Konstitucinis Teismas trečiadienį skelbs nutarimą dėl R.Pakso

Konstitucinis Teismas (KT) trečiadienį skelbs nutarimą dėl partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko europarlamentaro Rolando Pakso galimybių dalyvauti Seimo rinkimuose.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pirmadienį atidėjo savo sprendimą dėl per apkaltą nušalinto prezidento R.Pakso registravimo kandidatu į Seimą, kol nėra priimtas KT sprendimas.

„Tvarka ir teisingumas“ paskelbė šį VRK sprendimą skųsianti teismui. KT trečiadienį skelbs dėl Seimo rinkimų įstatymo pataisos, pagal kurią per apkaltą pašalinti asmenys į parlamentą kandidatuoti negali ketverius metus po apkaltos. Seimas tokią įstatymo pataisą priėmė pavasarį, o prieš tai po priesaikos sulaužymo kandidatuoti į Seimą buvo draudžiama iki gyvos galvos.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ pareiškinius dokumentus, kuriuose R.Paksas kandidatų sąraše įrašytas pirmoje pozicijoje, VRK įteikė rugpjūčio 22 dieną, pagal įstatymą, sprendimą dėl kandidatų registravimo komisija turėjo priimti per 10 dienų, terminas suėjo pirmadienį.VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas balsuoti dėl klausimo atidėjimo pasiūlė „siekiant teisinio tikrumo“.

Tuo atveju, jei Konstitucinis Teismas pripažįsta įstatymą prieštaraujančiu Konstitucijai, jis nustoja galios.

Premjeras Andrius Kubilius, Lietuvos radijo paprašytas pakomentuoti VRK sprendimą dėl registracijos atidėjimo, komisiją sakė esant nepriklausoma institucija, kurios veiksmų politikai neturėtų komentuoti.

„Tiesą sakant, čia didelių nuomonių negaliu ir pareikšti, VRK yra nepriklausoma institucija, prižiūrinti rinkimus, ir politikai neturi komentuoti jos veiksmų ar sprendimų. Kiek suprantu iš spaudos, VRK tiesiog atidėjo sprendimą dėl R.Pakso registravimo dėl to, kad jie laukia KT sprendimo. KT bylą, kiek suprantu, yra išnagrinėjęs ir artimiausiu metu paskelbs sprendimą, tai po to VRK ir priims galutinį sprendimą“, - Lietuvos radijui sakė A.Kubilius.

Seimas minimas pataisas priėmė atsižvelgdamas į Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą, kuriuo paskelbta, kad Seimo rinkimų įstatyme įtvirtintas nuolatinis ir neatšaukiamas draudimas apkaltos būdu pašalintam politikui kandidatuoti į Seimą yra neproporcingas. Pakeitęs įstatymą, kad po apkaltos kandidatuoti į Seimą politikui draudžiama ketverius metus, Seimas atvėrė kelią apkaltos būdu iš prezidento posto pašalintam R.Paksui šį rudenį dalyvauti rinkimuose į parlamentą.Konstitucinis Teismas pernai sausį išplatintame pranešime spaudai pareiškė, kad įgyvendinant Strasbūro teismo sprendimą „turi būti daromos atitinkamos Lietuvos Respublikos Konstitucijos pataisos“.

R. Paksas prezidento pareigų neteko 2004 metų balandį. Jam buvo surengta apkalta dėl priesaikos sulaužymo ir šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo, nes jis išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fly

fly portretas
Viena karta sulauzes priesaika tas klounas darys tai vel.Jo partijoj yra kiti kure gali uzimti jo vieta.Ko jis verziasi i seima ?Matyt jo seimininkai jam dave isakyma- vperet.

stepas

stepas portretas
Puiku R.Paksas ikazdino visus seimunus visiems laikams - bijo taip kad ir dabar neleidžia i seima

Andrulis

Andrulis  portretas
Tik P.Rolandas gali išjudinti sustabarėjuse seimo korupcija - gerbiamai Prezidentei D. Grybauskaitei sunku vienai p[rieš išsišaknėjuse korupcija kovoti P. Rolandas būtu puikus padėjėjęs sunkiame darbe
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių