Kasmet ES šalyse išmetama 90 mln. tonų maisto

Brangstant maistui auga skurstančiųjų skaičius. Lietuvoje penktadalis žmonių gyvena žemiau skurdo ribos. Visavertė mityba, „Maisto banko“ žiniomis, yra sunkiai pasiekiama prabanga daugiau nei pusei milijono mūsų šalies piliečių. Todėl maisto švaistymas pastaruoju metu ypač bado akis, praneša LTV naujienų tarnyba.

„Kasmet 27 Europos Sąjungos šalyse narėse išmetama maisto už 89 mln. litų,vienam europiečiui tenka 179 kg tinkamo vartoti išmesto maisto. Jei nieko nedarysime ir nepradėsime maisto gelbėti, nestabdomas maisto švaistymas išaugs 40 proc.“, – teigė „Maisto banko“ direktorė Deimantė Žebrauskaitė.

„Prasidėjus sunkmečiui mes susidūrėme su ta problema, kiek daug žmonės perka produktų, kuriuos išmeta į šiukšlių dėžę. Manau, per keletą metų įvyko daug pokyčių, ir stebėdami mūsų pirkėjų elgseną, matome, kad žmonės tapo racionalesni, labiau skaičiuojantys“, – tvirtino „Maximos“ Įvaizdžio ir komunikacijos departamento direktorė Lina Muižienė.

Europos maisto bankų prezidentas teigia, kad dabar svarbiausia dėti pastangas, kad parama maistu nepasiturintiems Europos Sąjungoje nebūtų mažinama.

„Sunku patikėti, kaip taip gali būti, kad Europos Sąjungoje yra 20 milijonų skurstančių žmonių ,o programa skirta padėti maistu tiems žmonėms yra mažinama“, – stebėjosi Europos maisto bankų federacijos prezidentas Jeanas M. Delmelle.

Europarlamentaras Justas Paleckis teigia, kad kovojant su maisto švaistymu Lietuvoje vis dar mažai paramos iš Seimo bei Vyriausybės. Grupė europarlamentarų siūlo 2014-uosius skelbti Europos kovos su maisto švaistymu metais.

„Jeigu vartojimas augs neribotai, didės atotrūkis tarp tų, kurie skendi prabangoje, ir tų, kurie neturi ko valgyti. Tai viena iš grėsmių, kuri gali sunaikinti pasaulį“, – kalbėjo J. Paleckis.
Kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus įsitikinęs, kad Lietuva skurstančiais rūpinasi ne mažiau nei kitos šalys.

„Dideliam malonumui galiu pasakyti, kad mes savo žmonėmis rūpinamės pagal visas galimybes ir turbūt negalėtume pasakyti, kad esame pasiekę skurdo ribą, kad mums reikia masinės tarptautinės pagalbos. Bet dalyvavimas akcijoje pasauliniu mastu, aš manau, tiktai parodo Lietuvos prisiėmimą bendrų žmogiškųjų problemų“, – kalbėjo V. Adamkus.

„Maisto bankas“ siūlo, kad maisto švaistūnai būtų baudžiami, o atiduodantys tinkamą valgyti maistą nepasiturintiems – skatinami.

Vien pernai „Maisto bankas“ Lietuvoje surinko ir išdalijo per keturis tūkstančius tonų maisto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užtat

Užtat portretas
reik daryt valgomą maistą, o ne sintetiką kažkokią, kuri neišpirkta iš naujo permalama ir vėl kaip "maistas" peršama! Ir dar "maisto bankas" galėtų psiteiraut ES, kurio velnio ana tokius pinigus išmokoms išmetė, kad tik lietuviai patys maisto neaugintų.

TO UZTAT

TO UZTAT portretas
ji reikia daryti ne tik valgoma bet ir iperkama bo gobsumui nera ribu.

pulpa

pulpa portretas
maista ismeta tik visiskos nevykeles seimininkes. Kad uzsieny nemoka gaminti tai viskas aisku, bet ziuriu ir lietuvoje nekazkas... Kad ir mano situacija. Atsimenu mama nei vieno karto nebuvo ismetusi mesos, desreliu, kiausiniu ar surio... viska kazkaip savalaikiai suvalgydavom... o dabar jau 7 metai gyvenu su zmona, kuri pastoviai nesuziuri saldytuvo resursu valgyt gamina tai ka nori o ne tai is ko jau reikia pagaminti, ko pasekoje kas dvi dienas is namu iskeliauja tai supuves kopustas, tai morkos, tai mesos gabalas susmirdes, tai supelijes suris tai galiojimo termina praleide kiausiniai... zodziu visiskas bardakas... aukleju aukleju as ja, bet labai sunkiai sekasi... tai jei jau po mano tokiu presingu ji sitaip elgiasi, tai neisivaizduoju kas butu jei kas jos neuiciau kiekviena diena, kad isvirk ta isvirk ana, ziurek vel ismesim, negi tau negaila pinigu ir panasiai...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių