Komisija netaikys sankcijų „NTV Mir Lithuania“

  • Teksto dydis:

Lietuvos radijo ir televizijos komisija nustatė šiurkščių pažeidimų „NTV Mir Lithuania“ televizijos eteryje, tačiau sankcijų netaikys, nes neberodoma probleminė laida, trečiadienį pranešė komisijos pirmininkas Edmundas Vaitekūnas.

„Buvo nustatomi pažeidimai, komisija turėjo pagrindą šiandien svarstyti ir priimti apribojimus ar sankcijas. Tačiau yra naujos aplinkybės - „NTV Mir Lithuania“ programoje neliko laidos „Norkino sąrašas“, kurioje ir buvo nustatyti pažeidimai. Todėl komisija mano laikinai nesvarstyti „NTV mir Lithuania“ retransliacijos apribojimo“, - žurnalistams sakė E.Vaitekūnas.

Anot jo, šio bei kitų Lietuvoje transliuojamų rusiškų kanalų turinys bus stebimas ir toliau ir esant šiurkštiems pažeidimams, pavyzdžiui, karo ar tautinės nesantaikos kurstymui eteryje, sprendimai būtų „priimami nedelsiant“. Vis dėlto jis pabrėžė, kad sankcijos yra „kraštutinė priemonė“, kai problemos neišsprendžiamos kitais būdais.

Komisijos pirmininko teigimu, LRTK specialistai pastaruosius kelis mėnesius nėra užfiksavę grubių pažeidimų rusiškuose kanaluose, tačiau pastebima, kad propagandos elementai iš informacinių laidų perkeliami į pramogines. Vis dėlto čia riba tarp leidžiamos ir draudžiamos informacijos esą nėra peržengiama.

„Stebime situaciją, kai tokia informacija persikelia į pramogines humoristines laidas - eteryje pasakojama „juoko forma“, kokie čia tie Baltijos gyventojai, latviai, lietuviai, Europos Sąjunga. Visi pasijuokia, paploja, bet čia - humoras, žinoma, galima juokauti“, - sakė jis.

LRTK taip pat ketina rugpjūtį vykdyti išvažuojamuosius posėdžius į Klaipėdą ir Telšius, kur specialistai skaitys paskaitas aiškinant propagandos įtaką visuomenei.

LRTK konstatavo pakartotinius pažeidimus „NTV mir Lithuania“ (dabar - „NTV mir Lietuva“) televizijos laidose. Remiantis ekspertų išvadomis nustatyta, jog pernai lapkričio 23 dieną transliuotoje laidoje „Šiandien. Galutinė programa“ apie Ukrainą nesilaikyta žurnalistinio darbo objektyvumo principų, pateiktas vienašališkas požiūris, įrodymais nepagrįsta informacija, sąmoningai konstruotas šališkas situacijos kontekstas bei vertinimai, skleistas propagandinis turinys.

Pakartotinis pažeidimas užfiksuotas vasario 15 dieną transliuotoje laidoje „Norkino sąrašas“, kurioje, kaip teigia ekspertai, buvo kurstoma neapykanta.

Trims mėnesiams dalies tuometinės „ NTV   Mir  Lithuania“ laidų retransliacijas komisija buvo sustabdžiusi pernai kovą, taip pat dėl karo, tautinės nesantaikos kurstymo ar propagandos ne kartą stabdė kitų rusiškų televizijų transliacijas.

Šiuo metu Lietuvoje visiškai draudžiama retransliuoti rusišką kanalą „RTR planeta“, kuriam sankcijos balandį pritaikytos dėl karo ir neapykantos kurstymo. Retransliacijų ribojimas baigsis liepos 13 dieną.

Dėl pažeidimų pastaraisiais metais taip pat buvo pritaikytas laikinas trijų mėnesių draudimas retransliuoti Lietuvoje ne Europos Sąjungoje parengtas laidas rusiškais kanalais „RTR Planeta“, „Ren TV Baltic“, „PBK Lithuania“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių