Kas domisi Lietuvoje leidžiamų knygų turiniu?

Sovietmečiu Lietuvoje veikė knygų leidybos kontrolės sistema, vadinamasis Glavlitas, dabar cenzūros šalyje nėra, kaip ir nėra specialių institucijų, kurios tikrintų knygos turinį.

Tačiau istorikai, o taip pat ir visuomenė remiasi savo nuomone ir patirtimi, kuri leidžia atpažinti, ar knyga yra pagrįsta istoriniais faktais. Taip sako Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas.

LRT RADIJO klausytojas stebėjosi, kad į jo rankas pateko Staliną šlovinanti rašytojo Nikolajaus Starikovo knyga „Stalin. Prisimename kartu“: „Ar yra Lietuvoje instancija, kuri domisi, kokio turinio knygos leidžiamos šalyje? Kaip galima meluoti ir kam visa tai brukama jauniems žmonėms?“ – klausia jis.

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys A. Anušauskas atsako, kad viešojoje erdvėje tokio pobūdžio knygos nėra priimtinos.

„Kadangi mūsų visuomenė yra atvira, į žmonių rankas gali patekti kontraoversiškos, Staliną šlovinančios knygos, tačiau mūsų viešoji nuomonė ir viešoji erdvė tokių knygų nepriima. Ši literatūra buvo ir lieka marginalinė. Sureikšminti tokių knygų įtakos tikrai negalėčiau“, – kalba A. Anušauskas.

Sovietmečiu Lietuvoje veikė knygų leidybos kontrolės sistema, vadinamasis Glavlitas, dabar cenzūros šalyje nėra, kaip ir nėra specialių institucijų, kurios tikrintų knygos turinį. Tačiau istorikai, o taip pat ir visuomenė turi savo nuomonę ir patirtį, kuri leidžia atpažinti, ar knyga yra pagrįsta istoriniais faktais. Istoriniai faktai biografiją nušviečia visai kita šviesa. Taip į klausytojo pateiktą klausimą atsako A. Anušauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių