K.Čilinskas Lazdijų savivaldybę apskundė teismui

Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto narys Kęstutis Čilinskas kreipėsi į Kauno apygardos administracinį teismą dėl Lazdijų savivaldybėje nustatytos vadinamosios „šiukšlių“ rinkliavos teisėtumo.

Pasak K.Čilinsko, šį mokestį netrukus ketina įvesti visos Alytaus apskrities savivaldybės, o jei pasiseks – ir visos kitos apskritys. Seimo nario teigimu, nors valdžia šį mokestį stengiasi įvesti tyliai, be visuomenės diskusijų, vis tik Dzūkijoje žmonės ėmė triukšmauti.

Į K.Čilinską kreipėsi žmogus, kuriam Lazdijų rajone priklauso negyvenama sodyba ir kažkada privatizuota, bet neveikianti parduotuvė. Kadangi turtas nenaudojamas, tai nėra nei buitinių atliekų konteinerių, nei juos kas veža. Tačiau savininkas gavo iš centralizuoto atliekų tvarkymo centro beveik tūkstančio litų sąskaitą už dviejų mėnesių komunalinių atliekų rinkliavą.

Pradėjęs aiškintis K.Čilinskas nustatė, kad Lazdijų savivaldybės taryba patvirtino rinkliavą, kurios dydis priklauso ne nuo to, ar savininkas yra teršėjas ir kiek gausiai jis teršia, o nuo to, ar jis yra savininkas ir kokio dydžio nekilnojamus daiktus turi. Asmuo gali negyventi paveldėtoje ar pirktoje kaimo sodyboje, bet mokėti „šiukšlių“ mokestį privalo nuo pastatų ploto. Kita vertus, jei asmuo ir teršia aplinką atliekomis, jam mokėti rinkliavos nereikia, jei jis nėra pastatų savininkas, ar jei jo pastatai nuosavybės teise neregistruoti.

K.Čilinsko nuomone, Lietuvoje kaip ir kitose šalyse, visi asmenys už buitinių atliekų išvežimą privalo mokėti, o aplinkos teršėjai baustini bauda. Tačiau, anot Seimo nario, negalima leisti, kad prisidengiant kova už švarą, iš gyventojų būtų renkami neteisėti mokesčiai.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto nario įsitikimu, įstatymų neatitinka Lazdijų savivaldybės tarybos patvirtinta nuostata, pagal kurią rinkliavą moka ne teršėjas, o savininkas. Be to, į rinkliavas įskaičiuojamas ne tik mokestis už atliekas tvarkančių bendrovių paslaugas, bet ir savivaldybės valdininkų atlyginimai bei kitų reikmių finansavimas, todėl rinkliava tokia didelė. Šitaip valdžia, pasak K.Čilinsko, kuriasi sau „darbo vietas“, už kurių išlaikymą turi mokėti gyventojai.

Pasak K.Čilinsko, šiuo metu galioja tvarka, pagal kurią daugiabučių ir individualių namų savininkai apmoka už atliekų tvarkymą sutarčių pagrindu. Seimo nario tvirtinimu, mokestis mokamas už realias paslaugas, todėl jis nėra didelis.

Tuo tarpu iš nuostatų, nustatančių rinkliavą, pasak K.Čilinsko, matyti, kad Lazdijų savivaldybė nepaiso įstatymo, pagal kurį rinkliava nustatoma tais atvejais, kai nėra įmanoma iš anksto sudaryti sutarčių ir neaiškus atliekų kiekis, pavyzdžiui, organizuojant turgavietes, muges ir panašiais atvejais. K. Čilinsko nuomone, naujų didžiulių rinkliavų nustatymas gyventojams yra ne tik neteisėtas, bet ir nesąžiningas, ypač šiuo nelengvu ekonomikos laikotarpiu.


Šiame straipsnyje: čilinskasrinkliavasavivaldybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių