Korupcijos suvokimo indekse Lietuva nukrito šešiomis vietomis

  • Teksto dydis:

Kasmetiniame Korupcijos suvokimo indekse Lietuva šiemet nukrito šešiomis vietomis, trečiadienį paskelbė tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Transparency International“.

Reitinge, kuris sudaromas pagal ekspertų ir verslo lyderių pateikiamus vertinimus, Lietuva užėmė 38 vietą 176  šalių sąraše. Pagal šį rodiklį Lietuva lenkia Latviją, bet atsilieka nuo Lenkijos ir Estijos.

Anot „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovo Sergejaus Muravjovo, šis vertinimas primena, jog nevertėtų užmigti ant laurų.

„Ekspertų ir verslininkų žinia mums yra aiški – 2015 metais ir 2016 metų pirmoje pusėje Lietuvoje neįvyko reikšmingų antikorupcinių permainų, nepajudėjome į priekį. Manau, tai puiki proga susimąstyti, ką galime daryti kitaip“, – pranešime spaudai teigė S.Muravjovas.

Anot „Transparency International“, korupcijos suvokimo indeksas parodo, kaip įvairioms pasaulio valstybėms pavyksta kontroliuoti korupciją. Esama padėtis įvertinama konkrečiu skaičiumi šimto balų skalėje nuo 0 iki 100, kurioje 0 reiškia absoliučiai korumpuotą šalį, o 100 – labai skaidrią valstybę. Korupcijos mastą viešajame ir politikos sektoriuose vertina įvairių sričių ekspertai ir verslo lyderiai.

Korupcijos suvokimo indekso tyrime Lietuvai skirti 59 balai iš 100 galimų.

Ankstesniame vertinime Lietuva buvo gavusi 61 balą ir užėmė 32 vietą iš 168 valstybių. Lietuva užima 19 vietą tarp ES ir Vakarų Europos valstybių, pernai ji buvo 18-ta.  Šiemet, kaip ir 2015 metais, vėl pirmauja Danija bei Naujoji Zelandija, surinkusios po 90 balų. Paskutinis sąraše yra Somalis (10 balų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gugis

Gugis portretas
Greit musu valdininkai susilygins su atsilikusiu Afrikos valstybiu lygiu.

KADA

KADA portretas
Ir kada gi baigsis pinigų švaistymas tokiems nereikalingiems tyrimams kaip korupcijos suvokimas. Korupcija buvo, yra ir bus, ir jokie suvokimo tyrimai, sociologiniai tyrimai, programų prikūrimai ir t. t. jos nesumažins, jei už korupcinius nusikaltimus nebus baudžiama, kas jau senai tapę teisėsaugos institucijų praktika ir vis labiau plinta.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių