Kratų daug, rezultatų nėra

Per tris paskutinius mėnesius trijų Seimo narių darbo vietas krėtė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT): prie liberalo Eligijaus Masiulio ir „darbiečio“ Vytauto Gapšio prisidėjo „Tvarkos ir teisingumo“ atstovas Petras Gražulis. Sulig kiekvienu tyrimu Lietuvos politinė sistema ir institucijos bei verslas vis labiau ima atrodyti prasmegusios korupcijos ir piktnaudžiavimų liūne, o tai, žinoma, nieko gero apie mūsų valstybę nesako.

Bėda ta, kad šiose istorijose trūksta aiškumo ir operatyvumo. Teisėsauga jas tiria pernelyg ilgai. Žiniasklaidoje pasirodo tik informacijos trupiniai, nutekinama tai viena, tai kita detalė, o viso paveikslo nesimato, ir kažin, ar greitai bus matyti.

Kaip sakė vienas LRT TELEVIZIJOS laidos „Savaitė“ pašnekovas, šitai politinei košei apibūdinti puikiai tinka Ernesto Hemingway knygos pavadinimas – „Kam skambina varpai“. O jų skambesys priklauso tik nuo prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos.

Praėjusį ketvirtadienį kratos atliktos ne tik Seimo nario P. Gražulio kabinete ir Seimo viešbutyje, kur jis įsikūręs. STT lankėsi ir šaldytus produktus gaminančioje Kauno įmonėje „Judex“, su kuria kaip tik ir siejamas P. Gražulis. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl prekybos poveikiu, piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo. Prokurorai įtaria, kad bendrovės vadovai, norėdami išvengti nuobaudų dėl pakavimo, higienos pažeidimų, siekė papirkti atsakingus asmenis. Krėstas ir valstybinės maisto, ir veterinarijos tarnybos vadovo kabinetas. Jonui Miliui pareikšti įtarimai. Jis sako, kol kas atsistatydinti neketina, nes baiminasi, kad tai bus jo kaltės įrodymas, tačiau jei to pareikalaus premjeras, jis nesipriešins. O pareigūnų pateikta medžiaga, pasak J. Miliaus, jam kelią juoką.

„Ne vien ant manęs, ant visos įstaigos mūsų krinta toks šešėlis. Aišku, yra labai apmaudu. Bet, manau, kad tai yra gyvenimas, ir teisėsauga tikiu ir išsiaiškins, kad mes atlikom tik savo darbą“, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas.

Generalinės prokuratūros atstovai tradiciškai buvo nekalbūs.

„Apgailestauju, bet apie planuojamus veiksmus tikrai negaliu komentuoti, tačiau galiu pasakyti, kad šiuo metu Seimo narys neturi, na, jei taip būtų galima pasakyti, jokio statuso byloje, nes jo tiesiog nėra Lietuvoje“, – sakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė.

Apie STT atliktas kratas „tvarkietis“ P. Gražulis turi savo nuomonę, esą tai – politinis užsakymas.

„Tipinė provokacija. Pažiūrėkite, kaip slepia ir dangsto liberalus prezidentė. <...> Ar nemato žmonės, ar nemato Lietuva? Kada baigsis ta diktatūra, pasakykit. Ar nori, kad visi kalbėtų taip, kaip prezidentė kalba ir visi girdėtų tai, ką prezidentė girdi? Taip nebus. Tegul sodina“, – pareiškė P. Gražulis.

Vienai iš trijų valdančiosios koalicijos partijų „Tvarkai ir teisingumui“ tai –tik dar viena neteisėtos veiklos istorija. Visai partijai pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu ir pinigų plovimo, dėl garsiosios istorijos „Pirk dramblį“ posto neteko tuometis vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas, deleguotas šios partijos. Vėliau įkliuvo šios partijos pirmininkas Rolandas Paksas. Dėl jo prokurorai kreipėsi į EP su prašymu naikinti teisinę neliečiamybę, nes įtariama, kad R. Paksas galėjo susitarti dėl 15 tūkst. eurų kyšio su „Lietuvos ryto“ leidėju Gedvydu Vainausku.

Dar spalvingesnė – antroji valdančioji – Darbo partija. Jos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas po 10 metų tyrimų ir teismų nuteistas vadinamojoje „juodosios buhalterijos“ byloje kartu su Vytautu Gapšiu. Pastarasis šiuo metu turi rimtų problemų dėl prokurorų tyrimo stambioje korupcijos byloje. Prokurorai įtaria parlamentarą ėmus kyšį iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio, o generalinis prokuroras Seimo yra paprašęs naikinti parlamentaro teisinę neliečiamybę. Šią savaitę V. Gapšys pranešė, kad traukiasi iš Seimo, bet lieka Darbo partijos pirmuoju vicepirmininku ir rinkimų štabo vadovu.

Neaplenkė korupcijos skandalai ir didžiausios valdančiosios partijos – socialdemokratų. Šios partijos nariui Utenos merui Alvydui Katinui pareikšti įtarimai kyšininkavus. Taigi, valdančiųjų „vaizdelis iš tiesų nekoks“. Bet nevalia pamiršti, kad šis Seimas ypatingas tuo, jog nešvarūs, neskaidrūs pinigai paskandino ir labai didelių ambicijų turėjusią opozicijos partiją – Liberalų sąjūdį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kratų daug ,rezultatų nėra,todėl kad varnas-varnui akies nekabins.Jie juk visi surišti viena grandine.Išardysi slankstelį ,pradės byrėti visa.Juk nusikaltimų visuose valstybinėse institucijose,pradedant nuo seimo.Vieną pasodins ,išduos kitus ir subyrės tada grandinė,kas tada,neužteks kalėjimų susodinti visų.O kur dar ”milijonieriai ”Lietuvos, jie juk bendrininkai,nešė,neša atkatus.Juokas ima,važiuoja Lietuvos pareigūnai į Ukrainą, dėl korupcijos esamos Ukarinoje,patys korumpuoti būdami.Vagim protas nuo pinigų susisuko visai.

tam Pinokis ......

tam Pinokis ...... portretas
tipiskas konservatpederasto komentaras

Ką tu čia

Ką tu čia portretas
taipPir, 2016-08-01 12:17 Norėjai pasakyti? Komentaras nei į tvorą nei į mietą. Jei žinai ką, rašyk aiškiai arba patylėk.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių