Kitąmet planuojama pirkti 200 mokyklinių autobusų

  • Teksto dydis:

Lietuvoje mažėjant mokinių ir jungiant klases, uždarant mokyklas, planuojama smarkiai padidinti mokyklinių autobusų parką. Vien kitąmet jų ketinama įsigyti 200.

Tai numatyta švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės įsakyme dėl mokyklų aprūpinimo geltonaisiais autobusais 2018–2020 metais.

„Remiantis Socialinės informacijos ir mokymų agentūros atlikto tyrimo duomenimis, per artimiausius trejus metus iš viso savivaldybių mokykloms reikėtų ne mažiau kaip 320 naujų geltonųjų autobusų“, – teigiama ministrės pasirašytame dokumente.

Skaičiuojama, kad 2018–2020 metais minėtiems autobusams įsigyti iš viso reikėtų 9,4 mln. eurų. Planuojama kitais metais nupirkti 200 geltonųjų autobusų už 7,4 mln. eurų, 2019 metais ir 2020 metais – po 25 autobusus. Jiems atitinkamai reikėtų dar po 1 mln. eurų. Lėšos turėtų būti skirtos iš valstybės biudžeto.

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) duomenimis, nupirktais geltonaisiais autobusais į jungtines mokyklas bus vežiojama ne mažiau kaip 5500 mokinių.

„Sukūrus jungtinių mokyklų tinklą, nekomplektuojant jungtinių klasių ir į vieną iš sujungtų mokyklų nukreipiant mokinius iš kitų jungiamų mokyklų tuo atveju, jeigu nesusidarytų naujų klasių komplektų mokyklose, į kurias būtų vežami mokiniai, 2018 metais būtų sutaupyta apie 6,6 mln. eurų, 2019 metais ir 2020 metais – maždaug po 13 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų, skirtų specialios tikslinės dotacijos mokinio (klasės, grupės) krepšeliui finansuoti. Autobusų eksploatavimo išlaidas savivaldybės galėtų finansuoti iš sutaupytų ūkio lėšų“, – teigia ŠMM.

Mokyklinius autobusus Švietimo ir mokslo ministerija perka nuo 2000 metų. Per šį laikotarpį įsigytas ir perduotas mokykloms 821 geltonasis autobusas. Šiemet mokykloms ketinama perduoti dar 47 transporto priemones.

Mokinius iki ugdymo įstaigos privalu pavėžėti, jeigu tarp jų gyvenamosios vietos ir mokyklos yra daugiau kaip trys kilometrai. Praėjusiais mokslo metais, tokių vaikų buvo 69 tūkst. 185, iš jų geltonaisiais autobusais į mokyklas buvo vežami 20 tūkst. 423, iš mokyklų – 22 tūkst. 508 mokiniai.


Šiame straipsnyje: mokyklosmokykliniai autobusai

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kažkam 'otkatukų' pritrūko. KĄ, nauji rinkimai nusimato?..

Kaunietis

Kaunietis portretas
Ar kartais ne is Autovici ruosiasi pirkti?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių