Kauno šv. Mato vid. mokyklos mokinys mirė nuo kiaulių gripo

Laikinojoje sostinėje nuo vadinamojo kiaulių gripo miręs 14 metų moksleivis buvo Kauno šv.Mato vidurinės mokyklos mokinys. Visiems mirusiojo klasiokams prisakyta mokykloje nesirodyti iki pirmadienio.

Mokykla nuo komentarų susilaiko

Vidurinės mokyklos administracija šiuo klausimu su portalu šnekėtis nepanoro.

„Nieko nekomentuosim, nes patys dar visko nežinom. Su direktore tikriausiai irgi nebus galima pasišnekėti šiuo klausimu“, - tokį atsakymą trečiadienį portalas gavo paskambinęs į Kauno šv.Mato vidurinės mokyklos raštinę.

Savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas portalui patvirtino, kad miręs berniukas – šv.Mato mokyklos septintokas. Pedagogai kreipėsi į medikus, kad šie paaiškintų mirties priežastį ir patartų, kaip elgtis toliau. Visiems mirusiojo klasiokams liepta į mokyklą šią savaitę neiti.

Klinikose kiaulių gripu serga dar du vaikai?

Įtariama, kad Kauno medicinos universiteto klinikose (KMUK) gali būti gydomi dar du vaikai, kurie sega šia infekcine liga.

KMUK medikai įtarė, kad klinikose vadinamuoju kiaulių gripu dar gali sirgti du vaikai. Tyrimai spėjimų nepatvirtino, tačiau tyrimai ne visuomet būna tikslūs. Savaitgalį paūmėjus ligai, vienas iš vaikų pradėjo atsigauti tik davus vaistų nuo šio gripo.

Į KMUK dėl gripo kasdien kreipiasi 60-70 vaikų.

Mirė Kauno medicinos Universiteto klinikose

Trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas pranešė apie Kaune nuo kiaulių gripo mirusį 14 metų moksleivį. Tai - pirmasis mirties atvejis nuo šios ligos Lietuvoje.

"Konstatuotas mirties atvejis, gydytojai dabar tiria, kokios komplikacijos, bus pateikta speciali išvada, bet vaikas, kuris mirė, sirgo A(H1N1) gripu, tai patvirtinta laboratoriniais tyrimais", - žurnalistams sakė A.Čaplikas.

Jo pateiktais duomenimis, nuo vadinamojo kiaulių gripo sukeltų komplikacijų mirė 14 metų berniukas.

Sveikatos apsaugos ministerija trečiadienį išplatino pranešimą, kuriame nurodė, kad vaikas mirė antradienio vakare  Kauno medicinos Universiteto klinikose (KMUK) Vaikų intensyvios terapijos skyriuje. Paauglys mirė nuo pandeminio gripo komplikacijos.

„Į ligoninę jis pateko lapkričio 13 d., buvo gydomas Vaikų ligų klinikoje. Blogėjant būklei, lapkričio 14 d. perkeltas į intensyvios terapijos skyrių. Mirtį sąlygojo gripo komplikacija sunkia bakterine infekcija“, - informavo ministerija.

Pavojinga gripo komplikacija

Ministerijos pranešime cituojama KMUK Vaikų klinikos administratorė Ilona Stirbienė teigia, kad pagal pasaulinę patirtį, bakterinės infekcijos yra viena sunkiausių gripo komplikacijų, galinčių sukelti mirtį. „Šiuo konkrečiu atveju buvo imtasi tų gydymo priemonių, kurios buvo reikalingos, bet progresuojant sunkiai bakterinei infekcijai įvyko mirtis,“ - cituota I.Stirbienė.

Pasak ministerijos, daugeliu atveju žmonės serga lengva gripo forma,  o pavieniais atvejais įvyksta sunkios komplikacijos. Paprastai mirtingumas nuo gripo siekia 0,1 - 0,2 procento susirgusiųjų gripu.

Lietuvoje birželio - lapkričio mėnesiais patvirtinus daugiau nei pusantro šimto susirgimų šia gripo forma, nuo praėjusios savaitės Lietuvoje nebetiriami visi pacientai, kurie įtariami susirgę pandeminiu gripu.

Laboratoriniai ir epidemiologiniai tyrimai siekiant išsiaiškinti, ar gyventojai užsikrėtė būtent šiuo virusu, šiuo metu atliekami tik į ligoninę paguldytiems asmenims, tiems, kuriems įtariamas gripas ar jo sukeltos komplikacijos, intensyvios terapijos skyriuose gydomiems asmenims, esant mirties atvejams dėl įtariamo gripo ar jo sukeltų komplikacijų, nėščiosioms.

Šiuo metu kai kuriuose pietų ir rytų Lietuvos rajonuose paskelbta kitos gripo rūšies - sezoninio gripo epidemija, kur iš 10 tūkst. gyventojų sergančiųjų gripu skaičius viršija 100.

Epidemija paskelbta Vilniaus mieste ir Ukmergės, Utenos, Ignalinos, Marijampolės bei Kaišiadorių rajonuose.


Šiame straipsnyje: kiaulių gripas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių