Tris kartus didinamos išmokos už sumedžiotas šernų pateles

  • Teksto dydis:

Europos Komisija yra patvirtinusi afrikinio kiaulių maro (AKM) strategiją rytinei Europos Sąjungos (ES) daliai.

Siekiant sumažinti AKM viruso išplitimo mastą Lietuvoje bei įgyvendinti šią ES strategiją, taikomą valstybėse, kuriose nustatytas AKM, keičiama išmokų mokėjimo už šernų gaišenas ir sumedžiotas šernų pateles tvarka.

Skatins medžioti kuo daugiau suaugusių patelių

„ES AKM strategijoje numatyta, kad siekiant sureguliuoti šernų populiaciją, turi būti medžiojamos suaugusios šernų patelės. Medžiotojams už sumedžiotą 12 – 24 mėn. šerno patelę buvo mokama 50 eurų, o už vyresnę kaip 24 mėn. – 100 eurų. Patelės buvo medžiojamos vangiai dėl pagrindinės priežasties – mažų šerniukų priežiūros. Medžiotojų etika neleidžia nušauti tokios patelės ir palikti šerniukus nugaišti be priežiūros. Kadangi šiuo metų laiku šerniukai jau gali išgyventi patys, todėl nuspręsta skatinti medžioti kuo daugiau suaugusių patelių. Nuo 2017 m. spalio 1 d. iki gruodžio 18 d. išmoka bus padidinta: už sumedžiotą vyresnę nei 24 mėn. amžiaus patelę bus mokama iki 300 eurų, tačiau už jaunesnes nei 2 metų pateles mokama nebus“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

Taip pat keičiasi ir išmokų tvarka už šernų gaišenas. Iki šiol 30 eurų išmoka už kiekvieną rastą šerno gaišeną buvo mokama asmenims, pranešusiems Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) teritoriniams padaliniams apie tikslią gaišenos radimo vietą, tačiau už gaišenų tvarkymą jokių išmokų nebuvo numatyta ir medžiotojai jas tvarkė savo sąskaita.

„Valstybė stengiasi padėti medžiotojams įgyvendinti ir kitą ES AKM strategijoje numatytą priemonę – surasti ir saugiai sunaikinti gaišenas, tokiu būdu stengtis kiek įmanoma mažinti viruso plitimą aplinkoje. Nuo spalio 1 d. 30 eurų dydžio išmokos išliks, tačiau bus mokamos ir 20 eurų išmokos medžiotojams už gaišenų sutvarkymą. Jeigu apie rastą šerno gaišeną praneš pats medžioklės ploto naudotojas, už jos sutvarkymą bus mokama 30 eurų, tad medžiotojai už pranešimą ir sutvarkymą turės galimybę gauti 60 eurų“, – sakė M.Masiulis.

Artėja terminas paskersti kiaules

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad buferinėje zonoje ūkininkaujantys kiaulių laikytojai, neįgyvendinę biologinio saugumo priemonių kiaulių laikymo vietose (patvirtintų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2011 m. liepos 11 d. įsakymu Nr. B1-384), turi ne vėliau kaip iki 2017 m. rugsėjo 30 d. paskersti savo reikmėms laikomas kiaules vietoje ar išvežti skersti į VMVT patvirtintą skerdyklą. Jeigu laikomos kiaulės netinkamos skersti dėl jų amžiaus, suderinus su teritorinėmis VMVT, galima jas nugaišinti ir gaišenas perduoti šalutinių gyvūninių produktų tvarkytojams.

AKM buferinė zona – apsauginė teritorija, kurioje taikomi griežčiausi biologinio saugumo reikalavimai. Į išplėstą AKM buferinę zoną šiais metais papildomai pateko šios Lietuvos teritorijos:

• Elektrėnų savivaldybė,

• Anykščių rajono savivaldybės Kurklių ir Kavarsko seniūnijos,

• Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybės,

• Kėdainių rajono savivaldybė,

• Ukmergės rajono savivaldybė,

• Pasvalio rajono savivaldybė,

• Panevėžio miesto ir Panevėžio rajono savivaldybės,

• Pakruojo rajono savivaldybė,

• Širvintų rajono savivaldybė,

• Prienų rajono savivaldybė,

• Birštono savivaldybė,

• Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono savivaldybės,

• Lazdijų savivaldybė,

• Druskininkų savivaldybė.

„Atkreipiamas dėmesys, kad tai nėra priverstinė prievolė išskersti visas AKM buferinės zonos ūkiuose laikomas kiaules, o tik tas, kurių laikytojai ūkiuose neįgyvendinę biologinio saugumo priemonių reikalavimų. Visi įvykdę reikalavimus galės pretenduoti į išmokas už patirtus nuostolius, tačiau turės įsipareigoti metus laiko nelaikyti kiaulių“, – komentavo VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjas M. Masiulis.

Pasak M.Masiulio, tai yra išskirtinė priemonė ūkiams, kurie nenori, negali ar piktybiškai vengia įgyvendinti griežtus reikalavimus. Valstybė suteikia galimybę suvartoti savo užaugintų kiaulių mėsą ir papildomai gauti kompensaciją už sąlygą – metus nelaikyti kiaulių.

Skyriaus vedėjo teigimu, jei po minėto termino kiaulės bus auginamos biosaugos standartų neatitinkančiuose ūkiuose, tokių ūkių savininkai privalės paskersti laikomas kiaules, jie negaus kompensacijų, be to, VMVT specialistai turės teisę konfiskuoti kiaules.


Šiame straipsnyje: šernaikiaulių maras

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
ACH, ir vėl ta moteriška lytis kenčia... o kaip su įstatymu dėl gyvulių kankinimo?

vargšai

vargšai portretas
kriuksiai.Kažkas nuodija o kažkam mirti už tai reikia
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių