Koalicija neverkia „maištingojo“ A.Zuoko

Seimo pirmininkė Irena Degutienė įsitikinusi, kad valdančioji koalicija nenukentės, kai iš parlamento pasitrauks buvęs liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas.

Leidžiama suprasti, kad „maištinguoju“ ir „viešųjų ryšių meistru“ neretai pavadinamas A.Zuokas netgi komplikuodavo normalią koalicijos veiklą.

Po to, kai antradienį vakare A.Zuokas pareiškė išeinąs iš Seimo, I.Degutienė taip atsakė į klausimą, ar dėl šio veiksmo nenukentės koalicijos darbas: „Kodėl turėtų nukentėti? Aš manau, atvirkščiai...“.

Seimo vadovė pridūrė, kad buvęs Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) pirmininkas neretai sukeldavo sumaištį koalicijoje, nes pasisakydavo prieš visų keturių koalicijos partnerių, įskaitant ir pačius liberalcentristus, suderintus dalykus.

Todėl, A.Zuokui pasitraukus į politinį šešėlį, kaip tikisi valdančiųjų lyderiai, koalicijai bus lengviau dirbti.

Buvęs LiCS lyderis ne kartą viešai kritikuodavo premjerą Andrių Kubilių ir jo vadovaujamos Vyriausybės veiksmus.

Iš Seimo A.Zuokas pareiškė pasitraukiąs antradienį, po to, kai Seimo dauguma balsavo prieš jo pateiktą pasiūlymą iki 20 procentų sumažinti pridėtinės vertės mokestį ir kai kurioms prekių bei paslaugų grupėms nustatyti lengvatinius 5 bei10 proc. šio mokesčio tarifus. Prieš šiuos pasiūlymus pasisakė A.Kubilius ir visa Vyriausybė, jiems pasipriešino ir Seimo valdančioji dauguma. „Nematau prasmės dirbti ten, kur esi niekas“, - pareiškė A.Zuokas, trečiadienį popiet ketinantis Vyriausiajai rinkimų komisijai įteikti pareiškimą dėl Seimo nario mandato atsisakymo.

Opozicijos lyderis, Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis prognozavo, kad buvusio LiCS vadovo išėjimas iš Seimo gali reikšti koalicijos griūties pradžią. I.Degutienė tik šypsosi, išgirdusi tokias prognozes. „Tegu galvoja ir sako, ką nori, tai opozicijos teisė“, - sakė ji.

LiCS vadovo Gintauto Babravičiaus teigimu, A.Zuoko sprendimas su partijos vadovybe derintas nebuvo. „Tai yra individualus sprendimas. Kiek aš jį pažįstu kaip politiką, pareiškusį viešai tam tikrus dalykus, jis savo žodžio laikysis“, - sakė G.Babravičius.

Liberalcentristų lyderis sako nemanantis, kad A.Zuoko apsisprendimas pakenks santykiams koalicijoje: „Individualus A.Zuoko apsisprendimas nėra tiek svarbus faktorius koalicijos likimui“.

Valdančiojo Liberalų sąjūdžio pirmininkas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis pasipiktino A.Zuoko sprendimu. „Seimo nariai turėtų elgtis atsakingai, nes jie per Seimo rinkimus gavo rinkėjų įgaliojimus, ir tokie sprendimai, nepasitarus su rinkėjais, yra egoistinio pobūdžio“, - teigė jis.

Tėvynės sąjungos frakcijos seniūno Jurgio Razmos nuomone, buvusio LiCS pirmininko drastiškas veiksmas galėtų „pretenduoti į politinės demagogijos konkurso laimėtojus“.

A.Zuokui pasitraukus Seimo nario kėdė pagal LiCS sąrašą galėtų atitekti jo žmonai Agnei Zuokienei, jai nesutikus, - buvusiam parlamentarui Jonui Čekuoliui.


Šiame straipsnyje: Zuokas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių