K.Prunskienė laimėjo bylą prieš Liustracijos komisiją

Vilniaus apygardos administracinis teismas panaikino Liustracijos komisijos sprendimą, kuriuo Kazimira Prunskienė buvo pripažinta slapta bendradarbiavusi su KGB.

Teismas atsižvelgė į tai, kad Vilniaus apygardos teismas dar 2003 metais priėmė politikei palankų sprendimą, o Liustracijos komisija vadovavosi negaliojančiu dar 1992 metų Aukščiausiojo Teismo sprendimu.

K.Prunskienė teismui skundė pernai rugsėjį Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, veiklos vertinimo tarpžinybinės komisijos, kitaip vadinamos Liustracijos komisija, nutarimą. Jame komisija vienbalsiai pripažino K.Prunskienę bendradarbiavus su KGB, vykdžius žvalgybos, kontržvalgybos ir ideologinės žvalgybos užduotis.

Komisija vadovavosi Aukščiausiojo Teismo prezidiumo nutarimu, kuris 1992-aisiais paliko galioti K.Prunskienei nepalankų šio teismo Civilinių bylų kolegijos sprendimą.

Tuo metu pati ekspremjerė vadovaujasi jai palankiu Vilniaus apygardos teismo verdiktu. 2003 metų pavasarį šis teismas paskelbė nesant įrodymų, kad K.Prunskienė slapta bendradarbiavimo su KGB. Politikė tvirtina, kad Liustracijos komisija negalėjo pakeisti teismo sprendimo.

Vilniaus apygardos administracinis teismas trečiadienį pažymėjo, kad Vilniaus apygardos teismas 2003-aisiais "turėjo įstatyminius įgaliojimus ir buvo kompetentingas teismas spręsti Aukščiausiojo teismo sprendimo panaikinimo klausimą".

"Komisija, manydama, kad yra pagrindas pakeisti Vilniaus apygardos teismo sprendimą, visų pirma turi pasinaudoti proceso atnaujinimo galimybe. Tokia galimybe Komisija nepasinaudojo", - sakoma teismo pranešime.

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per 14 dienų gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.


Šiame straipsnyje: Prunskienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių