KT aiškinsis su lietuviu susituokusio baltarusio situaciją

  • Teksto dydis:

Konstitucinis Teismas (KT) aiškinsis, ar nebuvo pažeista Konstitucija, Lietuvai nedavus leidimo šalyje gyventi su lietuviu Danijoje santuoką sudariusiam baltarusiui.

Teismas pranešė priėmęs nagrinėti tokį Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) prašymą.

LVAT į Konstitucinį Teismą kreipėsi nagrinėdamas Baltarusijos piliečio skundą dėl jam nepalankaus žemesnio teismo sprendimo. Vilniaus apygardos administracinis teismas gegužę atmetė baltarusio skundą dėl Migracijos departamento sprendimo atsisakyti išduoti jam laikiną leidimą gyventi Lietuvoje.

Užsieniečių teisinės padėties įstatymas numato, kad leidimas laikinai gyventi Lietuvoje gali būti išduodamas užsieniečiui šeimos susijungimo atveju, tačiau Lietuvoje santuoka su tos pačios lyties asmeniu negalima.

LVAT prašo Konstitucinio Teismo ištirti, ar įstatymas, kiek jame nenustatyta, kad leidimas laikinai gyventi gali būti išduodamas užsieniečiui šeimos susijungimo atveju ir tada, kai kitoje valstybėje sudaryta santuoka arba registruotos partnerystės sutartis Lietuvoje nėra pripažįstama, neprieštarauja Konstitucijai.

Migracijos departamentas metų pradžioje atsisakė išduoti laikiną leidimą gyventi Lietuvoje su lietuviu susituokusiam baltarusiui argumentuodamas, kad santuoka su tos pačios lyties asmeniu pagal nacionalinės teisės aktus negali būti sudaryta ir pripažįstama, todėl konstatuota, kad nebuvo ir šeimos susijungimo kaip pagrindo išduoti tokį leidimą.

LVAT sako kreipimesi į KT nurodė, kad ginčijamu teisiniu reguliavimu yra paneigiama asmenų, kurių sudaryta santuoka šalyje nepripažįstama, teisė į šeimos susijungimą, nors jų bendro gyvenimo tikslas yra sukurti šeiminius santykius. Be to, pasak LVAT, toks teisės į šeimos susijungimą paneigimas kartu yra ir šių asmenų privataus gyvenimo ribojimas nesant objektyvaus pateisinimo,



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių