Vasarą geros kelionės į užsienį už kelis šimtus nenusipirksite

  • Teksto dydis:

Gegužę pailsėti Bulgarijoje buvo galima ir už 400–500 litų, bet sezono metu tokie pasiūlymai itin reti, sako keliones užsienyje organizuojantis Rimvydas Širvinskas. „Vis dėlto norintiems kokybiškai pailsėti  užsienyje, turėtų pakakti apie 1,5–2 tūkst. litų“, – mano jis.

Gegužę pailsėti Bulgarijoje buvo galima ir už 400–500 litų, bet sezono metu tokie pasiūlymai itin reti, sako keliones užsienyje organizuojantis Rimvydas Širvinskas. „Vis dėlto norintiems kokybiškai pailsėti  užsienyje, turėtų pakakti apie 1,5–2 tūkst. litų“, – mano jis.

Nors nemažai žmonių atostogoms skolinasi, „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovė Odeta Bložienė pabrėžia, kad to daryti nereikėtų. „O jei, grįžus po atostogų, pasikeis finansinė padėtis ar įvyks koks nelaimingas atsitikimas? Tada grąžinti skolas nebus lengva. Mes turėtume keisti savo įpročius“, – LRT radijo laidai „Ryto garsai“ sakė ji.

Būtina taupyti iš anksto

Apklausa rodo, kad mažesnes pajamas gaunantys lietuviai paprastai atostogauja Lietuvoje ir tam išleidžia iki 1 tūkst. litų. Tačiau dažniausiai atostogos mūsų šalyje kainuoja apie 3 tūkst. litų. O kelionių organizatoriai sako, kad už panašią kainą paatostogauti galima ir užsienyje.

Anot „Swedbank“ finansų ekspertės Odetos Bložienės, namų ūkiams, kurių pagrindinės pajamos yra minimalios arba gaunama socialinė parama, kalbėti apie atostogas yra sunku, nes beveik visi pinigai  išleidžiami būtiniesiems poreikiams tenkinti. „Tada reikia planuoti labai ekonomiškas atostogas ir joms ruoštis iš anksto. Dažniausiai atostogaujama savo valdose, sodyboje ar kaime. Tokių namų ūkių tikrai yra bent jau 10 proc.“, – kalba O. Bložienė. Jos teigimu, nedaug (apie 5 proc.) yra ir žmonių, kurių pajamos – daugiau nei 4–5 tūkst. litų.

Kaip pastebi O. Bložienė, per atostogas žmonės paprastai išleidžia daugiau, todėl pinigų joms  reikia atidėti iš anksto: „Tai padaryti nėra labai sudėtinga. Svarbiausia – taupyti nuolatos visus metus. Be to, dalį kelionės galima apmokėti prieš pusę metų, kad nereikėtų vienu ypu sumokėti didžiosios sumos.  Be abejo, atostogas būtina rinktis pagal savo galimybes. Jei neleidžia pajamos,  neplanuoti labai brangių atostogų.“

Nors 38 proc. žmonių linkę atostogoms pasiskolinti, finansų ekspertė įsitikinusi, kad to daryti neverta. „O jei, grįžus po atostogų, pasikeis finansinė padėtis ar įvyks koks nelaimingas atsitikimas? Tada grąžinti skolas nebus lengva. Mes turėtume keisti savo įpročius“, – mano ji.

Geros atostogos įmanomos ir Lietuvoje

Keliones Lietuvoje organizuojanti Regina Statulevičienė tikina, kad, jei nėra pinigų išvažiuoti į užsienį, galima puikiai paatostogauti ir Lietuvoje. Būdų yra įvairių: keliauti dviračiais, rinktis stovyklavietę, kaimo turizmo sodybą.

Pasak R. Statulevičienės turizmo įmonių, kurios organizuoja keliones Lietuvoje, paslaugomis dažniausiai naudojasi vyresnio amžiaus žmonės, kurie nebegali keliauti patys ar yra vieniši. „Jauni žmonės, turintys nuosavą transportą ir daugiau jėgų, važinėja patys. Susidaro maršrutus ir keliauja dviračiais ar automobiliais“, – pastebi ji.

R. Statulevičienė taip pat įsitikinusi, kad atostogas reikia planuoti iš anksto. Jei keliaujama po Lietuvą, reikėtų ne vieną žiemos vakarą panaršyti internete, nuspręsti, ką verta pamatyti, ir susidaryti maršrutą.

Keliones užsienyje organizuojantis R. Širvinskas sako, kad gegužės mėnesį pailsėti Bulgarijoje buvo galima ir už 400–500 litų, bet sezono metu tokių pasiūlymų dažniausiai nėra.

„Norintiems kokybiškai pailsėti  užsienyje, turėtų pakakti apie 1,5–2 tūkst. litų. Tačiau daugelis žmonių (jaunimas, šeimos su mažais vaikais, vyresni žmonės), gaunantys vidutines ar žemesnes pajamas, jau pradeda taupyti tam, kad galėtų išvykti du kartus per metus ir bando sutilpti į 1–1,5 tūkst. litų“, – pastebi R. Širvinskas


Šiame straipsnyje: kelionėspoilsisatostogos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių