Ketvirtadienio pūgos nuostoliai vairuotojams - 350 tūkst. litų

Draudimo bendrovės „PZU Lietuva“ duomenimis, dėl ketvirtadienio naktį prasidėjusios pūgos labiausiai nukentėjo Vilniaus ir Kauno regionų vairuotojai. Remiantis preliminariais duomenimis, nuostoliai sieks apie 350 tūkst. litų.

„Jau ankstų ketvirtadienio rytą pradėjome gauti pranešimus apie eismo įvykius, kuriuos lėmė slidi kelio danga tiek didžiųjų miestų gatvėse, tiek regioniniuose keliuose. Dažniausi eismo įvykiai - nuslydimo nuo kelio atvejai, automobilių įvažiavimas į priešingą eismo juostą posūkio metu“, - teigia „PZU Lietuva“ Vilniaus žalų centro vadovas Modestas Žilionis.

Pasak jo, tikėtina, kad apie smulkius draudiminius įvykius dalis vairuotojų bendrovę informuos per artimiausias dvi paras, nes jie turi trijų dienų rezervą pranešti apie avarijas. „Pasak meteorologų, sniegas nesitrauks ir per naktį, taigi eismo įvykių skaičius gali ir toliau didėti. Riziką didina ir tai, kad keliuose yra daug automobilių, kurie eksploatuojami su vasarinėmis padangomis“, - prognozuoja  M. Žilionis.

Pasak M.Žilionio, esant tokioms eismo sąlygoms kaip šiandien, vairuotojams pravartu prisiminti, kad dėl slidžios kelio dangos gerokai pailgėja stabdymo kelias, todėl derėtų rinktis saugų greitį, laikytis didesnio atstumo nuo kitų automobilių ir atsisakyti kelionių, jei vairuotojai dar nėra pasikeitę padangų į žiemines.

„Paprastai važiuojant 50 km per valandą greičiu sausu asfaltu stabdymo kelias yra apie 14 m. Važiuojant šlapiu asfaltu stabdymo kelias pailgėja 70 proc., o keliaujant snieguota danga jis yra 3,5 karto ilgesnis. Esant lijundrai stabdymas ypač sudėtingas, nes stabdymo kelias pailgėja 4,5 kartus (iki 64 metrų), todėl vairuotojams derėtų rinktis ne tik saugų greitį, bet ir išlaikyti atstumą nuo kitų transporto priemonių“, - teigia M. Žilionis.

Pasak ekspertų, slidžiame kelyje automobilį rekomenduojama stabdyti pamažu, impulsais, nuspaudžiant ir atleidžiant stabdžio pedalą, neišjungus pavaros - tai neleidžia automobiliui slysti į šoną. Be to, stabdant svarbu nesukinėti vairo - laikyti jį tiesiai - mažiau manevruoti.

„PZU Lietuva“ primena vairuotojams, kad iki lapkričio 10 dienos visų automobilių padangos privalo būti pakeistos į žiemines, o automobiliai turi būti techniškai tvarkingi - eksploatuojami tik su galiojančiais techninės apžiūros dokumentais. Tai yra būtinos sąlygos norint turėti draudimo apsaugą eismo įvykių metu.  

Per devynis šių metų mėnesius bendrovė „PZU Lietuva“ jau yra išmokėjusi 47,5  mln. litų pagal transporto priemonių savininkų ir valdytojų privalomojo civilinės atsakomybės (TPVCA) ir kasko draudimo sutartis. Bendra  „PZU Lietuva“ draudimo išmokų suma 2009 m. sausio-rugsėjo mėnesiais siekia 71,7 mln. litų. 


Šiame straipsnyje: pūganuostoliaiorai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių