Kardinolas A. J. Bačkis: ką aš padariau dėl savo valstybės?

  • Teksto dydis:

Atmintis įpareigoja mus ne tik gerbti prasmingai žuvusius, bet ir saugoti bei ginti laisvę, taip pat ji kiekvieno klausia – ką yra padaręs ir privalo padaryti dėl savo valstybės, minint Laisvės gynėjų dieną sako kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

„Atmintis įpareigoja mus ne tik gerbti prasmingai žuvusius, bet susieti atmintį su mūsų gyvenimu, saugoti ir ginti laisvę. Tik taip liks tvari krauju aplaistyta Sausio 13-osios pergalė“, – penktadienį iškilmingame minėjime Seime sakė dvasininkas.

Pasak jo, laisvė – ypatingas žodis visiems lietuviams: miškuose kovojusiems partizanams, Sibiro platybėse vargusiems tremtiniams, kovojusiems už Lietuvos laisvės bylą išeivijoje, Sausio 13-osios naktį budėjusiems parlamente ir išėjusiems į Vilniaus gatves. „Visi šie žmonės laisvės siekė priimdami tai kaip savo pareigą ir atsakomybę, kuri ne vieną jų nuvedė iki mirties“, – pabrėžė kardinolas.

A.J.Bačkis kartu sakė, kad kruvinų aukų atmintis įpareigoja: „Beldžiasi į mūsų sąžinę klausdama kiekvieno: ką aš padariau ir ką privalau padaryti dėl savo tautos, savo valstybės?“.

„Valstybės gėris visų pirma yra teisingumas visiems ir kiekvienam. Popiežius Benediktas XVI enciklikoje „Dievas yra meilė“ mums primena, kad „teisingumas yra visos politikos tikslas ir todėl vidinis matas“.  Ar tikrai tiesa ir teisingumas yra kiekvieno mūsų matas ir pasirinkimų kriterijus? Ar turime drąsos darydami sprendimus vadovaujantis tiesa ir teisingumu, o ne savo materialinės ar politinės naudos vaikymusi?“ – klausė dvasininkijos atstovas.

Jis taip pat pabrėžė Laisvės premija šiemet apdovanotų pirmojo šalies vadovo atkūrus nepriklausomybę Vytauto Landsbergio ir kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus nuopelnus Lietuvos laisvės keliui.

„Pagerbdami profesorių V.Landsbergį kartu su daugeliu Lietuvos žmonių iškeliame jo neginčijamus nuopelnus, įžvalgumą ir toliaregiškumą atkuriant Lietuvos nepriklausomybę, pradedant ir įtvirtinant naują šalies istorijos etapą. Jo drąsa ir tikėjimas palaikė žmonių viltį, sutelkė juos į kovą už Lietuvos laisvę. Profesoriaus V.Landsbergio vadovaujama valstybė priėmė nepaprastai svarbius sprendimus, pasiekė Lietuvos tarptautinį pripažinimą, parengė piliečių valia priimtą, demokratinę bei vakarietišką visuomenės raidą įtvirtinančią Konstituciją“, – kalbėjo A.J.Bačkis.

Apie dvi kadencijas Lietuvai vadovavusį V.Adamkų kardinolas sakė, kad kad jis „atstovauja dideliam būriui išeivių, kurie nenuilsdami darbavosi, kad priartintų Lietuvai laisvę“.

„Savo meilę tėvynei ir Amerikoje įgytą patirtį prezidentas V.Adamkus panaudojo Lietuvoje sumaniai vadovaudamas valstybei. Jis plėtojo demokratiją, rūpinosi žmogaus orumu bei visuomenės santarve, stengėsi užtikrinti pagarbą žmogaus teisėms, sergėjo teisinės valstybės pagrindus. Garbingai atstovaudamas Lietuvai užsienyje, prezidentas skatino įsitraukimą į Europos Sąjungą, gynė kitų tautų teisę apsispręsti už laisvę“, – pabrėžė A.J.Bačkis.

Minint Laisvės gynėjų dieną pirmajam šalies vadovui atkūrus nepriklausomybę V.Landsbergiui ir kadenciją baigusiam prezidentui V.Adamkui ketvirtadienį Seime bus įteiktos Laisvės premijos.

Sausio 13-oji Lietuvoje minima kaip Laisvės gynėjų diena, pagerbiant žuvusiuosius 1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės veiksmus Vilniuje. Sovietai tuomet karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS.

1991-ųjų sausio 13-osios naktį prie Televizijos bokšto, Lietuvos radijo ir televizijos komiteto pastato žuvo Loreta Asanavičiūtė, Virginijus Druskis, Darius Gerbutavičius, Rolandas Jankauskas, Rimantas Juknevičius, Alvydas Kanapinskas Algimantas Petras Kavoliukas, Vidas Maciulevičius, Titas Masiulis, Alvydas Matulka, Apolinaras Juozas Povilaitis, Ignas Šimulionis, Vytautas Vaitkus, vėliau nuo sužeidimų mirė Vytautas Koncevičius. Buvo sužeista daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių.

Nors sovietų kariams pavyko užimti Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugomo tuometinės Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pastato.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ka padare ??? O GI is visu sakyklu ysake kunigams

Ka  padare ??? O GI is  visu sakyklu ysake kunigams  portretas
[ ir pats reke] kad visi balsuotu uz TS-LKD ir Polit kaliniu tremtiniu UZSALPTINTU 75 METAMS KGBesnyku partija .... na o siandien ju deka sedim visi fekaliju duobej iki kaklo , prasike pusantro milijono savo tautieciu, nepriklausomybe , laisve ir valstybe...patape jankiu kolonija .

komedija

komedija portretas
Ir ką, p. Bačky, padarėte dėl savo valstybės?:)

Anonimas

Anonimas portretas
Įžvalgumas ir toliaregiškumas būtinas politikui, nes gavęs laisvę žmogus elgiasi baisiau už gyvulį, kuris priėdęs prigula. Deja žmonių gobšumas, ,,prichvatit, kas visai ne jam priklauso ( žemės, pastatai ,pinigai ir kt. )-būdinga nuo pat 1991 metų. Gerų norų ir svajonių ,o ypač pažadų neužtenka -kad valstybė būtų stipri, reikia protingai ir atsakingai vadovauti.Be nuovokos, politinės patirties -gaunasi nekas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių