K.Masiulis: partija turi nevilkinti V.Matuzo likimo svarstymo

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovas Kęstutis Masiulis sako, jog partija neturi vilkinti Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojo Vito Matuzo likimo joje svarstymo, generaliniam prokurorui paprašius naikinti jo teisinį imunitetą dėl gresiančių įtarimų piktnaudžiavimu bei sukčiavimu.

Taip pat jis sakė, jog „pagal kaltinimus V.Matuzo atvejis yra labai sunkus“.

„Aš atstovauju nuomonei, kad kuo greičiau reikia spręsti, kad nebūtų tempiama, ir taikytume tokius pačius standartus, kaip ir kitiems taikome. Aš kalbu net ne apie Seimą, aš kalbu apie partinę atsakomybę, man labiausiai rūpi partinis švarumas, visgi rinkimai galų gale artėja“, - žurnalistams antradienį Seime sakė K.Masiulis.

„Paprastai mūsų partija šioje kadencijoje pasižymėjo, kad mes savo vidines problemas, susijusias su etika, su švariomis rankomis, išspręsdavom, galėčiau priminti V.Navicko atvejį, tai norėčiau, kad tokia geroji patirtis mus būtų pamokiusi“, - kalbėjo konservatorius.

TS-LKD Priežūros komitetas yra pašalinęs iš partijos tuometinį sostinės merą Vilių Navicką, viešumoje pasirodžius slapta darytam įrašui, kuriame jis savivaldybės kontrolieriui nurodo tyrimus atlikti taip, kad būtų palanku koalicijai.

V.Matuzo situaciją konservatorių Priežiūros komitetas ketina svarstyti ketvirtadienį, BNS patvirtino komiteto vadovas Arvydas Anušauskas.Konservatorių sąžiningos politikos paktas įpareigoja iškilus pagrįstiems įtarimams dėl partijos narių veiklos skaidrumo „nedelsiant inicijuoti partinį jų veiklos tyrimą ir sudaryti visas galimybes teisėsaugai bei nepriklausomai žiniasklaidai nekliudomai susipažinti su mūsų tyrimo rezultatais“.

Priežiūros komiteto sprendimu įtariamo nario veikla partijoje gali būti nedelsiant stabdoma, gali būti rekomenduojama nusišalinti ir nuo kitokios veiklos.

Generalinis prokuroras Darius Valys antradienį kreipėsi į Seimą prašydamas panaikinti konservatoriaus Vito Matuzo teisinę neliečiamybę.

Leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę prašoma, nes norima jam pateikti įtarimus sukčiavimu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimu.Įtarimai šioje byloje pateikti jau 22 asmenims, pasak prokuroro, dauguma įtariamųjų, visiškai arba iš dalies, duodami parodymus pripažino savo kaltę.D.Valys antradienį žurnalistams teigė, jog tuo atveju, jei V.Matuzo kaltė būtų įrodyta, pagal Baudžiamąjį kodeksą jam grėstų iki 8 metų nelaisvės.

„STT Panevėžio valdybose atliekamas ikiteisminis tyrimas, kuriame surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių įtarti, kad V.Matuzas, būdamas valstybės politikas, Seimo narys, kartu su kitais nusikalstamų veikų bendrininkais, veikusiais organizuotoje grupėje, žinodamas, kad Seimo nariui draudžiama užsiimti verslu, komercija ar bet kokia privačia veikla, kuria siekiama pelno, 2010-2011 metais dalyvavo šiose nusikalstamose veikose“, - įtarimus parlamentarui pradėjo vardinti generalinis prokuroras.

Jis tvirtino, jog V.Matuzas dalyvavo organizuojant neskaidrų viešojo pirkimo konkursą, kurio bendra vertė siekė per 17 mln. litų.

„Pirma, siekdamas neteisėtai gauti turtinės naudos iš kooperacinės bendrovės “ŽilVyčio kooperacinė bendrovė„, už akcinei bendrovei “Panevėžio energija„ priklausančioms katilinėms parduodamą biokurą, organizavo akcinei bendrovei “Panevėžui energija„ vadovaujančių ir atsakingų darbuotojų, generalinio direktoriaus Vytauto Šidlausko ir bendrovės pirkimų tarnybos viršininko Aristido Lideikio, piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, sudarant išskirtines sąlygas kooperacinei bendrovei “ŽilVyčio kooperacinė bendrovė„ neteisėtu būdu laimėti bendrovės “Panevėžio  energija„ organizuotus keturis viešuosius biokuro pirkimus, kurių vertė 17 mln. 503 tūkst. 40 litų“, - vieną iš galimų kaltinimų nurodė D.Valys.

Taip pat įtariama, kad tuo pačiu laikotarpiu Seimo narys organizavo Panevėžio miškų urėdijos urėdo ir urėdijos viešųjų pirkimų komisijos piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, sudarant išskirtines sąlygas žemės ūkio kooperatyvui „Dobilas“ neteisėtu būdu laimėti dar vieną - miško valymo ūkinių paslaugų - pirkimo konkursą, kurio vertė siekė 63 tūkst. 265 litus.

Anot prokuratūros, yra pakankamas pagrindas įtarti, kad V. Matuzas organizavo „ŽilVyčio kooperatinei bendrovei“ atstovaujančių asmenų veiksmus, 2011 metais apgaule gaunant Europos Sąjungos struktūrinio fondo ir Lietuvos valstybės biudžeto paramos lėšas - iš viso 680 tūkst. litų.

Be to, Seimo narys įtariamas organizavęs Nacionalinės žemės tarnybos Panevėžio žemėtvarkos skyriaus vedėjos piktnaudžiavimą tarnyba, sudarant išskirtines sąlygas nesilaikant teisės aktų reikalavimų „ŽilVyčio kooperatinei bendrovei“ išsinuomoti 73 valstybinės žemės ūkio paskirties sklypus Panevėžio rajone.

Taip pat įtariama, kad dalyvaudamas Panevėžio miškų urėdijos organizuojamose profesionaliose medžioklėse, V.Matuzas piktnaudžiavo Seimo nario tarnybine padėtimi nemokėdamas už jas privalomų mokesčių bei klastojo dokumentus apie sumedžiotus žvėris ir sumokėtus mokesčius.

D.Valys tvirtino, jog ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys - liudytojų ir įtariamųjų parodymai, užfiksuoti apklausų, akistatų ir parodyti tikrinimo vietoje metu, kratų metu paimti ir apžiūrėti dokumentai, operatyvinių veiksmų atlikimo protokolai, specialisto išvada.Pats V.Matuzas tvirtina esąs nekaltas, o jam metamus įtarimus pavadino priešrinkiminiais bandymais sukompromituoti Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus.

Jis taip pat tvirtino, jog parodymus, kuriais pripažįsta kaltę, įtariamieji davė spaudžiami.

„Mano nuomone, kaltinimai pagrįsti kažkokias man visiškai nesuprantamais dalykais, argumentais, kurie niekuo nepagrįsti, manau, kad pats visas kreipimasis nepagrįstas, juo labiau, kad mano duomenimis, yra duomenų dėl šališkumo ir dėl politinio užsakymo. Tikiuosi, kad bus pakviesti (į Seimo laikinąją tyrimo komisiją) tie žmonės, kurie spaudžiami įvairiausiais būdais davė, mano giliu įsitikinimu, visiškai ne tokius parodymus, negu jie galėjo būt“, - žurnalistams komentuodamas generalinio prokuroro pristatytus galimus įtarimus sakė V.Matuzas.

Anot jo, puolimą prieš jį ir konservatorius esą pradėjo „tam tikra grupuotė Panevėžio, kuri niekaip negalėjo susitaikyt, kad mes, TS-LKD, esam ta politinė jėga, kuri esam gausiausiai laimintys mieste“.Ikiteisminį tyrimą Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai pradėjo 2011 metų lapkričio 4 dieną.Įtarimai piktnaudžiavus tarnyba dėl galimai neskaidrių „Panevėžio energijos“ viešųjų pirkimų yra pareikšti Seimo nario žmonai Danutei Matuzienei.


Šiame straipsnyje: Vitas MatuzasSTT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių