Kokį likusį rudenį žada sinoptikai

Spalis ir lapkritis ne patys gražiausi rudens mėnesiai, nes stiprėjantys vėjai nudrasko lapus, dažnai užgula žemi debesys, dienos trumpėja, taigi nereikia tikėtis kažko labai ypatingo, LRT RADIJUI sako sinoptikė Vida Ralienė. Vis dėlto, pastebi ji, pirmadienį laukiami ryškesni orų pasikeitimai, o antra ateinančios savaitės pusė turėtų būti šiltesnė.

– Praėjęs savaitgalis buvo gražus ir šiltas, bet staiga atšalo. Kiek tai įprasta tokiu metu?

– Esame įpratę, kad paprastai šąla palaipsniui, lėčiau. Bet pernai atšalimas buvo daug staigesnis. Tada spalio 6 d. vidutinė paros temperatūra tapo žemesnė negu 10 °C, o jau spalio 7 d. – žemesnė negu 5 °C. Spalio 7–10 d. buvo tikrai šaltos, turbūt šalčiausios per visą meteorologinių stebėjimų laikotarpį, nes temperatūra naktimis visoje Lietuvoje krito iki 2–8 °C šalčio.

– Nors dabar stiprus vėjas, bet temperatūra nėra tokia jau žema – 7–8 °C šilumos?

– Taip, temperatūra nėra žema, bet apsiniaukę, lyja, todėl oras naktį negali atvėsti. Nakties temperatūra nėra žema, bet ir dienos nebus aukšta, nes niekas mūsų nešildys – debesys „saugos“ nuo didesnės šilumos. Kad ir stiprus vėjas, jis debesų artimiausiu metu nepajėgs išsklaidyti.

– Kokios bus artimiausios 10 dienų?

– Artimiausias keturias dienas orus dar lems ciklonas, tad bus gana vėjuota ir lietinga. Lietaus pakaks ir penktadienį, ir šeštadienį. Sekmadienį šiaurėje pamažu stiprėjantis anticiklonas stums lietaus debesis iš Lietuvos. Anksčiausiai turėtų giedrytis šiaurės rytų Lietuvoje, vėliausiai – pietvakariniuose rajonuose.

Dar šiek tiek debesų ir lietaus gali kliūti naktį į pirmadienį. Pirmadienį laukiami ryškesni orų pasikeitimai. Stiprės anticiklonas, bet jis atvers vartus šaltiems orams, kurie į mūsų šalį atkeliaus net iš arktinių platumų.

Taigi kita savaitė turėtų būti sausa, nuo lietaus pailsėsime, bet naktys bus giedros ir šaltos. Iš pradžių temperatūra bus neigiama tik dirvos paviršiuje (dirvą padengs balta šarma), o vėliau kris ir oro temperatūra: rytais jau bus artima 0 °C ir žemesnė, o dienomis pirmoje savaitės pusėje tešils iki 5–7 °C laipsnių. Antroje savaitės pusėje galima tikėtis apie 10 °C laipsnių šilumos.

– O ko tikėtis iš spalio ir lapkričio?

– Vis dėlto tai ne patys gražiausi rudens mėnesiai, nes stiprėjantys vėjai lapus nudrasko, dažnai užgula žemi debesys, dienos trumpėja. Taigi nereikia kažko labai ypatingo tikėtis ir šiemet. Rudens vidutinė temperatūra prognozuojama apie 0,5 °C aukštesnė už vidutinę daugiametę, bet, turint omeny, kad rugsėjis buvo labai šiltas ir jau 1,5 °C viršijo savo klimato normą, spalis ir lapkritis mūsų nepradžiugins.

– Užsiminėte, kad kitos savaitės pabaigoje bus truputį šilčiau. Ar tai ir bus bobų vasara?

– Dar palaukime ir neklijuokime etiketės.

Informacija pateikta remiantis Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zose

Zose portretas
o tu pats speliok orus.. juk jie nekalti kad vejas ima ir pasisuka..

tadas

tadas portretas
nieko jie negali zadet, jie gali tik spet. (durnu antrasciu amzius).
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių