Kariuomenė turės dar vieną sprogmenų neutralizavimo padalinį

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos batalione pradėjo veikti naujas sprogmenų neutralizavimo būrys.

Sprendimas suformuoti papildomą sprogmenų neutralizavimo būrį, kurio kariai būtų dislokuoti didžiausiuose Lietuvos poligonuose, buvo priimtas 2017 m. rugsėjį.

Šiuo metu skyriaus dydžio karių vienetai jau įsikūrė Kazio Veverskio (Kazlų Rūdos), Gen. Silvestro Žukausko (Pabradės), Povilo Plechavičiaus (Kairių) ir Gaižiūnų (Ruklos) poligonuose ir yra pasiruošę juose teikti paramą.

Pasak Krašto apsaugos ministerijos pranešimo, sprogmenų neutralizavimo specialistų poreikis pastaruoju metu augo - didėjant Lietuvoje dislokuotų sąjungininkų karių skaičiui, sparčiai atsinaujinant ir plečiantis Lietuvos kariuomenės poligonams, daugėjant tiek nacionalinių, tiek tarptautinių pratybų su sąjungininkais, Sprogmenų neutralizavimo kuopai savo turimais pajėgumais darėsi sunku užtikrinti tinkamą poligonų teritorijų išvalymą bei pratybų paramą.

15-uosius savo veiklos metus skaičiuojančios Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos uždavinys - vykdyti sprogmenų neutralizavimo užduotis Lietuvos sausumos teritorijoje ir NATO vadovaujamose tarptautinėse operacijose. Kuopa vykdo tiek planinį, tiek neplaninį standartinių sprogmenų neutralizavimą.

Planinis sprogmenų neutralizavimas - tai po I ir II pasaulinių karų bei sovietų okupacijos metų mūsų šalies teritorijoje ir kariniuose poligonuose likusių nesprogusių įvairaus kalibro sprogmenų suplanuota paieška ir neutralizavimas.

Neplaninis išminavimas - tai sprogmenų neutralizavimas, kai sprogmenų vykstama naikinti, atsižvelgiant į policijos pareigūnų pranešimus. Kuopos personalas taip pat prisideda prie visų Lietuvoje vykstančių pratybų: realiu laiku užtikrina paramą vykdant granatų mėtymo pratybas, atlieka mūšio imitavimą, teikia paramą kovinio šaudymo pratybų metu.

„Įgyvendintas puikus projektas, kurio esmė - profesionalūs aukštos klasės išminuotojai, kurie vykdys planinio išminavimo užduotis Lietuvos poligonuose bei teiks paramą Lietuvos kariuomenės ir sąjungininkų vienetams. Šis būrys ženkliai palengvins vykdomas karinio rengimo užduotis, taip pat turės galimybes patikrinti teritorijas, kuriose planuojami statybos ar žemės paviršinio grunto darbai, dėl galimo sprogmenų buvimo. Taip užtikrinsime saugų rangovų darbą poligonuose plečiant ir naujinant infrastruktūrą. Šis būrys - tai saugumo garantas poligonuose“, - pranešime cituojamas Inžinerijos bataliono vado funkcijas laikinai einantis majoras Elvinas Serva.

Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono personalas gyventojų prašo suradus sprogmenį ar į jį panašų daiktą elgtis atsakingai, jokiu būdu jo neliesti, nesiimti iniciatyvos jo neutralizuoti patiems ir primena, kad geriausias ir saugiausias sveikatai ir gyvybei sprendimas - informuoti atsakingas tarnybas bendruoju pagalbos telefonu 112.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Auris Toyota

Auris  Toyota portretas
Ivanai su fricais tiek apdergė , kad darbelio bus ir bus . Ypač statybose . Kasant pamatams duobes.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių