Klaipėdietis Kinijoje stebės kosmoso palydovo paleidimą

Judėjimas TAIP deleguoja savo atstovą Kinijoje stebėti vieno galingiausio regione kosmoso palydovo paleidimą

Prancūzijos ir Kinijos kompanijų paruoštas vienas galingiausių regione kosmoso palydovų „APSTAR-7“ startuos kitą savaitę, kovo 31 d. Iš trijų renginyje dalyvaujančių lietuvių, vienas - jaunimo atstovas Eimantas Mikšys, kurį siunčia visuomeninis judėjimas TAIP.

„Mes dažnai užmirštame savo mažos tautos didelius darbus ir didžias asmenybes. Jau septynioliktame amžiuje lietuviai galvojo apie kosmosą. Vienas iš jų - Kazimieras Simonavičius. Būtent jis sukūrė raketų prototipą ir padėjo pagrindą šiandien  vystomiems kosmoso tyrimams visame pasaulyje,“ -  sakė TAIP pirmininkas Artūras Zuokas.

Po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos kosmoso projektų vystymas prasidėjo 2007 metais, o nuo 2010 metų šalyje jau veikė Lietuvos kosmoso asociacija, kurios  nariai dalyvauja bendrose Slėnių programose, Nacionalinėse kompleksinėse programose,  Jungtinių tyrimų programose ir Europos 7BP programoje.

“Lietuvos planuose – pilotiniai mažieji palydovai. Šio projekto sėkmė priklausys nuo glaudaus bendradarbiavimo su Kinija, nes po 2020 m. gali būti, kad tik ši valstybė orbitoje turės savo kosminę stotį. Be to, paleidimo metu bus galima aptarti ir komercinių palydovų gamybą, pristatyti jau įvykdytus ir vykstančius tyrimus,” – sakė E. Mikšys.

“APSTAR-7” dengs Azijos, Australijos, Vidurio Rytų, Rytų Afrikos ir Rytų Europos teritorijas ir pakeis ankstesnį palydovą „Apstar 2R“. Naujos kartos palydovas pasižymi ilgaamžiškumu ir planuojama, kad kosmose praleis 15 metų.

Lietuvos kosmoso asociacijai priklauso mokslo ir tyrimo institucijos, atliekančios tyrimus visose Jungtinių tyrimų programų srityse, ir įmonės, daugiausiai veikiančios informacinių ir komunikacinių technologijų srityse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ji

Ji portretas
Saunuolis, Eimantai! Zinojau, kad su savo uzsispyrimu ir sunkiu darbu daug pasieksi!

Nimf

Nimf portretas
Juk jis tik laimėjo loteriją, prie ko čia tas užsispyrimas ? :)

Ada

Ada portretas
Prikolnas pranesimas, nezinojau, kad Lietuvoje dar yra optimustu. Saunuolis TAIP ir didziausi sveikinimai Eimantui.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių