Kariškiai pastebi padidėjusį moksleivių domėjimąsi karo tarnyba

Įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose vyksta Krašto apsaugos dienos moksleiviams, siekiant jaunimą supažindinti su kariuomene, nuolatine privalomąja karo tarnyba ir kitomis karjeros galimybėmis.

Pirmą kartą tokios dienos buvo surengtos 2008-aisiais, o vėliau tapo tradiciniu renginiu, siekiant stiprinti pilietiškumo ugdymą ir bendradarbiavimą su mokyklomis.

Į Oro gynybos batalioną Radviliškyje iš arčiau susipažinti su kariuomene, iš pirmų lūpų išgirsti apie kario kasdienybę, patiriamus išbandymus bei apžiūrėti Karinių oro pajėgų įrenginius – raketinę ginkluotę, radarus ir kita, atvyko per du šimtus Šiaulių regiono mokyklų vyresniųjų klasių moksleivių.

„Labai smagu, visai gundo stoti į Lietuvos kariuomenę ir pabandyti dirbti su tokiais realybėje“, – sakė Dominykas iš Šiaulėnų.

„Daug ko nežinojau, daug ką žinau, nes ateitį planuoju sieti su kariuomene. Apie ginklų sudėtį nežinojau, ir buvo ginklų, kurių dar nesu mačiusi“, – kalbėjo Auksė iš Šiaulių.

„Labai patiko ginklai, sraigtasparnis labai įdomus, ten, kur nušaut lėktuvą reikia“, – džiaugėsi Vilius iš Radviliškio.

Kariškiai teigia pastebėję padidėjusį moksleivių domėjimąsi karo tarnyba, tai rodo ir didėjantis savanorių šauktinių skaičius. Iš viso šiemet iki metų pabaigos bus pakviesta apie 3,5 tūkst. jaunuolių, dauguma jų – savanoriai. Prieš keletą mėnesių Oro gynybos batalione tarnybą pradėję kariai sako tokiu pasirinkimu nenusivylę.

„Sukarintoje organizacijoje tarnauju 3 metus, šauktiniu pradėjau prieš 2,5 mėnesio. Abejojantiems patarčiau sudalyvauti tokioje puikioje progoje, nes tai, ko išmokstame per 9 mėnesius, galima panaudoti bet kokiu atveju civiliniame gyvenime“, – pasakojo KOP Oro gynybos bataliono šauktinis Lukas Livdans.

„Disciplinos mumis išmoko, tvarkytis išmoko, savęs nesigailėti, visas jėgas atiduoti“, – kalbėjo KOP Oro gynybos bataliono šauktinis Linas Bružas.

Radviliškyje Krašto apsaugos dienų renginiuose prisistatė visi Šiaulių įgulos padaliniai – Karinių oro pajėgų aviacijos bazė, kur dislokuoti NATO oro policijos misiją atliekantys kariai ir naikintuvai, karo policija, ginkluotės remonto depas, oro gynybos batalionas.

„Galima pamatyti ginkluotės remonto techniką, katapultos kėdę, pamatyti gelbėjimosi įrangą, karo policijos įrangą, su kokia spec. įranga jie dirba, kaip ją panaudoti, galima užduoti klausimus įvairius“, – sakė Karinių oro pajėgų vyriausiasis puskarininkis seržantas majoras Alvydas Tamošiūnas.

Krašto apsaugos diena pirmą kartą buvo surengta 2008 m. Motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“ Karaliaus Mindaugo mechanizuotame pėstininkų batalione. Nuo 2014-ųjų ji tapo  tradiciniu renginiu. Pasak karių, taip stiprinamas kariuomenės ir mokyklų bendradarbiavimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zemaitis

Zemaitis portretas
Jis niekada nebuvo sumazejes, tik nekurie "ministrai", neturedami zalio supratimo apie savo uzimamas pareigas, buvo jau beveik pilnai sunaikine Lietuvos kariuomene. Kyla klausimas ar patys tokia nesamone buvo "ismaste"? ;)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių