Konstitucijos sargai narsto R.Pakso bylą (papildyta)

Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį pradėjo nagrinėti bylą dėl galimybės Rolandui Paksui dalyvauti Seimo rinkimuose

Vyksta viešas KT posėdis, kuriame nagrinėjamas klausimas dėl to ar Konstituciją atitinka pavasarį priimtos Seimo rinkimų įstatymo pataisos, per apkaltą iš prezidento pareigų nušalintam Tvarkos ir teisingumo partijos lyderiui R.Paksui atvėrusių kelią dalyvauti Seimo rinkimuose.

R.Paksas posėdyje nedalyvauja, jį atstovauja Seimo narys Remigijus Žemaitaitis. Jis atsisakė pareikšti nušalinimą KT teisėjams, tuo pripažindamas, kad jie nėra šališki šioje byloje.

Grupės Seimo narių kreipimąsi KT nagrinėja be eilės, argumentuodamas, kad pagal susiklosčiusią prašymų nagrinėjimo praktiką ginčai dėl įstatymų, reguliuojančių rinkimų į valstybės ir savivaldybių atstovaujamąsias institucijas santykius, konstitucingumo paprastai yra nagrinėjami skubos tvarka.

Ginčijamas pataisas, kurios po apkaltos kandidatuoti į Seimą politikui draudžia ketverius metus, Seimas priėmė šių metų kovą. Dėl jų konstitucingumo grupė parlamentarų į KT kreipėsi gegužę.

Į KT kreipęsi Seimo nariai primena kitą šio Teismo nutarimą. 2004 metų gegužės 25 dieną priimtame nutarime sakoma, kad „Konstitucijoje yra įtvirtintas toks teisinis reguliavimas, kai asmuo, kuris už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą, priesaikos sulaužymą buvo pašalintas iš prezidento pareigų, pagal Konstituciją niekada negali būti renkamas prezidentu, Seimo nariu, t. y. negali užimti tokių Konstitucijoje nurodytų pareigų, kurių ėjimo pradžia pagal Konstituciją yra susieta su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu“.

Pasak pareiškėjų, ginčijama Seimo rinkimų įstatymo nuostata, kuri leidžia kandidatuoti į Seimą praėjus ketveriems metams po apkaltos, prieštarauja Konstitucijos nuostatoms ir oficialiajai konstitucinei apkaltos doktrinai.

Seimo narių grupei atstovauti Konstitucinio Teismo posėdyje paskirti Seimo nariai Vytenis Povilas Andriukaitis, Andrius Burba ir Algimantas Salamakinas.

Anksčiau Seimo rinkimų įstatymas nustatė, kad asmuo, kurį parlamentas per apkaltos procesą pašalino iš pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą, iš viso daugiau niekada negali kandidatuoti į parlamentą. Tačiau tokį reguliavimą pernai sukritikavo Europos Žmogaus teisių teismas (EŽTT), konstatavęs, kad ribojimas kandidatuoti į parlamentą visam gyvenimui yra neproporcingas.

Seimas, atsižvelgdamas į EŽTT sprendimą, kovą priėmė Seimo rinkimų įstatymo pataisas, kurios po apkaltos kandidatuoti į Seimą politikui draudžia ketverius metus. Šios pataisos atvėrė kelią 2004-aisiais apkaltos būdu iš prezidento posto pašalintam R.Paksui dalyvauti Seimo rinkimuose šį spalį.

R.Paksas trečiadienį Vyriausiajai rinkimų komisijai jau pateikė pareiškinius dokumentus registruoti jį kandidatu. Bet komisija greičiausiai lauks KT verdikto. KT nutarimas dėl ginčijamo Seimo rinkimų įstatymo lems šio politiko galimybes dalyvauti šį spalį rengiamuose Seimo rinkimuose.

Ketvirtadienį po vidurdienio partijos „Tvarka ir teisingumas“ aktyvistai rengia akciją prie KT būstinės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Copy

Copy portretas
Mums gerai pažįstamas braižas. CŽV ir Lietuvos prezidentą R. Paksą nuvertė, mokėdami vietiniams klapčiukams didelius pinigus. O nuvertė, kaip žinot, dėl to, kad kategoriškai uždraudė atidaryti nelegalų CŽV kalėjimą žmonėms kankinti.Dėl visų kitų menamų kaltinimų jis vėliau buvo teismų išteisintas. Po to pastačius prezidentu amerikoną V. Adamkų, tas kalėjimas buvo įrengtas, dėl ko Lietuva dar ilgai nenusuvalys dėmės.

Alfredas

Alfredas portretas
KT priims teisingą sprendimą ir leis rinkėjams apsispręsti dėl Prezidento Rolando Pakso reikalingumo Seimui.

algirdas

algirdas portretas
NA IR IKIRUS ZMOGUS....MATIT GERAI TUREJO IS BORISOVO KAD VIEL TEN NORI
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių