Konstitucijos kūrėjui J. Žyliui – ordinas „Už nuopelnus Lietuvai"

Vasario 16-osios – Valstybės atkūrimo dienos – proga už nuopelnus Lietuvai, Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje, drąsą, sumanumą ir ryžtą gelbstint žūvančius žmones Prezidentė Dalia Grybauskaitė įteikė valstybinius apdovanojimus 32 Lietuvos ir užsienio valstybių piliečiams.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ didžiuoju kryžiumi bus apdovanotas buvęs Lietuvos Konstitucijos rengimo darbo grupės pirmininkas, buvęs Konstitucinio teismo pirmininkas profesorius Juozas Žilys.

Ordino „Už nuopelnus“ medaliu apdovanotas ir žinomas alternatyviosios muzikos atlikėjas, grupės „G&G Sindikatas“ narys Gabrielius Liaudanskas – Svaras.

Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžiumi D. Grybauskaitė apdovanojo 1951 metais žuvusį partizaną Antaną Lapienį – Pempę, kuris buvo Liūto rinktinės kūrėjas ir vadas.

Taip pat šalies vadovė Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžiumi pagerbs partizaną Mykolą Babrauską, kuris buvo Dainavos partizanų apygardos visuomeninės dalies viršininkas.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiai įteikti Rimai Maselytei, aktyviai Panevėžio krašto kultūros, rašytinio paveldo puoselėtojai ir akušerei ginekologei profesorei Rūtai Jolantai Nadišauskienei, kuri yra Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Akušerijos ginekologijos klinikos vadovė.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi apdovanota vertėja Vijolė Elena Arbas, kuri 1991 metų sausio – rugsėjo mėnesiais aktyviai vertėjavo į anglų kalbą ir informavo Lietuvos televizijos Kauno skyriuje Vakarų pasaulį apie įvykius Lietuvoje.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi bus apdovanoti du Latvijos ir vienas Suomijos piliečiai: aktyvūs baltų archeologijos ir istorijos tyrinėtojai Latvijos mokslų akademijos nariai profesoriai Andris Caune ir Evalds Mugurevičs, taip pat – buvęs Lietuvos garbės konsulas Suomijos Respublikoje Mauri Casimir Elovainio.

Vienas iš apdovanotųjų Vyčio Kryžiaus ordino medaliu – Bronislovas Antanas Ramanauskas, aktyvus Lietuvos laisvės armijos jaunimo padalinio narys, pogrindinio leidinio „Už tėvų žemę“ platintojas, partizanų rėmėjas, politinis kalinys, aktyvus 1953 metų Norilsko politinių kalinių sukilimo dalyvis.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliai įteikti Menų spaustuvės direktoriui Audroniui Imbrasui, Šiuolaikinio meno centro vadovui Kęstučiui Kuizinui, akcijų „Darom“ ir „Baltosios pirštinės“ vienam iniciatorių Tadui Langaičiui, folkloro dainininkei, etnomuzikologei, televizijos laidų vedėjai Loretai Sungailienei, Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos pirmininkui Kęstučiui Pikūnui, Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ pirmininkei Dana Migaliovai.

Sausio 13-osios atminimo medaliais bus pagerbti Lietuvos ir viena Lenkijos pilietė, kurie 1991 metų sausio – rugsėjo mėnesiais aktyviai gynė Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę ir saugojo visuomenės rimtį ir žmonių sveikatą.

Tai Valdemaras Jotautas, Juozas Gerimantas Kaklauskas, Pranas Leitonas, Edividas Praleika ir Lenkijos pilietė – Maria Josefa Przelomiec.

Valstybės apdovanojimai paprastai teikiami Liepos 6-ąją ir Vasario 16-ąją, kai minimos valstybės įkūrimo ir atkūrimo dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
jo jo ordinas dar vienam už tai kad skurdina lietuvą pvz : seimo nariai patys sau skiriasi atlyginimus ,. tai kodėl aš paprastas darbininkas negaliu sau paskirti man tinkamo atlyginimo ?

666

666 portretas
gal priminkit kokiais būdais prastūmė tą sušiktą konstituciją

cat

cat portretas
Manau sita Konstitucija niekam tikusi.Grazus zodziai atitruke nuo realybes. Kas per Konstitucija jeigu KT ja varto kaip reikia valdanciajai daugumai bet Lietuvos pilieciam.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių