Kitąmet Lietuva tarnauti į Afganistaną siųs iki šimto karių

  • Teksto dydis:

Kitais metais naujoje NATO misijoje Afganistane tarnaus iki šimto Lietuvos karių, jie užsiims Afganistano pajėgų mokymu, antradienį pranešė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Tai ministras sakė praėjus kelioms valandoms po to, kai Afganistano ir JAV atstovai pasirašė susitarimą, kuriuo remiantis amerikiečiai kartu su sąjungininkais kitąmet Afganistane dislokuos apie 12,5 tūkst. karių.

„Kitais metais Afganistane paliksime iki 100 Lietuvos karių. Pirmiausia tai specialiųjų pajėgų eskadrono kariai, kurie toliau mokys toliau Afganistano specialiąsias policijos pajėgas“, - BNS sakė J.Olekas.

Pasak ministro, Lietuvos karininkai taip pat tarnaus štabuose Kabule ir Herate, o karo policija tęs Lietuvos specialiosios misijos Afganistane vado apsaugą. Visų karių logistika rūpinsis nacionalinio paramos elemento kariai.

NATO šiemet baigia Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) kovinę misiją. Kitąmet aljansas pradeda „Tvirta parama“ vadinamą operaciją, kurios tikslas - treniruoti ir remti Afganistano kariuomenę bei policiją kovoje su Talibano sukilėliais.

Anksčiau Lietuva svarstė, kad naujos misijos kariai afganų pajėgoms galėtų padėti šiauriniame Mazari Šarifo mieste, bet galiausiai apsispręsta specialiųjų operacijų pajėgas palikti Afganistano pietuose, Kandahare.

„Pasirinkome variantą, kad nepersikėlinėti, turime savo bazę, žinome gerai vietovę, aplinką“, - sakė ministras.

Ilgai atidėliotas Afganistano ir JAV susitarimas pasirašytas kitą dieną po naujojo Afganistano prezidento Ashrafo Ghani (Ašrafo Ganio) inauguracijos. Buvęs prezidentas Hamidas Karzajus atidėliojo sutartį, kuri užtikrina teisinę apsaugą užsienio kariams. JAV buvo perspėjusios, kad be susitarimo iš šalies bus išvesti visi kariai.

Tarptautinė operacija Afganistane prasidėjo po to, kai 2001 metais JAV įsiveržė į Afganistaną ir nuvertė Talibano režimą, kuris buvo glaudžiai susijęs su teroristiniu tinklu „Al Qaeda“, atsakingu už rugsėjo 11-osios teroro išpuolius Niujorke ir Vašingtone.

Misija piką pasiekė 2012 metais, kai misijoje vienu metu tarnavo 130 tūkst. karių. Šiuo metu šalyje yra apie 41 tūkst. sąjungininkų karių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių