Kitas atsistatydinimų eilėje – A.Valantinas?

Dalis politikų neabejoja, kad aukštų pareigūnų atsistatydinimų virtinę kitų metų pradžioje pratęs generalinis prokuroras.

Pretekstu taps Kauno pedofilijos byla

Ketvirtadienį Seime svarstant Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinio direktoriaus Povilo Malakausko atsistatydinimą, kai kurie parlamentarai tvirtino esantys tikri, kad kitas aukštas pareigūnas, kuriam teks trauktis, bus generalinis prokuroras Algimantas Valantinas. „Neabejoju, kad sausį Seimo pratęstoje sesijoje arba vasarį-kovą kitose sesijose būsime priversti spręsti generalinio prokuroro klausimą“, - sakė valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos pirmininkas Arūnas Valinskas.

Jo nuomone, kurią parėmė ir socialdemokratas Andrius Šedžius, atleidimo pretekstu turėtų tapti priekaištai prokuratūrai dėl neva vangiai arba neprofesionaliai tirtos vadinamosios Kauno pedofilijos bylos.

Be to, esą dar kiek vėliau gali būti pareikalauta ir policijos generalinio komisaro Vizgirdo Telyčėno galvos.

Visas šis aukštų pareigūnų atleidimo iš pareigų ar privertimo juos atsistatydinti vajus, kai kurių politikų nuomone, susijęs su didžiausios valdančiosios partijos Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) noru pradėti kontroliuoti visas svarbiausias institucijas, susodinti ten savo žmones. Esą šį konservatorių norą savo veiksmais ir pareiškimais remia Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Negali pareikšti tiesioginio nepasitikėjimo

Seimas negali pareikšti tiesioginio nepasitikėjimo generaliniu prokuroru. Jį parlamento pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas, todėl tik jis gali reikšti tiesioginį nepasitikėjimą Generalinės prokuratūros vadovu.

Prezidentė D.Grybauskaitė iki šiol nebuvo pareiškusi, kad nepasitiki A.Valantinu, nors ir pažėrusi pastabų prokuratūrai dėl vadinamosios pedofilijos bylos tyrimo.

Seimas gali kokia nors teisine forma išsakyti savo neigiamą nuomonę apie generalinį prokurorą, į kurią valstybės vadovė turėtų atsižvelgti, spręsdama dėl tolimesnio jo darbo.

Kitų metų sausio mėnesį pratęstoje Seimo rudens sesijoje turėtų būti svarstomos parlamentinio Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvados dėl vadinamosios Kauno pedofilijos bylos tyrimo eigos įvertinimo. Šios išvados komitete parengtos jau prieš beveik prieš du mėnesius, tačiau iki šiol parlamentarų taip ir nepriimtos.

„Buvo nepaprastai daug kitų svarbių, skubių darbų – biudžetas, socialinis paketas bei kita. Todėl šiek tiek atsidėjo mūsų išvadų priėmimas. Laukiame, kada jos bus įrašytos į plenarinio posėdžio darbotvarkę. Bet, matyt, tai bus tik sesijos pratęsime kitų metų sausį“, - portalui sakė Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas Stasys Šedbaras.

D.Kedys gali būti neteisus

Šis komitetas savo tyrimo išvadose nesiūlo reikšti nepasitikėjimo A.Valantinu. Tačiau kai kurie Seimo nariai įregistravo parlamento nutarimo pataisas, kuriomis reiškiama neigiama nuomonė apie generalinį prokurorą ir reikalaujama jį pakeisti.

„Pripažinti, kad generalinis prokuroras ir jo pavaduotojai sulaužė priesaiką. Siūlyti Prezidentei atleisti generalinį prokurorą iš užimamų pareigų“, - rašoma Seimo TS-LKD frakcijos narių Gintaro Songailos ir Kazimiero Uokos pasiūlyme. „Seimas reiškia nepasitikėjimą generaliniu prokuroru“, - taip į Seimo nutarimą siūlo įrašyti dar vienas TS-LKD narys Saulius Stoma.

Seimo komiteto pirmininkas S.Šedbaras tikina, kad nei vienas, nei kitas pasiūlymas esą neturi pakankamo politinio palaikymo, todėl greičiausiai nebus priimtas.

Kita vertus, neoficialiomis žiniomis, nepasitenkinimas generaliniu prokuroru Seime didėja, aiškėjant naujoms aplinkybėms dėl vadinamosios Kauno pedofilijos bylos tyrimo eigos. Iš jo aiškėja, kad menamą pedofilą klaną savo mažametės dukters tvirkinimu ir netgi prievartavimu kaltinęs Drąsius Kedys gali būti neteisus.


Šiame straipsnyje: Valantinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių