Kovoje dėl D.Kedžio dukters bylos - A.Valantino pralaimėjimas

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas patyrė pralaimėjimą teisme. Jam nepavyko pasiekti, kad pirmieji Drąsiaus Kedžio dukters galimo prievartavimo bylą tyrę Kauno Panemunės policijos komisariato tyrėjai būtų nubausti.

Ketvirtadienį Vilniaus apygardos administracinis teismas nutraukė administracinę bylą, kurioje Generalinė prokuratūra prašė panaikinti Vidaus reikalų ministerijos (VRM) generalinio inspektoriaus Juliaus Jasaičio atlikto tarnybinio patikrinimo išvadas dėl Panemunės policijos komisariato tyrėjų Edmundo Navicko ir Rasos Kairienės veiksmų.

Teismo nuomone, tyrėjams palankios tarnybinio patikrinimo išvados neturėjo jokių pasekmių Generalinės prokuratūros darbui, todėl negali būti ginčo objektu.

Apskųsdama VRM generalinio inspektoriaus spalio 26 dienos išvadas Generalinė prokuratūra teigė, jog VRM viršijo savo kometenciją, vertindama prokuratūros darbą.

Spalio 15 d. pasirašytame A.Valantino rašte abiems tyrėjams buvo siūloma skirti drausmines nuobaudas. Pasak Generalinei prokuratūrai teisme atstovavusio Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro Aido Mažeikos, Generalinė prokuratūra buvo nurodžiusi kokių veiksmų neatliko E.Navickas ir R.Kairienė, tačiau VRM savo išvadose pabrėžė, jog jie jų neprivalėjo atlikti. Dėl to ir kilo konfliktas.

„Generalinio prokuroro kompetencija yra iškelti drausmines bylas ikiteisminio tyrimo tyrėjams, VRM kompetencija yra juos nubausti arba nenubausti. Tai vidaus administravimo dalykas. Bet jie neigė tai, ką nustatė prokurorai, buvo vertinami prokurorų sprendimai“, - kalbėjo A.Mažeika.

Ši nutartis per 7 dienas gali būti skundžiama Vyriausiajam administraciniam teismui.

Kaip jau rašėme, tarnybinį patikrinimą atlikęs J.Jasaitis nenustatė, kad E.Navickas ir R.Kairienė būtų vilkinę pedofilijos bylos tyrimą. Atvirkščiai, jei ne prokurorų įsikišimas, bylą jau po mėnesio planuota perduoti teismui.

E.Navicko rankose šis tyrimas buvo tik vieną parą. Lapkričio 30-osios vakarą gavęs D.Kedžio pareiškimą, tyrėjas spėjo atlikti vos du veiksmus - pradėti ikiteisminį tyrimą bei nuvažiuoti į galimą įvykio vietą, pas mergaitės motiną Laimutę Stankūnaitę. Tačiau čia jam niekas durų neatidarė.

Jau kitą rytą bylą į savo rankas perėmė R.Kairienė. Ji šį tyrimą vykdė iki gruodžio 30 dienos ir per 18 darbo dienų atliko apie 30 procesinių veiksmų. Per mėnesį buvo du kartus apklausta mergaitė, pats D.Kedys, pareikšti įtarimai Andriui Ūsui.

Septynis Generalinės prokuratūros bei Kauno miesto apylinkės ir apygardos prokurartūrų prokurorus nubaudęs A.Valantinas su tokiomis VRM išvadomis nesutiko.

Jo teigimu, byla blogai buvo tiriama dar policijos komisariate, todėl jei tarnybines nuobaudas gavo prokurorai, jos turi būti skiriamos ir policijos tyrėjams.


Šiame straipsnyje: KedysValantinasJasaitis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių