K.Prunskienė prisipažino pasirinkusi Šatrijos Raganos vardą

LNK žinios trečiadienio vakarą parodė 1991 metų vaizdo įrašą, kuriame žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė prisipažino buvusi „Šatrijos ragana“.

K. Prunskienė pasakoja, kad slapyvardį pasirinko pati.

„Man reikėjo pasakyti kokį nors simbolinį žodį, kuriuo aš galėčiau paskambinusi, neminėdama savo pavardės, prisistatyti“, – LNK paviešintoje 1991 m. filmuotoje vaizdo medžiagoje teigia K. Prunskienė.

Anot ministrės, slapyvardį KGB pasirinkti pasiūlė devintojo dešimtmečio pradžioje. Tuo metu K. Prunskienė rengėsi į komandiruotę Vokietijoje.

„Tokia mintis, kad tokiam tikslui tiktų tik koks nors raganos simbolis. Sakau: tai kokį dabar pavadinimą galima būtų sau prisiimt. Nei savo vardo, nei gražaus pavadinimo tokiam tikslui nepasakysi. Aš sakau: vienintelė ragana, kurią aš žinau, tai Šatrijos Ragana“, – 1991 m. kalbėjo K. Prunskienė.

Išlikusius KGB dokumentus tiriantys istorikai sako, kad slapyvardį rinkdavosi tik užverbuoti asmenys.

Apie kadaise duotą interviu K. Prunskienė nenori nė girdėti. LNK „Žinioms“ ministrė teigė: „o kodėl dabar mes apie tai turim kalbėti? O kodėl jūs manot, kad aš turėjau tokį slapyvardį? Ar jūs nesidomėjot teismų sprendimais? Iš kur dabar tas nukrito, tikrai aš politinėje antireklamoje nenorėčiau dalyvauti, kadangi tema nukritusi kaip iš dangaus. Tai atleiskit, čia jau jūsų rūpestis, aiškintis, kas jums patinka“.

K. Prunskienė prieš rinkimus per teismus išsigynė KGB bendradarbės vardo.

Advokatas Kazimieras Motieka LNK žinioms teigė, jog šie duomenys galėtų tapti pagrindu K.Prunskienės bylai atnaujinti.

"Tai nauji duomenys ir nauji papildomi duomenys, kurie yra verti dėmesio. Juos reikia teisiškai įvertinti, ir man atrodo, kad tai būtų pagrindas atnaujinti šios bylos nagrinėjimą", - sakė K.Motieka.

Anot jo, ši byla turėtų būti peržiūrėta iš naujo. K.Motiekos teigimu, anksčiau teismas šio vaizdo įrašo neturėjo - priešingu atveju esą jis būtų peržiūrėtas ir įvertintas teismo sprendime.

"Buvo nustatyta ir ekspertų patvirtinta, kad slapyvardis K.Prunskienės ranka rašytas. Ne tik slapyvardis, bet ir pasižadėjimas. Po beveik 10-ties metų Prunskienės iniciatyva ta byla buvo peržiūrėta. Ji aiškino, kad nėra jokių pasižadėjimų ir jokių slapyvardžių ji sau nepasirinko ir kad čia yra fikcija, tad teismas tuo pagrindu panaikino Aukščiausio teismo sprendimą ir tokiu būdu ją "reabilitavo", - pasakojo advokatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių