Konstitucija leidžia ir baudą, ir licencijos atėmimą

Šiandien Konstitucinis teismas nusprendė, kad Tabako kontrolės įstatymas, neleisdamas teismas tam tikrais atvejais netaikyti licencijos atėmimo, prieštarauja Konstitucijai.

Tabako kontrolės įstatymo dalis, kuria nėra numatyta galimybė teismui, atsižvelgus į teisės pažeidimo pobūdį, jo mastą, atsakomybę lengvinančias bei kitas reikšmingas aplinkybes ir vadovaujantis teisingumo, protingumo kriterijais, nuspręsti, kad licencijos galiojimo panaikinimas asmenims neturi būti taikomas, nes dėl tam tikrų itin svarbių aplinkybių yra akivaizdžiai neproporcingas (neadekvatus) padarytam teisės pažeidimui ir dėl to neteisingas, prieštarauja Konstitucijai, - tai konstatuota šiandien paskelbtame Konstitucinio Teismo nutarime.

Teismas taip pat pripažino, kad Konstitucijai neprieštarauja kita Tabako kontrolės įstatymo dalis, nustatanti, kad už tabako gaminių pardavimo, laikymo ar gabenimo draudimų pažeidimą, jeigu tai neužtraukia baudžiamosios atsakomybės, juridiniai asmenys ir užsienio juridinių asmenų filialai baudžiami nuo 10 tūkst. Lt iki 30 tūkst. Lt bauda ir panaikinamas licencijos galiojimas,

Konstitucinis Teismas pažymėjo, kad licencijos galiojimo panaikinimas nėra savitikslis dalykas. Tai naujos licencijos neišdavimo sąlyga, atsižvelgiant į teisės pažeidimų, už kuriuos yra nustatytos atitinkamos sankcijos, pobūdį.

Konstitucinis Teismas taip pat pažymėjo, kad už teisės pažeidimus valstybės nustatomos poveikio priemonės turi būti proporcingos (adekvačios) teisės pažeidimui ir neturi varžyti asmens akivaizdžiai labiau negu reikia šiems tikslams pasiekti.

Teismo manymu, tarp siekiamo tikslo nubausti teisės pažeidėjus bei užtikrinti teisės pažeidimų prevenciją ir pasirinktų priemonių šiam tikslui pasiekti turi būti teisinga pusiausvyra.

Įstatymuose nustatytos nuobaudos ir jų sistema turi būti tokios, kad teismas, skirdamas nuobaudas, galėtų įvykdyti teisingumą.

Įstatyme nustatytų institucijų priimtų nutarimų taikyti asmeniui sankciją – licencijos galiojimo panaikinimą pagrįstumo ir teisėtumo kontrolę užtikrina teismas, jis, atsižvelgdamas į teisės pažeidimo pobūdį, jo mastą, atsakomybę lengvinančias bei kitas reikšmingas aplinkybes ir vadovaudamasis teisingumo, protingumo kriterijais, turi teisę nuspręsti, kad sankcija – licencijos galiojimo panaikinimas asmeniui neturi būti taikoma, jei dėl tam tikrų itin svarbių aplinkybių ji yra akivaizdžiai neproporcinga padarytam teisės pažeidimui ir dėl to neteisinga, - sakoma Konstuticinio teismo nutarime.

Primename, kad į Konstitucinį teismą kreipėsi Vilniaus apygardos administracinis teismas abejodamas, ar dviejų sankcijų (piniginės baudos ir licencijos  panaikinimo) taikymas nėra dviguba bausmė, žlugdanti verslą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių