Kolekcinė moneta – P. Skorinos pirmiesiems žingsniams leidyboje

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Lietuvos bankas pristato išleidžiamą 20 eurų kolekcinę sidabro monetą, skirtą Renesanso epochos kultūrininko Pranciškaus Skorinos „Rusėniškosios Biblijos“ 500-mečiui.

Tai ketvirtoji kolekcinė eurų moneta, kuria įamžinamas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės paveldas.

„Leisdamas kolekcines monetas, Lietuvos bankas siekia pagerbti iškilias istorines asmenybes ir jų nuveiktus darbus – būtent toks yra ir Pranciškus Skorina. Jo Biblijos vertimui į vieną iš Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje vartotų kalbų šiemet sukanka 500 metų, Skorinos išverstos ir išleistos Biblijos pasirodymas buvo itin svarbus įvykis to meto kultūriniame gyvenime“, – pristatydamas monetą sakė Lietuvos banko monetų kūrimo komisijos pirmininkas Deivis Stankevičius.

Šios kolekcinės monetos briaunoje įrašyta data ir miestas, kur buvo išleista Biblija – 1517 m., Praha. Prie monetos išleidimo finansiškai prisidėjo ir keli Vilniaus pirkliai. Praėjus keleriems metams, Skorina leidyboje sukauptą patirtį pritaikė persikėlęs į Vilnių, kur įkūrė spaustuvę ir tapo spaudos pradininku Lietuvoje.

Lietuvos bankas yra išleidęs beveik 20 kolekcinių monetų, skirtų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istoriniam, kultūriniam paveldui ir to meto asmenybėms įamžinti.

Naująją 20 eurų kolekcinę sidabro monetą nuo šiandienos galima įsigyti Lietuvos banko kasose Vilniuje (Žirmūnų g. 151) ir Kaune (Maironio g. 25) arba iš oficialių numizmatinių vertybių platintojų. Monetos autorius – Rolandas Rimkūnas. Ji nukaldinta Lietuvos monetų kalykloje 3 000 vnt. tiražu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių