Kontrolierė: nemokamas tik mergaičių skiepijimas nepažeidžia lygių galimybių

  • Teksto dydis:

Nemokamas 11 metų mergaičių skiepijimas nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV) nepažeidžia berniukų teisių ir lygių galimybių, atlikusi tyrimą nustatė lygių galimybių kontrolierė.

„Įvertinus visus tyrimo metu surinktus duomenis, lygių galimybių kontrolierė pritaikė Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatyme numatytą išimtį, kai diskriminacija nėra laikomas paslaugų teikimas (šiuo atveju skiepijimo paslauga) vienos lyties asmenims, jei tai pateisina teisėtas tikslas, o šio tikslo siekiama tinkamomis ir būtinomis priemonėmis“, – teigiama Lygių galimybių kontrolierės tarnybos pranešime.

Anot jo, kadangi skiepijimo nuo ŽPV būtinumą mergaitėms pateisina mokslinių tyrimų duomenys, o atitinkamų tyrimų ir įrodymų, pagrindžiančių berniukų rutininių skiepijimų nuo ŽPV būtinumą, nepakanka, Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimas dėl nemokamų skiepų tik mergaitėms yra pagrįstas ir pateisinamas, todėl nėra laikomas berniukų diskriminacija dėl lyties.

Tarnybos duomenimis, Lietuvoje 2014 metais dėl gimdos kaklelio vėžio gydytos 132 moterys, 2015 metais – 130 moterų; dėl varpos vėžio 2014 metais gydyta 13 vyrų, 2015 metais – devyni vyrai.

Lygių galimybių kontrolierės tarnyba taip pat pažymi, kad šiuo metu Europos ligų prevencijos ir kontrolės centre svarstomas berniukų įtraukimas į profilaktines skiepijimų programas.

„Todėl tikėtina, jog atlikus daugiau mokslinių tyrimų, įrodančių būtinumą skiepyti nuo ŽPV ir berniukus, Lietuvoje berniukų skiepijimas nuo ŽPV taip pat bus įtrauktas į Profilaktinių skiepijimų kalendorių“, – teigiama pranešime.

Tarnyba gavo iš viso keturis skundus, kai Valstybinė ligonių kasa paskelbė informaciją apie nemokamą 11 metų mergaičių skiepijimą nuo žmogaus papilomos viruso. Du skundai buvo dėl galimos berniukų diskriminacijos, nes vyrai taip pat susiduria su rizika užsikrėsti ŽPV, būti viruso nešiotojais ir skleidėjais, o virusas sukelia riziką susirgti tam tikromis vėžio formomis. Kiti du skundai pateikti dėl galimos diskriminacijos amžiaus pagrindu. Mat skiepyti žadama tik tas 11 metų mergaites, kurioms 11 metų suėjo ne anksčiau kaip šių metų rugsėjo 1 dieną.

Šiuo atveju Lygių galimybių kontrolierės tarnyba nustatė, kad Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimas negali būti laikomas diskriminacija, nes 11 metų mergaičių skiepijimą pateisina teisėtas tikslas – gimdos kaklelio ligos prevencija. Anot tarnybos, jo siekiama tinkamomis ir būtinomis priemonėmis, įvertinus sveikatos ekspertų rekomendacijas bei atsižvelgus į Lietuvoje atliktus žmogaus papilomos viruso paplitimo ir lytinės elgsenos tyrimų rezultatus.

Žmogaus papilomos viruso infekcija lemia apie 70 proc. visų gimdos kaklelio vėžio atvejų. Lietuvoje sergamumas gimdos kaklelio vėžiu gerokai viršija pasaulio sergamumo vidurkį: Lietuvoje registruoti 28,9 atvejai 100 tūkst. moterų, pasaulio šalių vidurkis – 15,8 atvejo.

Mirtingumo nuo gimdos kaklelio vėžio rodiklis Lietuvoje taip pat viršija bendrą pasaulio mirtingumo rodiklį, atitinkamai 11,7 mirties atvejų 100 tūkst. moterų Lietuvoje ir 8,2 – pasaulyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Visi lygūs, bet kiaulės - lygesnės".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių