Konservatoriai siūlo atnaujinti genocido nusikaltimų tyrimus

Siūloma Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui (LGGRTC) grąžinti pareigą inicijuoti genocido nusikaltimų tyrimus, t. y. savo iniciatyva teikti surinktą medžiagą apie genocido nusikaltimus.

Tokį pasiūlymą įregistravo Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Žygimantas Pavilionis.

„Pastarasis pralaimėjimas Europos Žmogaus Teisių Teisme, kuomet stribas Vytautas Vasiliauskas buvo pripažintas nekaltu dėl lietuvių genocido, yra mūsų teisinės sistemos spragų atspindys. Turime imtis veiksmų, kuriais skubiai būtų galima ištaisyti šias spragas, leidžiančias šalies išdavikams ir nusikaltėliams prieš mūsų tautą likti nenuteistiems. Todėl ir registruojame šias įstatymo pataisas“, - teigia L. Kasčiūnas.

2003 m. buvo priimti minėto Įstatymo pakeitimai, kuriais, be kita ko, buvo išbrauktos LGGRTC funkcijos, kad LGGRTC nustato genocido organizatorius bei vykdytojus ir pateikia medžiagą apie juos; taip pat kontroliuoja, kad šis tyrimas nebūtų vilkinamas.

Šiuo metu LGGRTC nėra įpareigotas savo iniciatyva rinkti medžiagą apie genocido nusikaltimus ir teikti medžiagą prokuratūrai. Parlamentarų duomenimis, nuo 2003 m. LGGRTC Specialiųjų tyrimų skyrius savo iniciatyva nebeteikė jokios medžiagos prokuratūrai. Todėl siūloma grąžinti minėtas funkcijas į LGGRTC įstatymo projektą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kritikas

Kritikas portretas
O dėl žydų genocido iniciavimai pageidautini?

Lietuvos kronika

Lietuvos kronika portretas
O juk tarptautinės organizacijos nustatė, kad Lietuvoje genocido sąvoka per plačiai traktuojama. O čia Kasčiūnas durnių stumia. Kai Pasaulis grįš į normalias vėžes, tokiems kasčiūnams gali tekti atsakyti už savo juodus darbelius.

blefas

blefas portretas
aš nematau koki mes jau palikome po savu dienu pragyvento pokario meto genocido juk ir visko esame mate ir primiršome ir gerai kam reikia tu nesąmoniu kūrybos nauju fokusu,geriau žiūrėkime koki mes šių dienu patys be jokio karo ivesti susukome genocido formos juk 29 metus kaip esame laisvi o kur tu sąjūdžio veikėju geri žodžiai mes tėvyne mylime o kur liko meilė mumise apie koki genocida sukate ratus ponai atsibusti laikas nuo lietargo miego kada mes imsimes dirbti normaliomis sąlygomis tik žmoniu progresui juk nusipelnėm gyventi geriau o ne atbulomis eiti atgal., mano jausmas tik liktu vienas padorus mūsų kelias eitu link gero gyvenimo tik tada jeigu mes atsigerežtume į tikra puse reikalautume seimo naujo naujo o ne tu perdilu sedinčiu ir blogi darančius išvyti visus iki vieno ir išrinkti tik tos kurie tikrai tarnautu liaudžiai , naujus vėjus turime atvesti, pagal tapino žodžius tik tada bus lygis mūsų,
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių