Kariuomenės ir VRM padaliniai mokysis neutralizuoti diversines grupes

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariuomenės ir Vidaus reikalų ministerijos (VRM) padaliniai kovą vyksiančiose pratybose „Žaibo kirtis 2016“ treniruosis kartu neutralizuoti diversines grupes, penktadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

„Šių dienų konfliktai vyksta tankiai apgyvendintose vietovėse, civiliai gyventojai dažnai tampa pirmosiomis aukomis, todėl siekiant suvaldyti konfliktus kariuomenei būtina treniruotis natūralioje aplinkoje – miestuose, gyvenvietėse. Lygiai taip pat kariuomenei yra aktualu, kad gyventojai matytų, jaustų ir suprastų Lietuvos karių ryžtą ir pastangas ginant mūsų visų valstybę“, – sako kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis, vadovausiantis kovo 8-16 dienomis vyksiančioms pratyboms.

Kartu su Lietuvos kariais treniruosis Policijos departamento, Viešojo saugumo tarnybos ir antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos atstovai. Taip pat kartu treniruosis savivaldybių atstovai, ligoninių personalas ir Lietuvos šaulių sąjungos atstovai. Iš viso šiose pratybose dalyvaus apie 3 tūkst. karių, apie 500 – pareigūnų ir apie 200 civilinių institucijų darbuotojų.

Antrus metus vykstančių pratybų pagrindinis tikslas – treniruoti  nacionalines pajėgas vykdyti bendras operacijas su VRM pavaldžiais vienetais ir gerinti sąveiką su valstybės civilinėmis institucijomis. Pratybų scenarijus sudaromas taip, kad per  pratybas būtų galima treniruoti, patikrinti ir įvertinti , kaip greitai ir efektyviai Vidaus reikalų institucijos galėtų pasitelkti Lietuvos kariuomenės taikos meto užduočių operacines ir  greitojo reagavimo pajėgas ir kartu neutralizuoti ginkluotas diversines grupuotes bei  tuo pačiu maksimaliai apsaugoti civilius gyventojus ir jų turtą.

Pagrindiniai pratybų veiksmai planuojami Klaipėdos mieste. Kovo 8-13 dienomis gatvėse ir uosto akvatorijoje bus imituojami įvairaus pobūdžio incidentai. Į juos reaguos kariuomenės taikos meto užduočių operacinės pajėgos ir greitojo reagavimo pajėgos kartu su VRM padaliniais ir kariuomenės remiančiaisiais vienetais. Klaipėdos miesto savivaldybė taip pat bus įtraukta į aktyvius veiksmus.

Kovo 15-16 dienomis paskutiniajame pratybų etape bus vykdoma dalinė parengto rezervo karių mobilizacija – pašaukti karo prievolininkai turės atvykti į įsteigtus keturis šaukimo punktus Vilniuje, Kaune, Alytuje ir Utenoje.

Šiuo metu jau yra išsiųsti šaukimo lapeliai 3000 karo prievolininkų. Jie turės atvykti nurodytu laiku į priskirtą šaukimo punktą. Planuojama patikslinti parengtojo rezervo karių duomenis ir įvertinti atvykusiųjų sveikatos būklę.

Nuo 2009-ųjų veikiančios kariuomenės Taikos meto užduočių operacinės pajėgos remia civilines valdžios institucijas ekstremalių situacijų metu. Šiemet pajėgose budi apie beveik tūkstantis karių. Pajėgos sudarytos iš daugiausia iš Sausumos, taip pat iš Jūrų, Oro ir Specialiųjų operacijų pajėgų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lzqjgqzokts

lzqjgqzokts portretas
vwmaDp udnzkfsanftl, [url=http://sojfedgkitgm.com/]sojfedgkitgm[/url], [link=http://nvainvnthtei.com/]nvainvnthtei[/link], http://dmouutoyzvpt.com/
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių