Kino salėse - „menas" apie prezidento apkaltą

Seimui uždraudus partijoms reklamuotis per rinkimus transliuojant vaizdo klipus televizijose, „Tvarkos ir teisingumo" partija įrodė, kad šis draudimas - nesunkiai apeinamas.

Antradienio vakarą viename iš Vilniaus kino teatrų įvyko pilnametražio 2 val. trukmės meninio filmo „Pilotas" premjera. Filme vaizduojamas piloto Dariaus kelias į politiką, premjero ir prezidento postus, bei prezidento apkalta.

Filmo kūrėjai neigia jo sąsajas su politika bei rinkimais, tuo metu „Tvarkos ir teisingumo" vadovas Rolandas Paksas džiaugiasi, kad filmas pasirodė būtent beprasidedančios rinkimų kampanijos laiku.

Oficiali rinkimų agitacijos kampanijos pradžia - penktadienį, t.y. likus lygiai mėnesiui iki spalio 12 dieną vyksiančių Seimo rinkimų.

Pagrindiniai filmo personažai - nesunkiai atpažįstami realios politikos veikėjai: Sovietų sąjungą sugriovęs profesorius - muzikologas, prezidentas Vladas, Seimo pirmininkas buvęs generalinis prokuroras KGB majoro sūnus Petrauskas, Valstybės saugumo departamento vadovas, kuriam siūloma užimti ambasadoriaus Ispanijoje pareigas, aiškiaregė, Rusijos verslininkas Denisovas, Konstitucinio Teismo pirmininkas, Albinas, Alvydas ir kt.

Scenarijų filmui „Pilotas" parašė žurnalistas Vytautas Matulevičius, režisierius - Saulius Vosylius. Filmas sukurtas per kelis mėnesius.

Politinės apkaltos figūras įkūnijo žinomi kino aktoriai Antanas Šurna, Arvydas Dapšys, Vytautas Tomkus, Darius Petkevičius ir kiti.

Filmas, kurio tikslaus biudžeto ir visų rėmėjų jo kūrėjai neatskleidžia, jau prasidėjus rinkimų kampanijai bus rodomas įvairių Lietuvos miestų kino salėse.

V.Matulevičius antradienį teigė, jog filmas tėra „menas", esą neturįs nieko bendra su politika. Režisierius S.Vosylius antrino, jog filmo pasirodymas būtent šiuo metu - likus vos kelioms dienoms iki oficialios rinkimų kampanijos pradžios tėra atsitiktinumas.

Tuo metu į filmo premjerą antradienį susirinko nemažas būrys politikų - daugiausia „Tvarkos ir teisingumo" partijos atstovų, tarp jų partijos pirmininkas R.Paksas, Vilniaus meras Juozas Imbrasas, kai kurie "tvarkiečiai" parlamentarai bei kt.

R.Paksas po premjeros teigė, jog filme atspindėta "teisybė", aktoriai suvaidinę puikiai.

„Tvarkos ir teisingumo" lyderis tikino, kad su juo nei filmo scenarijus, nei jo pastatymo detalės derintos nebuvo.

R.Paksas neigė, jog "Tvarka ir teisingumas" prisidėjo prie filmo pastatymo. Į žurnalistų klausimą, ar filmą parėmė "tvarkiečių" rėmėjai, R.Paksas atsakė klausimu: „O kas čia? Tardymas?".

„Tvarkos ir teisingumo" pirmininkas teigė besidžiaugiąs, jog filmas pasirodė būtent prieš prasidedant rinkimų kampanijai: „Labai gerai, labai džiaugiuosi, kad pasirodė būtent šiuo metu".

Filmo prodiuseris V.Matulevičius teigė, jog filmo biudžetas viršijo 1 mln. litų, kai kurie jo rėmėjai - verslo bendrovės nurodyti filmo titruose, trys rėmėjai, jų pačių prašymu, liko nenurodyti.

V.Matulevičius aiškino, jog kai kurie verslininkai panoro likti neįvardinti, nes nenorėjo tapti persekiojimų taikiniu ir nuogąstavo dėl galimo susidorojimo.

Tarp įvardintų filmo rėmėjų - bendrovės „Archiplanas", „Jurava", anksčiau su pačiu R.Paksu sieta statybos bendrovė „Restako".

Žurnalistas V. Matulevičius 2006-aisiais susuko dokumentinę juostą apie R.Pakso apkaltą „Visi prieš vieną", o šiemet parašė romaną „Jie".

R.Pakso apkaltos procesas - pirmasis Europoje apkaltos procesas, pasibaigęs prezidento pašalinimu iš užimamų pareigų.

Po kelių parlamentinių komisijų išvadų ir po Konstitucinio Teismo sprendimo, R. Paksui buvo suformuluoti 3 kaltinimai: 2003 m. išimties tvarka neteisėtai suteikus Jurijui Borisovui Lietuvos pilietybę už šio suteiktą finansinę ir kitokią svarią paramą, sąmoningai leidus J.Borisovui suprasti, kad dėl jo teisėsaugos institucijos atlieka tyrimą ir vykdo jo pokalbių telefonu kontrolę.

R.Paksas taip pat buvo kaltinamas neskaidriomis įtakomis bendrovės "Žemaitijos keliai" sprendimams, siekiant savanaudiškų tikslų ir naudojantis savo statusu.

2004 m. balandžio 6 dieną Seimui balsų dauguma patvirtinus visus tris kaltinimus R. Paksas pašalintas iš pareigų dėl šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo ir priesaikos sulaužymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių