Katalikų bažnyčia: homoseksualų partnerystė menkintų šeimos sampratą

  • Teksto dydis:

Katalikų bažnyčia nepritaria grupės Seimo narių siūlymui Lietuvoje įteisinti vienos lyties asmenų partnerystę, nes tokie žingsniai menkina šeimos sampratą, sako Lietuvos vyskupų konferencijos atstovas.

Katalikų bažnyčia nepritaria grupės Seimo narių siūlymui Lietuvoje įteisinti vienos lyties asmenų partnerystę, nes tokie žingsniai menkina šeimos sampratą, sako Lietuvos vyskupų konferencijos atstovas.

„Toks įstatymas, kurį norėtų įteisinti kai kurie Seimo nariai, padarytų moralinį šeimos santykių pobūdį valstybei nereikšmingu“, - BNS ketvirtadienį sakė Vyskupų konferencijos generalinio sekretoriaus pavaduotojas kunigas Darius Trijonis.

Dvasininko teigimu, pagal Bažnyčios mokymą yra „laiminama santuokinė meilė, kuri skirta vyrui ir moteriui, o ne dviem vyrams ar dviem moterims“.

Pasak kunigo, priimdama siūlomą Partnerystės įstatymą, kuris leistų partnerystę tiek tarp skirtingų, tarp vienos lyties asmenų, „valstybė pasiųstų nedviprasmišką žinią visuomenei, kad tapti šeima moraliniai įsipareigojimai nėra būtini“.

„Siūlomo partnerystės modelio prilyginimas šeimai išplauna kertinius šeimos struktūros elementus, darančius šeimą visuomenės ir valstybės pagrindu“, - sakė jis.

Įstatymo projektą, kuris leistų vienos lyties asmenų partnerystę, trečiadienį įregistravo devyni Seimo nariai iš Socialdemokratų ir Liberalų sąjūdžio frakcijų.

Tokių pataisų šalininkai teigia, kad kartu gyvenančios homoseksualios poros, kurių statusas teisiškai nepripažįstamos, negali pasinaudoti daugybe galimybių, kurios prieinamos sutuoktiniams, pradedant paveldėjimu ir baigiant informacijos teikimu gydymo įstaigose įvykus nelaimei.

Kritikai teigia, kad tokie žingsniai silpnina tradicinės šeimos institutą ir daro neigiamą įtaką jaunų žmonių požiūriui į šeimą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį sakė, kad „šiais klausimais turi būti platesnė diskusija visuomenėje“.

Anot D.Trijonio, bažnyčia laikosi pozicijos, kad homoseksualūs veiksmai nėra priimtini, tačiau nori ne pasmerkti žmogų kaip asmenį, o išreikšti poziciją dėl jo elgesio.

Popiežius Pranciškus, praėjus vos keliems mėnesiams po jo išrinkimo, prieš porą metų pareiškė negalintis teisti Dievo ieškančių homoseksualių asmenų, tačiau iki šiol neparodė ženklų, kad bažnyčia galėtų atsisakyti nuostatos, jog homoseksualūs veiksmai yra nuodėmė.

„Jei kažkas yra gėjus ir gera valia ieško Viešpaties, kas aš toks, kad teisčiau?“ - 2013 metais sakė popiežius.

Bažnyčios pozicija gėjų atžvilgiu buvo viena iš svarbių temų pernai spalį vykusiame sinode šeimos klausimais, apie tai katalikų dvasinininkai vėl diskutuos šį rudenį.

Pernai lapkritį atlikta apklausa parodė, kad vienos lyties asmenų partnerystės įteisinimui pritaria 15 proc. Lietuvos gyventojų, 79 proc. yra nusistatę prieš.

2011 metų surašymo duomenimis, 77 proc. Lietuvos gyventojų išpažįsta Romos katalikų tikėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik tradicine seima,vyras ir moteris

tik tradicine seima,vyras ir moteris portretas
neprisigalvokit nesamoniu su savo parterystem.

seima ,tik vyras ,moteris ir vaikai

seima ,tik vyras ,moteris ir vaikai portretas
.

+Plebanus

+Plebanus portretas
Uxor tua sicut vitis abundans in lateribus domus tuae. Filii tui sicut novellae olivarum in circuitu mensae tuae. Tavoji žmona kaip vyno medis derlingas apie namų židinį suksis. Vaikai kaip jaunos alyvų šakelės susės aplink stalą Šie psalmės žodžiai,labai gražiai išaukština tikrą Dievo sukurtą šeimą,vyra-šeimos galvą ,moterį-motiną ,šeimos širdį,vaikus didžiausią Dievo dovaną.Tai yra tikroji šeima.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių