Kodėl savaitgaliais nedirba turizmo informacijos centrai?

Sumanymas paskatinti domėtis savo kraštu, lankytis ir atokiose vietovėse, parsivežti iš ten magnetukų, kuriais galima sudėlioti Lietuvos žemėlapį, virto prekybos centrų akcijas primenančiu vajumi. Tačiau savaitgaliais, kai dirbantys žmonės gali keliauti, daugelis turizmo informacijos centrų net nedirba.

Reikia surinkti 60

Akcijos "Surink Lietuvą" sumanytoja yra Ukmergės turizmo ir verslo informacijos (TIVC) centro direktorė Lina Baublienė.

Šio centro vadybininkė Erika Buikauskienė pasakojo, kad idėja turėjo paskatinti lankyti ne tik labiausiai žinomas Lietuvos vietas, bet ir ieškoti įdomių dalykų ir atokiausiose vietose, pažinti kiekvieną savo krašto lopinėlį.

Paskatai tai daryti buvo pagaminti magnetukai. Jų yra 60, surinkus visus galima sudėlioti spalvingą ir įsimintiną Lietuvos žemėlapį.

E.Buikauskienė patikino, kad ši akcija jau duoda vaisių, tiesa, pelno dar nematyti.

Net rudenį kasdien, paskatinti šios akcijos, apsilanko būriai žmonių. Lankomumas padidėjo 10 kartų. Per tą patį laiką anksčiau į Ukmergės TIVC užsukdavo 400 žmonių, o dabar jų sulaukiama 4 tūkst.

"Klausimas, ar turime magnetukų, tėra pokalbio užuomazga. Visada pasiūlome pamatyti įdomiausius, gražiausius mūsų miesto ir rajono kampelius. Žmonės tikina nė nežinoję apie juos ir neplanavę ilgiau užtrukti mūsų krašte, bet sugundyti tai daro ir lieka patenkinti. Magnetukų akcija parodė, kad reikia žmones tik paskatinti, paraginti keliauti ir domėtis. Mūsų darbas jiems padėti rasti ypatingas, daugeliui kol kas nežinomas vietas. Todėl aktyvus gyvas bendravimas su atvykstančiais yra veiksmingiausias", – teigė E.Buikauskienė.

Ragindami keliauti akcijos sumanytojai teigė, kad magnetukus reikėtų gauti atvykus į kiekvieną sąraše nurodomą miestą ir turizmo informacijos centre įsigyti eurą kainuojantį magnetuką.

Dėlionės figūrėles primenančiuose magnetuose vaizduojami ryškiausi, įdomiausi, verčiausi dėmesio to rajono objektai, asmenybės, gyvūnai ar pastatai.

Akcija startavo šiemet liepos 1-ąją, ji turėtų tęstis dvejus metus.

Projektas sujungė visas 60 savivaldybių. Siekdami užtikrinti projekto tikslą, jo sumanytojai prašo vienam asmeniui parduoti ne daugiau kaip tris magnetus.

Minint Lietuvos 100-metį toks vajus turėjo tapti mūsų šalies žmonių dovana patiems sau, nes kas gali būti brangiau už įspūdžius, nuostabą, žinojimą, pažinimą.

Srautai per maži

Kiekvienas Lietuvos rajono centras turi turizmo informacinius centrus.

Vasarą, kai daugelis atostogauja, lankytojų sulaukia visų rajonų Turizmo informacijos centrai (TIC).

Pasibaigus šiltajam metų laikui, keliaujančiųjų antplūdis atslūgsta, tada žiemos miegu užmiega ir daugelis informacijos centrų.

Būtent tai atskleidė ir magnetukų akcija.

Dienraščio "Klaipėda" korespondentai pabandė susisiekti su visais Lietuvos turizmo informaciniais centrais.

Vos pasiteiravus, ar savaitgaliais dirba, daugelis centrų darbuotojų klausė, ar domina galimybė įsigyti magnetukų?

Didžioji dalis mažesnių nuo rudens savaitgaliais nebedirba. Kai kurių jų darbuotojai ne tik nesivargina kuriuo nors kitu būdu platinti lankytinas vietas reklamuojančios literatūros, bet nepasirūpina ir magnetukų prekyba kitose vietose.

Taip elgiasi ir trečiojo Lietuvos miesto, Klaipėdos TIC.

Klaipėdos senamiestyje įsikūrusio centro darbuotojos neslėpė, kad šaltuoju metų laiku savaitgaliais nedirba, penktadienį duris užrakina 15.45 val.

Pasak TIC vadovės Romenos Savickienės, Klaipėdoje dėlionės detalės neplatinamos ir jokioje kitoje vietoje, bet tam yra visiškai objektyvios priežastys – Klaipėdoje per dieną parduodama nuo 200 iki 300 magnetukų, todėl jie labai greitai baigiasi, tad, net užsukus į TIC darbo metu, nėra tikimybės jų gauti.

Dėlionės detales norėtų pardavinėti ir kai kurie uostamiesčio muziejai, bet šių magnetų paprasčiausiai nėra, jie išperkami pernelyg greitai.

Užsakyti jie Klaipėdą pasiekia maždaug po savaitės.

Todėl patariama juos užsisakyti internetu.

Ko gero, megnetukų akcijos pabaigos labiausiai laukia didžiųjų miestų TIC darbuotojai.

"Jau rugsėjo viduryje turistų labai pastebimai sumažėja, mūsų statistika rodo, kad pasibaigus sezonui savaitgaliais dirbti nerentabilu. Informacinius lankstinukus bei miesto žemėlapius atvykstantieji gali rasti geležinkelio ir autobusų stotyse bei prie mūsų pastato įrengtuose stovuose. Apie miestą galima sužinoti ir iš audiogido. Mokinių grupės keliauja tik darbo dienomis, savaitgaliais vaikai keliauja su tėvais. Ko gero, megnetukų akcijos pabaigos labiausiai laukia didžiųjų miestų TIC darbuotojai. Net šeštadienį ryte sulaukiame skambučių. Vienintelis klausimas – kur gauti magnetukų, bet ne informacijos apie miestą", – tikino uostamiesčio TIC vadovė Romena Savickienė.

Siunčia važiuoti toliau

Ir Klaipėdos rajono centro Gargždų TIC savaitgalį nedirba.

Darbuotojos patarė išeiginėmis dienomis važiuoti į Dreverną, kur yra žvejo J.Gižo etnografinė sodyba, veikianti nuo antradienio iki sekmadienio vakaro.

Ten galima ne tik užsisakyti ekskursiją, bet ir įsigyti magnetukų.

Taip pat, kaip klaipėdiečiai, dirba ir anykštėnai.

Elektrėnuose apie lankytinus objektus informuoja tik vienas savivaldybėje dirbantis žmogus, bet ir to šiuo metu nėra, todėl jo darbą dalijasi kelios valdininkės.

Didžiausia bėda joms – prievolė pardavinėti magnetukus. Savaitgalį jos, žinoma, nedirba.

Kaišiadoryse šį darbą taip pat dirba vienas žmogus, jis dar ir veda ekskursijas, todėl savaitgaliais nedirba.

Dar įdomiau elgiasi kai kurių savaitgaliais nedirbančių TIC darbuotojai. Jie ne tik nepasirūpina, kad žmonės apžiūrėtų jų miestelius, bet ir stengiasi, kad megnetukai būtų parduodami atokiau nuo miesto esančiose įstaigose.

Pavyzdžiui, plungiškiai nekviečia užsukti į Oginskių rūmus, pasivaikščioti parku, apžiūrėti bažnyčios miesto centre ar šalia senųjų kapinių esančio piliakalnio.

Akcijos "Surink Lietuvą" magnetukus savaitgaliais visą parą parduoda pramogų ir konferencijų centro, esančio atokiau nuo miesto, prie kelio Palanga–Šiauliai, darbuotojai.

Tad įdomiausias Plungės vietas atspindinti dėlionės detalė ją įsigijusiems žmonėms nieko neprimins.

Panašiai elgiasi ir lazdijiečiai. Į patį miestą savaitgaliais sukti neverta, informacijos apie šią vietovę gauti nepavyks, kaip ir įsigyti magnetų.

Visas šias paslaugas teikia degalinės, esančios prie pat valstybės sienos, darbuotojai. Ši degalinė yra maždaug už aštuonių kilometrų nuo rajono centro.

Į Zarasus per išeigines sukti taip pat neverta, TIC neveikia, dėlionės detalę galima nusipirkti už maždaug keturių kilometrų į Rokiškio pusę esančiame Šilininkų malūne.

Palangiškiai, šeštadieniais dirbantys iki popietės, siūlo į centro pašto dėžutę įmesti voką, kuriame turėtų būti euras ir kitas mažesnis vokas su magneto pirkėjo adresu ir pašto ženklu.

Ragina lankyti muziejus

Miesteliai, turintys savo muziejus, turistų informavimo, o sykiu ir magnetukų pardavinėjimą savaitgaliais perleidžia muziejininkams.

Tiesa, muziejai, tokie kaip Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejus, išeiginėmis dienomis taip pat ne visada dirba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rolandas

Rolandas portretas
Vyko projektas 2018-2019 „Partizanų Lietuva“: žygiai partizanų vadų takais.. 12 etapų... Lietuvos takais ir keliais pėščiomis nukeliauta apie 400km. ir kas įdomiausia magnetukų TIC neduodavo žygių organizatoriams, kad jie kaip atsiminimą galėtų platinti žygeiviams... Tipo - nepagal taisykles.. Juokingas argumentas, bet taip nutiko, kad tenka į regionus vykti papildomai ir kaip jau minite darbo dienomis :D

Magnetukai

Magnetukai portretas
niekaip neatspindi etnografinių regionų. Galėtų Mažajai Lietuvai padaryti atskirą ir padalinti atitinkamiems TIC. Pagėgiai, Viešvilė, Smalininkai - Tauragės regionas? Štai taip gerbiama istorinei ir kultūriniai saitai.

Keliautojas

Keliautojas portretas
O kiek yra žmonių, kurie patys planuojasi savaitgalio išvykas ir, žinoma, į maršrutą įtraukia ir vietą, kur galima įsigyti magnetuką? Atvažiuoja į tą vietą, o ten spyna, nors internete tvarkaraščiai skelbia, kad turi dirbti.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių