Kolektyvinės gynybos pratybose dalyvaus iki 5 tūkst. karių

Rudenį Baltijos šalyse ir Lenkijoje vyksiančiose NATO pratybose „Steadfast Jazz 2013“ („Tvirtas džiazas 2013“ - red.) dalyvaus iki 5 tūkst. aljanso karių, sako NATO pareigūnas ir pabrėžia, kad šių mokymų nereikėtų suprasti kaip „žvanginimo ginklais“ prieš kitas valstybes.

„Steadfast Jazz 2013“ bus vadinamosios 5 straipsnio pratybos, t.y. kuomet NATO šalys bendrai atsako į agresiją prieš kurią nors iš aljanso narių. Manoma, kad pratybų metu pagal specialiai sukurtą scenarijų bus siekiama praktiškai įgyvendinti Lenkijos ir Baltijos šalių gynybos planus.

Nenorėjęs būti įvardintu NATO atstovas pabrėžė, kad pratybos rytiniame aljanso pakraštyje karių kiekiu neprilygs toms, kurias Lietuvos kaimynystėje rugsėjį planuoja surengti Rusija ir Baltarusija.

„Jos nebus tokios didelės, kaip „Zapad 2013“ (liet. „Vakarai“), tai neabejotina. Nesu visiškai tikras, apie kokius skaičius kalbame. Du tūkstančiai ant žemės, o prie to dar prisideda jūrų ir oro pajėgos. Manau, bus maždaug iki penkių tūkstančių. O jei paklaustumėte rusų, kiek bus „Zapad 2013“  – daug daugiau nei tai“, – sakė NATO pareigūnas, BNS paklaustas, koks planuojamas apytikris karių skaičius pratybose „Tvirtas džiazas“.

Jis pabrėžė, kad NATO pratybos nėra „žvanginimas ginklais“, o įprasta praktika, kuri buvo šiek tiek pamiršta pastaraisiais metais NATO visas pajėgas sutelkus operacijai Afganistane.

„Dabar, kai ISAF misija eina į pabaigą ir mes perkeliame daug karių ir išteklių iš Afganistano, NATO vėl tampa svarbu užtikrinti, kad greitojo reagavimo pajėgos būtų pasirengusios tam, kas gali įvykti. Esmė yra ne ruoštis grėsmei iš kokios nors šalies. Visiškai ne. O tam, kad užtikrintume, jog mūsų pajėgos yra pasirengusios visam veiksmų spektrui“, – Belgijoje įsikūrusioje Aukščiausiojoje sąjungininkų pajėgų Europoje vadavietėje (SHAPE) sakė NATO pareigūnas.

„Tai gali būti atsakas į gamtos katastrofas. Prieš kelias dienas matėme didelį žemės drebėjimą Irane, viskas galėjo baigtis žymiai blogiau. Tačiau taip pat rengiamės ir kitokioms misijoms: nuo operacijų prieš sukilėlius iki pilnos apimties karo, jei to prireiktų. Žinoma, mes nemanome, kad šiuo metu susiduriame su tokio masto grėsmėmis, tačiau kaip gynybinis aljansas, kaip kariškiai profesionalai turime įsipareigojimą užtikrinti, kad esame pasirengę visam operacijų spektrui", – kalbėjo jis.

„Šiemet mūsų Baltijos šalių partneriai pasiūlė priimti pratybas toje pasaulio dalyje. Taigi veiksmus matysime kai kuriose Baltijos šalyse ir Lenkijoje. Pratybose bus jūrų ir oro komponentai. Taigi jos apims daug šalių ir daug įvairių teritorijų. Tačiau niekas to neturėtų interpretuoti todėl, kad tai vyksta labiau į rytus lyginant su kitomis NATO teritorijomis. Jos pasiūlė priimti, ir mes sutikome. Paprasta kaip dukart du“, – teigė NATO atstovas.

Paklaustas, ar tik sutapimas, kad beveik tuo pat metu NATO šalių kaimynystėje vyks didelės strateginio lygmens Rusijos ir Baltarusijos pratybos „Zapad 2013“, jis atsakė, jog Rusija taip pat turi mokyti ir rengti savo pajėgas.

„Mes NATO nesame sunerimę, kad jie moko savo karius, mes laikome tai normaliu dalyku. NATO–Rusijos taryboje mes būname atviri vieni su kitais dėl šių manevrų tam, kad nekiltų įtampa ir nesusipratimai. Žinoma, mes NATO planuojame dalintis informacija apie tai, ką darysime pratybose „Steadfast Jazz 2013“ ir, manau, mes planuojame pakviesti Rusijos pareigūnus prisijungti ir dalyje pratybų stebėti tai, ką mes darome“, – dėstė NATO pareigūnas.

„Manau, jog yra labai tikėtina, kad mokymuose prie mūsų prisijungs Ukraina“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių