Keičiasi Švedijos gynybos atašė Lietuvai

  • Teksto dydis:

Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) ketvirtadienį vyks Švedijos gynybos atašė Lietuvai pasikeitimo ceremonija, pranešė ministerija.

Bus akredituotas naujasis gynybos atašė pulkininkas leitenantas Orjanas Stromas (Orjanas Striomas), atsisveikinta su iki šiol šias pareigas ėjusiu pulkininku leitenantu Tapani Aslaku Mattusu (Tapani Aslaku Matusu).

T.A.Mattusas darbą Vilniuje pradėjo 2012 metų liepą. Atsisveikinimo proga ir už asmeninį indėlį stiprinant Lietuvos ir Švedijos bendradarbiavimą gynybos srityje krašto apsaugos viceministras Antanas Valys jam įteiks krašto apsaugos sistemos lygmens medalį „Už nuopelnus“.

Naujasis Švedijos gynybos atašė O.Stromas šalies kariuomenėje tarnauja nuo 1985 metų. Prieš dabartinį paskyrimą į gynybos atašė pareigas karininkas tarnavo Švedijos karinių pajėgų štabe. Jis yra baigęs Švedijos nacionalinį gynybos koledžą ir Karo akademiją Karlberge. Švedijos karininkas yra tarnavęs tarptautinėse misijose Afganistane bei Bosnijoje ir Hercegovinoje.

Kaip pažymi KAM, šiuo metu bendradarbiavimas aktyviausiai plėtojamas tarp atskirų Lietuvos ir Švedijos kariuomenių dalinių. Artimiausius ryšius palaiko karinės oro ir jūrų pajėgos ir karo medicinos tarnybos. Kasmet štabų lygmenyje suderinamos dvišalio bendradarbiavimo programos.

Iki Lietuvos narystės NATO Švedija rėmė Lietuvos kariuomenę: vykdyti ginkluotės ir įrangos perdavimo, medicininės paramos, jūros ir pakrančių stebėjimo sistemos, oro gynybos bataliono, oro bazės įrengimo ir kiti projektai, o Lietuvos karininkai tobulinosi Švedijos karo mokyklose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių