš esmės sumažinus išmokas buvo pažeisti Konstituciniai principai, galėtų būti apie 30 tūkst.

„Mamos ar tėčiai nesakė, kad mažinimas buvo neteisingas, tiesiog kompensavimo mechanizmas yra gana neaiškus, jeigu jis ir bus taikytas“, - teigė R. Paulavičienė.

Be kita ko prognozuojama, kad jeigu ir bus nuspręsta grąžinti sumažintas išmokas, gali kilti keblumų, mat pensijos mokamos ilgą laiką, o išmokos tėvams – tik labai trumpą laikotarpį.

„Pensijas po truputį didinant galima jas grąžinti į buvusį lygį ir taip kompensuoti patirtus nuostolius, o tėvai vaikus augina ilgiausiai dvejus metus ir neaišku, ar jie dar planuos šeimos pagausėjimą, o jei ir tai darys, bus pasikeitęs kompensavimo mechanizmas“, - teigė už tėvų teises kovojanti R. Paulavičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietė

Kaunietė portretas
Manau, kad gana atvirai pasakė ta kovojanti moteris " o tėvai vaikus augina ilgiausiai dvejus metus". Tai norisi paklausti, ar tikrai per dvejus metus vaikas užauga, ar augina tol, kol gauna pinigus? Norisi paklausti, ar vaikai gimdomi tik dėl pašalpų? Įdomu, kiek tokių akivaizdžių atvejų, kai tik laikotarpyje prieš gimdymą mamytės staigiai tampa daug uždirbančiomis, ir po to tiksliai apsiskaičiuoja antrą vaikelį? Ir norisi paklausti, kodėl pensininkai tuomet negauna viso savo vidutinio uždarbio ( tarkim už dviejų paskutinių metų laikotarpį), o yra taikomas koeficientas, o mamytės analogiška skaičiavimo tvarka piktinasi ir norėtų gauti 100 procentų savo uždarbio?

O

O portretas
O KT ar nenagrinėjo, ar šitokių didelių pašalpų paskyrimas yra teisėtas, kad paskui jų jau nebegalima sumažinti?

Aklad

Aklad portretas
100%pritariu komenarei pasivadinusiai "Kauniete".Kur matyta ,kad gimdyti pradejo tik del pasalpu, o zmogus uzsidirbes pensija gauna tik jos dali, o sitoms gegutems reikia moketi 100% gautos algos. Vaikus darotes sau, manau su didele atsakomybe ir yra didziule geda sitaip prievartauti valstybe, Padeti reikia tik sunkiai gyvenanciom padorioms seimoms.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių