Kokius orus žada rugsėjo pabaiga?

Šis rugsėjis netipiškas, o prieš bobų vasarą turi būti darganotas sezonas, LRT RADIJUI sako sinoptikė Izolda Marcinonienė. Pasak jos, kartais šilumos pliūpsnių galima sulaukti net lapkričio mėnesį, šis ruduo – bent puse laipsnio šiltesnis nei įprastai.

– Šiandien, ketvirtadienį, rudens lygiadienis, pirmoji astronominio rudens diena, paskutinė rugsėjo dekada. Koks tas rugsėjis šiais metais?

– Turiu pasakyti, kad rugsėjis netipiškas. Lijo tik pirmąją rugsėjo savaitę, gausiau palijo tik rugsėjo 5-osios naktį, ypač pietiniuose rajonuose. Paskui orai ėmė šilti ir šilumos piką pasiekė rugsėjo 10–13 dienomis – tada buvo 26–28 °C. Rugsėjo viduryje taip būna ne kasmet. Paskui orai šiek tiek atvėso, bet vis dar buvo sausa, dvi savaites neturėjome nė lašo lietaus.

Labai negausiai palynojo tik vakar ryte, bet tikrai nenuplovė teršalų nuo medžių ir gatvių. Gamtai ir žmonėms reikėjo to šviežumo. Šiąnakt taip pat kai kur palijo. Ir vakar, trečiadienį, po pietų pietiniuose rajonuose jau nugriaudėjo net perkūnija. Tad orai jau suka rudens link.

– Ką žada paskutinis rudens dešimtadienis?

– Ketvirtadienį ir penktadienį bus toks trumpas lietus, daugiau antroje dienos pusėje. Orus lemia nuo Juodosios jūros einantis sūkurys, mes esame lietingoje, šaltesnėje oro masėje. Iš šiaurės, šiaurės vakarų atsisuka vėjai. Temperatūra šiandien, ketvirtadienį, bus 12–15 °C, tik vakariniuose rajonuose, jei bus daugiau saulutės, – iki 17 °C.

Rytoj, penktadienį, taip pat vyraus trumpas lietus, tikėtina, kad ir dieną, ir naktį. Šeštadienį pasirodys lietaus likučiai, sekmadienį jo tikimybė jau mažėja. Kadangi sekmadienį bus daugiau pragiedrulių, pietiniuose rajonuose gali būti iki 18 °C.

Pirmadienį ir antradienį orai bus drumstesni, daugiau debesų. Temperatūrų skirtumas tarp dienos ir nakties mažės, vietomis gali palynoti. Permainingas bus trečiadienis, kai priimsime Atlanto cikloną. Pradės stiprėti pietvakarių, vakarų vėjai, ypač prie jūros. Ketvirtadienį tas ciklonas, regis, mus tikrai užpuls visa jėga, ypač prie jūros. Vėjas gali siekti daugiau nei 20 m / s.

Iš pradžių į mus atsisuks vakarų, o paskui ir šiaurės vakarų vėjas, tad ateis ir daugiau šalčio. Kitos savaitės penktadienis taip pat bus vėjuotas ir lietingas, ypač kai kuriose vietose, nakties ir dienos temperatūra ten beveik išsilygins. Naktį bus 8–13 °C, dieną – 10–15 °C. Šeštadienis ir sekmadienis lyg ir pagėrės, tad pradėsime galvoti apie bobų vasarą.

– Nors jau buvo 26 °C, o kai kur net daugiau, tai dar ne bobų vasara. Pagal tradicinį kalendorių ji turėjo prasidėti 21 dieną, tačiau taip nėra.

– Taip, tačiau, žvelgiant į ilgamečius duomenis, kai rugsėjis yra prastas, ne toks kaip šiemet, būtent po tų darganotų orų ateina šiltesni orai. Mes esame šiltojoje ciklono pusėje, tad sinoptinė situacija tipiška. Ne ciklonas atneša šilumą, bet anticiklonas. Tuomet tikrai rugsėjo pabaigoje, spalio pradžioje būna kelios dienos, gal net savaitė, kai turime tikrai aukštą temperatūrą.

Šiemet nepanašu, kad bus taip, tačiau bobų vasara vis vien yra laikas, kai gali kiek pašalventi rytais, o dienomis būna apie 20 °C ar daugiau. Tačiau prieš tai turi būti darganotas laikotarpis. Jei kitos savaitės vidurys bus nelabai koks, tuomet šiluma sugrįš. Žinoma, bobų vasaros gali ir nebūti arba ji gali būti vėliau. 2013 metais bobų vasara buvo spalio viduryje, rugsėjį – ne.

– Ar ruduo Lietuvoje šiltėja?

– Šis ruduo taip pat turi būti kiek šiltesnis nei įprastai. Bet tai todėl, kad prasitęsia vasara. Manau, kad šių metų ruduo taip pat bus bent puse laipsnio šiltesnis nei standartinė klimato norma. Kartais lapkritį grįžta tokie šilumos pliūpsniai arba nebūna tokių šaltų naktų. Bet sezoninė prognozė yra tik sezoninė prognozė. Jau buvo šilta, tad spalis ir lapkritis gali būti įprasti.


Šiame straipsnyje: orairugsėjisruduo

NAUJAUSI KOMENTARAI

nu

nu portretas
nu sian ryte apie 7 val. ant Kleboniskio tilto greicio ribojimas buvo iki 60 km/h. tai gal visgi buvo kazkoks pašaliukas ant tilto?

Jurgis

Jurgis portretas
Na va kaip gerai nupasakojo rugsėjo pabaiga, šita sinoptikė pasakė kad jokių šalnų dar nesimato , o dienom švies saulutė ir bus šilta, net iki 15 ar 18 laipsnių šilumos. Čia vis ir per telika lojo ir lojo sinoptikai kad jau bus ir šalčio iki 3 laipsniu naktimis, bet jų lojimas neišsipyldė. Šilumos iki 3 laipsnių gal kur ir buvo naktimis, bet tik ne šalčio. Tai kam nx lot ant visos Lietuvos jeigu taip nebus. Kam gasdint žmones.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių