Kiaulių ūkyje Molėtų rajone – pirmas šiemet afrikinio kiaulių maro protrūkis

  • Teksto dydis:

Molėtų rajone esančiame kiaulių ūkyje antradienį užfiksuotas pirmas šiemet afrikinio kiaulių maro protrūkis.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teigimu, ligos židinys nustatytas Čiulėnų seniūnijos komerciniame ūkyje, kuriame buvo laikoma daugiau nei 6,5 tūkst. kiaulių.

Ligos protrūkis patvirtintas vykdant savaitinę šio viruso stebėsenos programą, kai gaišusių kiaulių mėginiai tyrimams pristatomi į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą.

„Šiuo metu užkrėstame ūkyje numatyti gyvulių judėjimo apribojimai, taip pat vykdomas kiaulių atsekamumas, vertinama, kur buvo atliekamas jų skerdimas“, – rašoma tarnybos pranešime.

Pirminiais duomenimis, ūkyje užaugintų gyvulių skerdiena į kitas šalis išvežta nebuvo ir platinta tik Lietuvoje. Šiuo metu šalia ūkio pastatyti įspėjamieji ženklai, pradėti paruošiamieji židinio likvidavimo darbai.

Be kita ko, renkama informacija apie tai, kaip virusas galėjo patekti į ūkį, atrenkami papildomi kraujo ir gaišenų mėginiai ligos išplitimui ūkyje įvertinti.

„Ypatingas dėmesys skiriamas biosaugos reikalavimams, kad liga iš šio ūkio nebūtų išplatinta į kitas kiaulių laikymo vietas šalyje. Taip pat, esant nepalankiai situacijai dėl COVID-19 viruso pandemijos, didelis dėmesys skiriamas židinio likvidavimo darbus vykdančių darbuotojų aprūpinimui būtinomis apsaugos priemonėmis“, – teigia tarnyba.

Jos duomenimis, šiame regione nekomercinių kiaulių laikymo vietų nėra, tačiau specialistai vykdys fizines patikras trijų ir dešimties kilometrų spinduliu, siekiant įsitikinti, ar gyventojai nelegaliai nelaiko kiaulių.

Tarnyba taip pat teigia, kad afrikinio kiaulių maro daugėja kitose Europos valstybėse – apie ligos židinius kiaulių laikymo vietose jau pranešė Lenkija ir Rumunija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių