Krašto apsaugos ministras galės bausti visus karius

Seimas penktadienį priėmė Krašto apsaugos ministerijos inicijuotas Kariuomenės drausmės statuto pataisas, kurios krašto apsaugos ministrui suteikia teisę bausti visus karius.

Drausmės statuto pakeitimai priimti 72 parlamentarams balsavus už ir vienam susilaikius.

Pataisomis ministrui suteikta teisė skirti drausmines nuobaudas visiems krašto apsaugos sistemoje tarnaujantiems kariams, išskyrus nuobaudą pažeminti kario laipsnį pulkininkams (jūrų kapitonams) ir generolams (admirolams) ir nuobaudą atleisti iš tarnybos Lietuvos kariuomenės vadą.

Iki šiol galiojusios Kariuomenės drausmės statuto 52 straipsnio nuostatos numato, kad krašto apsaugos ministras skiria papeikimą atsargos kariams, atima teisę iškilmingomis progomis dėvėti kario uniformą atsargos arba dimisijos kariams, pažemina atsargos kario laipsnį atsargos kariams, sumažina tarnybinį atlyginimą generolams (admirolams), pažemina kario laipsnį vyresniesiems karininkams iki pulkininko leitenanto (komandoro) imtinai.

Ministerija argumentavo, jog esamas reguliavimas yra dviprasmiškas, nes įstatymai numato, kad krašto apsaugos ministras vadovauja ne tik Krašto apsaugos ministerijai, bet ir visai krašto apsaugos sistemos veiklai, įskaitant ir krašto apsaugos sistemos institucijas ir jose tarnaujančius karius.

Projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad atsižvelgiant į tokias nuostatas buvo laikoma, kad krašto apsaugos ministras, vadovaudamasis šiuo metu galiojančiu Kariuomenės drausmės statutu, kaip aukštesnis vadas kariams gali skirti drausmines nuobaudas, kurias skirti turi teisę žemesnis vadas.

Tačiau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas išaiškino statuto nuostatas dėl krašto apsaugos ministro galimybės skirti drausmines nuobaudas, ir konstatavo, kad krašto apsaugos ministras gali skirti tik Kariuomenės drausmės statuto 52 straipsnyje išvardytas nuobaudas, ir tik tame pačiame straipsnyje nurodytiems subjektams.


Šiame straipsnyje: kariaikariuomenėKAM

NAUJAUSI KOMENTARAI

yra lygus ir lygesni

yra lygus ir lygesni portretas
va cia tai "teisingumas":išskyrus nuobaudą pažeminti kario laipsnį pulkininkams (jūrų kapitonams) ir generolams (admirolams) ir nuobaudą atleisti iš tarnybos Lietuvos kariuomenės vadą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių