K.Girnius: konservatoriai gali surizikuoti koalicija

Politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius mano, kad dėl Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų atleidimo kilus įtampai valdančiojoje koalicijoje, konservatoriai gali surizikuoti jos ateitimi, tikėdamiesi, kad liberalcentristai paskutinę akimirką atsitrauks.

„Man susidaro įspūdis, kad konservatoriai tiek yra toli žengę, kad jie turbūt bus pasiryžę rizikuoti koalicijos žlugimu, vildamiesi, kad paskutinę minutę liberalcentristai atsitrauks ir pasiliks“, - BNS penktadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas.

Tai K.Girnius sakė komentuodamas situaciją, kuri susidarė penktadienį Seimo Antikorupcijos misijai pasiūlius į darbą grąžinti atleistą FNTT direktorių Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą.

Komisija taip pat pareiškė nepasitikėjimą liberalcentristų deleguotu vidaus reikalų ministru Raimundu Palaičiu ir paragino iš tarnybos atleisti generalinio prokuroro pavaduotoją Darių Raulušaitį.

Anot K.Girniaus, idealiausia konservatoriams būtų liberalcentristų deleguoto R.Palaičio pasitraukimas, tačiau pastarieji gali nenorėti rizikuoti savo reputacija.

„Konservatoriams būtų idealu, jeigu būtų sutarta, kad R.Palaitis išeina, o koalicija lieka, kad liberalcentristai pritartų R.Palaičio pasitraukimui, bet aiškiai tai liberalcentristams nutarti nelengva, nes tai mestų šešėlį ant partijos artėjant rinkimams, ypač, kai buvo užuominų, jog R.Palaitis pašalino tuos pareigūnus, nes jie tyrė neaiškius liberalcentristų ryšius su verslu“, - sakė politikos ekspertas.

Tačiau, anot jo, egzistuoja ir galimybė, jog liberalcentristai įvertins, kad „R.Palaitis jiems per brangiai kainuoja“ ir galima jį paaukoti.

„Manau, kad kurį laiką bus žaidžiama, nes faktiškai premjeras prašo, liberalcentristai atsisako, ir kyla klausimas, jeigu jie tvirtai laikosi, ar konservatoriai yra pasiryžę rizikuoti koalicijos žlugimu prieš rinkimus, dar neįgyvendinę visų savo planų, ypač energetikos srityje“, - kalbėjo K.Girnius.

Pasak K.Girniaus, šiuo metu „yra gerokai didesnė galimybė“ koalicijai griūti nei anksčiau, nes konservatoriai yra aiškiai pareiškę savo nepasitikėjimą R.Palaičiu ir, jei visgi ministras liktų, kiltų klausimai dėl „konservatorių ir premjero nuoširdumo“. Iš kitos pusės, anot jo, liberalcentristai pasitrauktų iš koalicijos, jei matytų tokio žingsnio naudą.

Antikorupcijos komisijos išvados, pasak politologo, padarė žalos prezidentės Dalios Grybauskaitės bendravimui su Vyriausybe ir Seimu.

Komisija teigė, kad „prezidentės ar jos atstovų duodami konkretūs nurodymai personalijų klausimais prezidentei tiesiogiai nepavaldžioms institucijoms galimai pažeidžia Lietuvos Konstitucijoje įtvirtintą valdžių padalijimo principą ir demokratinės valstybės pagrindus“.

„Tos išvados prezidentei yra gana nepalankios ir užuominos apie Konstitucijos pažeidimą jos nedžiugins, nes galima klausti, ar šiuo atžvilgiu komisija neperžengė savo kompetencijos“, - kalbėjo K.Girnius.
Vis dėlto jis manė, kad prezidentė, atsižvelgiant į jos paskutinių dienų veiksmus, nekomentuos komisijos išvadų.

„Sprendžiant iš jos laikysenos paskutines 10 dienų, aš manau, kad nebus komentuojama ir gal bus laukiama iki kol iš teisėsaugos institucijų ateis kokių nors konkretesnių išvadų, bet čia pirmą kartą prezidentei yra toks spaudimas“, - konstatavo politologas.

Seimo Antikorupcijos komisija tyrė FNTT vadovų V.Gailiaus ir V.Giržado atleidimo aplinkybes. Abu FNTT vadovus iš pareigų atleido vidaus reikalų ministras R.Palaitis, gavęs VSD apibendrintą informaciją apie jų tyrimų poligrafu rezultatus.

Prezidentė teigė, kad ministras pasielgė pagal įstatymus, premjeras Andrius Kubilius yra pareiškęs, kad FNTT vadovai atleisti skubotai, neturint tam pakankamo pagrindo.


Šiame straipsnyje: FNTTKęstutis Girnius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių