Ketina gelbėti Žiežmarių sinagogą

Kaišiadorių valdžia planuoja 2016 metų pabaigoje pradėti tvarkyti griūvančią Žiežmarių sinagogą. Tokių, medinių sinagogų Europoje reta, o Lietuvoje jų išlikę vos 14.

Greičiausiai XIX-ojo amžiaus pabaigoje statyta sinagoga patyrė ne vieną išbandymą: po didelio gaisro 1920 metais atstatyta; sovietmečiu paversta sandėliu. Dabar ji – avarinės būklės, tačiau apie rekonstrukciją tik kalbama jau ne vienerius metus.

Sinagogą prižiūrintis Žiežmarių gyventojas sako, turistų čia atvyksta kelis kartus per mėnesį. Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky teigimu, sutvarkius sinagogą, jų būtų dar daugiau.

Tarpukariu miestelyje daugiau kaip pusė gyventojų buvo žydai, dabar jų nėra nė vieno. Tad F. Kukliansky sako, kad rekonstruota sinagoga būtų kultūros židinys.

„Tai gali būti vaikų dailės mokykla, biblioteka, muziejaus padalinys. Aišku, mes labai norėtume, kad visose sinagogose bent labai nedidelė dalis būtų skirta to miestelio žydų istorijai, kad atėję žmonės galbūt ir kitais tikslais, tačiau nori nenori susipažintų ir prisimintų, kad čia buvo žydų bendruomenė“, – teigė Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Kaišiadorių politikai sutiko, kad savivaldybė sinagogą iš žydų bendruomenės perimtų 99-eriems metams pagal panaudos sutartį. Kaišiadorių rajono meras Vytenis Tomkus sako, kad šiuo metu rengiamas sinagogos tvarkybos projektas, greičiausiai ji bus išardyta, nes reikės sutvirtinti yrančius pamatus. Savivaldybė skaičiuoja, kad rekonstruoti sinagogą kainuos daugiau kaip 900 tūkst. eurų – lėšų planuojama gauti iš Europos sąjungos fondų, kitų šaltinių.

„Reikšmingą sumą planuojame pritraukti per „Interact“ programą, rengdami bendrą projektą kartu su Baltarusijos miestu jų vienam kultūros objektui ir mūsų sinagogai. Bendra projektų suma galėtų būti iki pusantro ar dviejų milijonų eurų“, – teigė Kaišiadorių rajono meras Vytenis Tomkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kur patys žydai?

Kur patys žydai? portretas
O, kodėl gavę didžiules kompensacijas iš Lietuvos, žydų bendruomeės neskiria lėšų tokiems projektams? Gal jiems tai nebrangu ir nereikšminga? Kad ir Žiežmariuose, be sinagogos yra dar ir žydų kapinės. Ženklaus pastatė keliuose, kad yra žydų kapinės, bet privažiavus-vaizdas baisus.. paminklai išvirtę, per žolę vos matomi.. Niekas nešienauja, netvarko.. O, ženklus keliuose stato :) Ir kodėl žydų bendruomenės nesitvarko tokiuose vietuose? Keista, gaila, graudu... O, dėl snagogos Žiežmariuose-sveiknimai Kaišiadorių naujajam merui!!! Šaunu

Gugis

Gugis portretas
Cerkvemis jau visa Lietuva apstatet, dabar sinagogu pristabeliuokit. O netolimoje ateityje galesit pradeti mecetes su minaretais statyti... Nieko lietuvisko!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių