Kitą savaitę žolė pasidengs šalna?

Ateinantį antradienį ir trečiadienį pietų Lietuvoje bus gana lietinga, bet vakariniai ir šiauriniai rajonai lietaus gali visiškai nepamatyti. Taip LRT RADIJUI sako sinoptikė Izolda Marcinonienė. Anot jos, nors kitos savaitės antrojoje pusėje neigiamos temperatūros nebus, žolė gali pasidengti šalna.

– Kokių orų galima tikėtis artimiausiu metu ir kitą savaitę?

– Penktadienį ryte debesys ims slinkti į centrinius rajonus. Gaila, bet rugsėjo pirmoji bus apniukusi. Aukštaitijoje lietaus bus mažiau nei Žemaitijoje. Lietinga bus ir sekmadienio naktis, palis daugelyje rajonų. Vietomis lietus bus gausesnis, bet lis daugelyje rajonų. Temperatūra prie jūros bus 16–18 laipsnių šilumos, kitose Lietuvos dalyse – apie 20 laipsnių šilumos.

Pirmadienio naktį šiauriniuose rajonuose bus giedriau, 8–9 laipsniai šilumos. Vėjas iš šiaurės ir šiaurės rytų. Dieną bus tik 14–19 laipsnių šilumos. Deja, lietaus nestokosime.

Antradienį ir trečiadienį vyraus pietinis ciklonas. Jis gana vandeningas, debesų ribos bus gana griežtos. Pietiniai rajonai gali būti skalbiami, o vakariniai ir šiauriniai lietaus gali ir nematyti. Taigi antradienis ir trečiadienis gali būti labai sudėtingas pietų Lietuvoje.

– Žvelgiant istoriškai, kokia būdavo rugsėjo pirmoji?

– 2015 m. rugsėjo pirmoji buvo rekordiškai šilta, Druskininkuose – net 35 laipsniai šilumos. Tai ir absoliutus rugsėjo maksimumas. Karšta buvo ir 1992 m. rugsėjo pirmąją. Tačiau būta ir šaltų dienų, su šalnomis paryčiais – 2007, 2008 m. Yra buvę, kad rugsėjo pirmosios naktis buvo šalta, bet po savaitės vėl pakilo iki 31 laipsnio karščio.

– Kada sulauksime šalnų?

– Kaip sakiau, kitą savaitę antradienis ir trečiadienis bus lietingi, o nuo trečiadienio svečiuosis anticiklonas iš šiaurės. Pateksime į šaltąją jo pusę. Kitos savaitės antrojoje pusėje ir savaitgalį nebus neigiamos temperatūros, bet dirvos paviršius, žolytė jau pasidengs šalna.

– Apibendrinus, kokia ši vasara?

– Visi sako, kad nelabai kokia. Tačiau iš tiesų, birželio temperatūra buvo normali, kritulių kiekis taip pat. Liepa buvo tikrai vandeninga, vietomis kritulių iškrito daugiau nei trijų mėnesių norma. Tai įspūdingi skaičiai. Liepos temperatūra 1–2 laipsniai žemesnė nei įprasta.

Rugpjūčio dar neapibendrinome, turime suskaičiuoti. Panašu, kad du rugpjūčio dešimtadieniai buvo šiltesni nei norma. Lietaus nestokojome, krituliai pasiskirstę skirtingai, buvo ir audrų, ir liūčių. Panašu, kad rugpjūčio temperatūra turėtų būti didesnė už normą, kritulių kiekis taip pat didesnis. Apibendrinus vasarą, galima pasakyti, kad ji truputį vėsesnė, bet gerokai drėgnesnė.


Šiame straipsnyje: oraišalnaruduo

NAUJAUSI KOMENTARAI

blefas

blefas portretas
,, pabaikime bildesius ir prognozes ,ne nereikia ašarų juk ruduo jau atėjo ir pasakas kas bus nesvarbu kas bus ,juk dangus susimaiše su visa šita maišalinę mūsų gyvenimo kur matyta maksimoj kainos auga kaip su mielių derinio sumaišyta ,, oi oi oi, ;; kas darosi sviestas išmaiše protą liaudžiai juk dar vasaros metas o karvės dar lauke žole kramto , ir juk vasaros dar laikas buvo ir dar yra tiek žoles kad tik maitink, gyvulius o tos melžimo pieno pilnus betonus privelž ir tik dėk į parduotuves o ten juk bezmenas sėdi ir kainas kelia be greko, be gėdos be sarmatos o tau kur nuvėjome ir matote kinas jau ima ten velka pusdykiai, o savo žmonėms reikia atimti, už visus blogio daromus veiksmus užtai ir oras yra maišomas su tirščiais šitų dramaturgu, nieko nebus kol šitas juodas drakonas mums gyvenimą maišys ,, nebus nei oru nei tvarkos nelaukime bastą,,,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių