Konservatoriškos rinkimų technologijos

Neregėto dėmesio sulaukusi Vytauto Landsbergio ir Andriaus Kubiliaus kova dėl konservatorių vedlio posto tėra viešųjų ryšių triukas? Politologas Lauras Bielinis sako, kad būtent taip ir yra, ir partijai tai išeis į naudą.

Ruošiasi valdžiai

Profesoriaus V. Landsbergio noras tapti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininku, plačiai nuskambėję pasvarstymai apie būtinas permainas, į tarpusavio rietenas panašūs partijos lyderių pasisakymai. Visa tai – ne kas kita kaip ruošimasis perimti valdžią 2016 m. rinkimuose, mano politologas L. Bielinis.

„Žinote, iš tikrųjų tame galima matyti viešųjų ryšių akciją kaip pakankamai stiprų veiksnį, užgožiantį visus kitus įvykius. Bendrai politikai kiekviename veiksme ieško galimybių ir save paviešinti, ir paviešinti savo politinės partijos vienokį ar kitokį aspektą. Tai mes turime ne tik priimti kaip realų dalyką, bet ir matyti tame natūralų dėsnį“, - sakė L. Bielinis.

Politologo teigimu, panašiai reklamuojasi visos politinės partijos, tik ieško tam skirtingų būdų. Nors iš pažiūros šie konservatorių partijos pirmininko rinkimai, L. Bielinio nuomone, atskleidė nesutarimų TS-LKD viduje, didžiausiai opozicinei partijai jie išeis į naudą.

„Vertinčiau labai pozityviai patį rinkimų faktą, tai leido susitelkti partijai, nepriklausomai nuo to, už ką balsavo, žmonės pasijuto partiniais žmonėmis. Antra, diskusija sukėlė dėmesį tiek partijos viduje, tiek išorėje. Galiausiai netgi nesvarbu, kas laimės, bet į tuos diskusinius argumentus bus atsižvelgta. Manau, partijai šie rinkimai – į naudą, ir ji sustiprės“, - teigė politologas.

„Davė rezultatą“

Paklaustas, kaip vertina gan aštrias V. Landsbergio replikas dabartinio partijos lyderio A. Kubiliaus atžvilgiu, politologas linkęs manyti, kad viskas daroma siekiant konkretaus tikslo, o gal ir ne vieno.

„Išėjo savotiškas šiukšlių nešimas iš vidaus, bet, kita vertus, toks kalbėjimas leido sutelkti aplink save pakankamai didelį skaičių, 37 proc. žmonių, ir tai davė rezultatą. Iš tikrųjų rinkimuose vertinga tai, kas duoda rezultatą“, - nuomonę dėstė L. Bielinis.

Kai kurie konservatorių partijos nariai taip pat pripažino, kad V. Landsbergio ir A. Kubiliaus kova mobilizavo partijos šalininkus narius. Balsuoti atėjo, kurie jau seniai nutolę nuo politikos ar net kelis metus nėra prasitęsę narystės partijoje.

Politologas sako, kad apie kandidato į prezidentus kėlimą Tėvynės sąjunga veikiausiai nebegalvos, nes abu į antrą partijos pirmininko rinkimų turą išėję politikai kalba apie paramą dabartinei Prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Kausis antrame ture

Pirmajame TS-LKD pirmininko rinkimų ture daugiausia balsų – 4383 (46 proc.) surinko dabartinis partijos vedlys, buvęs premjeras A. Kubilius. Už europarlamentarą V. Landsbergį balsavo 3557 (37 proc.) partijos narių, už Seimo narį Vytautą Stundį balsą atidavė 1588 (17 proc.) narių.

V. Landsbergis daugiausia partijos bendražygių paramos sulaukė didžiuosiuose miestuose - Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, A. Kubilius daugiausia balsų gavo mažesnių miestų ir rajonų skyriuose. V. Stundys ryškia persvara laimėjo Radviliškio skyriuje.

Balsavimo teisę rinkimuose turėjo 16320 TS-LKD narių, iš jų prie balsadėžių atėjo 9528 (58 proc.) žmonių.

Antrasis rinkimų turas bus surengtas sekmadienį ir pirmadienį, o rinkimų rezultatus tvirtins gegužės 12 d. planuojamas partijos suvažiavimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na jau

na jau portretas
bielinis tai jau "žino", ką galvoja ir kur eina konservatoriai, kokie jų tikslai ir pan. Geriau šis politologas žino savo draugų socdemų politinius siekius ir tegu toliau juos palaiko ir nenarpliojo to, kas jam nepriklauso.

Cha

Cha portretas
Pustas burbulas tie pirmininko rinkimai. Biciai sekia kuo daugiau pritraukti aplinkiniu demesi prie sio mazai reiksmingo ivykio. (viskas is anksto suplanuota?). Kai partija nepopuliari - ja reikia pouliarinti. Tai vadinasi Public Relations (PR). Daznokai pasaulyje pasitaiko ir taip vadinamu juoduju technologiju. Antai ant Valinsko partijos bangos ju (ts-lkd) dauguma nusedo Seime.

Senuks

Senuks portretas
Lauro kaltinimai PR akcija atrodod keistai. Partijos vadovo tiesioginiai rinkimai -tikrai verta įdiegimo politinė iniciatyva. Nei viena partija to nedaro. O be reikalo. Nevykėlių skačius valdymo institucijose sumažėtų, politinė situacija šalyje tikrai pagerėtų.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių