Kariuomenė nori pirkti 200 JAV gaminamų šarvuotų visureigių

Lietuvos kariuomenė planuoja įsigyti ne mažiau kaip 200 JAV gaminamų šarvuotų visureigių.

Su Jungtinių Valstijų gynybos sekretoriumi Jamesu Mattisu (Džeimsu Matisu) antradienį Suomijoje susitikęs krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis informavo jį apie Lietuvos sprendimą kreiptis į JAV vyriausybę dėl galimybės įsigyti techniką.

Pareigūnai visureigius nori pirkti iš kompanijos „Oshkosh Defence“. JAV vyriausybei pritarus, mašinos L-ATV (angl. Light Combat Tactical All-terrain Vehicle) būtų gaminamos kartu su JAV ir kitų šalių ginkluotosioms pajėgoms skirtais visureigiais.

R. Karoblis BNS atsisakė įvardyti visureigiams planuojamą skirti pinigų sumą. Jis teigė, kad amerikietiška technika pasirinkta pagal kainos ir kokybės santykį.

„Laiko ir svarbos prasme tai yra strateginis pirkinys po (šarvuočių) „Boxer“, haubicų ir vidutinio nuotolio oro gynybos sistemų. Tai ir orientuojamasi į atitinkamą kainą“, – telefonu iš Helsinkio sakė ministras.

Pasak jo, derybas su visureigių gamintoju planuojama baigti 2018 metais arba 2019-ųjų pradžioje, o pirmoji technika Lietuvą gali pasiekti 2021 metais.

Kovinės paramos ir bendrosios paskirties šarvuoti visureigiai bus skirti įvairiems Lietuvos kariuomenės vienetams. Anot Krašto apsaugos ministerijos, šarvuotų visureigių trūkumas Lietuvoje atsirado dėl esamų mašinų susidėvėjimo ir didėjant jų poreikiui.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje naudojami HMMWV ir Toyota „Land Cruiser 200“ šarvuoti visureigiai.

Specialiųjų operacijų pajėgos prieš džihadistus

Krašto apsaugos ministras ir JAV Gynybos departamento vadovas taip pat aptarė Lietuvos ketinimus siųsti Specialiųjų operacijų pajėgas į Siriją ir Iraką, kur amerikiečių vadovaujama tarptautinės bendruomenės koalicija kovoja su grupuote „Islamo valstybė“.

Seimas spalį leido į operacijos teritoriją nuo kitų metų išsiųsti iki 30-ies karių, kurie galės neapsiriboti buvimu mokymo bazėse, skirtingai nei šiuo metu Irake vietos pajėgas apmokantys Lietuvos kariuomenės instruktoriai.

R. Karoblis pabrėžia, kad sprendimas dėl Specialiųjų operacijų pajėgų siuntimo dar nepriimtas, nes su amerikiečiais reikia galutinai suderinti Lietuvos karių aprūpinimo ir apsaugos klausimus.

„Vyksta techninės diskusijos su JAV puse. (...) Instruktorių išėjimas iš bazės ribų reiškia, kad turime turėti ir šarvuotą techniką, kurią, tikimės, turėtų aprūpinti JAV pusė“, – sakė ministras.

Jungtinės Valstijos šiemet nutraukė nuolatinį sausumos pajėgų karių rotavimą Lietuvoje ir į šalį atvyks tik per karines pratybas. Krašto apsaugos ministras tvirtino, jog „norėtųsi didesnio“ JAV buvimo Lietuvoje, tačiau pabrėžė, kad amerikiečiai aktyviai dalyvauja kitose srityse.

„JAV dalyvavimas kuopos pagrindu buvo svarbus, bet nepamirškime, kokiomis aplinkybėmis ta kuopa atsirado. Tai buvo pirminė reakcija dėl įvykių Ukrainoje (...) ir jie atkeliavo čia į Baltijos šalis, nes negalėjo atkeliauti niekas kitas“, – sakė R. Karoblis.

Nuo šių metų pradžios Baltijos šalyse ir Lenkijoje buvo dislokuoti tarptautiniai NATO batalionai. Lenkijoje taip pat suformuota brigada iš JAV karių.

Lietuva tikisi, kad sausumos pajėgas atitraukę amerikiečiai prisidės kuriant regioninę oro gynybą, toliau investuos į karinę infrastruktūrą regione, dalyvaus regiono gynybos planavime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
idomu kas vairuos pabegeliai ar pensininkai juk tai metaliniai brangus grabai kuriuos kisa musu vaikams....

nekenčiu amerikonų

nekenčiu amerikonų portretas
Pirmiausiai tautos tegul atsiklausia......... žmonėms algas ....pensijas sureguliuokite....o paskui svajokite....norėti galima

tam -,,,, cha cha cha,,,,na kokia cia panika...

tam  -,,,, cha  cha  cha,,,,na  kokia  cia  panika... portretas
pirk tu beretini daune dar nors ir 500 tu sarvuociu , manau rusams reikes tiktai dar viena raketa nutaikyt y lietuva ...na tai kaip ir visos panikos ir baimes ...pisteles raketa ir nuskrisi naxren apsiziojes to sarvuocio rata...
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių